2024. május 15.
Gyarmati Andrea: „A szívem és a vérem is zöld-fehér”
Ma ünnepli hetvenedik születésnapját klubunk úszólegendája, Gyarmati Andrea, aki aktív életet él.

Gyarmati Andrea 1969-ben a BVSC-től igazolt a Ferencvárosi Torna Clubhoz. A hetvenes évek elejére a magyar úszósport meghatározó egyéniségévé vált. Összesen harmincszor nyert bajnoki címet idehaza. Tizenöt Európa-csúcsot és egy világrekordot állított fel. 1970 és 1972 között három alkalommal választották az év női sportolójának Magyarországon. Az 1972-es müncheni olimpián ezüst- és bronzérmet szerzett. Vb-bronzzal, két Eb-arannyal, illetve ezüsttel büszkélkedhet. Pályafutása legsikeresebb időszakát klubunknál töltötte.

- Amikor el kellett jönnöm a BVSC-től, egyértelmű volt számomra, hogy a Ferencvárosnál szeretném folytatni a karrieremet. Életem egyik legjobb döntése volt, hogy a Fradihoz szerződtem. Felejthetetlen éveket töltöttem el a klubnál, amely számomra máig a sportcsaládot jelenti, örömmel tartozom ide. A szívem és a vérem is zöld-fehér. A Népligetbe járok ebédelni, Fradi-köpenyben megyek le az uszodába. Nagyon szurkolok természetesen a Fradiban úszó tehetségeknek is, ahogy az összes magyar versenyzőnek - árulta el Gyarmati Andrea.

Klubikonunk 1982-ben megkapta a Magyarország örökös úszóbajnoka címet, 1995-ben pedig az Úszó Hírességek Csarnoka is a tagjává választották.

- Elégedett vagyok a pályafutásommal, egyáltalán nincs bennem hiányérzet. Boldog vagyok, amiért az élet lehetőséget adott nekem, hogy a sportsikereimmel örömet szerezzek a családomnak és a hazámnak. Nagyon jólesik a szeretet és a kedvesség, amelyet az emberektől kaptam és kapok máig - fogalmazott Gyarmati Andrea.

Gyarmati Andrea 1979-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi oklevelet. Később gyermekgyógyász és ortopéd szakorvosi vizsgát is tett. 1979-től a Heim Pál Gyermekkórház csecsemőosztályának, 1983-tól a SOTE Ortopéd Klinikájának, majd 1985-től az 1. Számú Gyermekgyógyászati Klinikának orvosa volt. 1989 óta háziorvosként praktizál.

- Tudtam, hogy a sport nem elég számomra, kell, hogy legyen egy civil foglalkozásom. Már fiatalon eldöntöttem, hogy gyermekekkel szeretnék foglalkozni. Kezdetben tanárnak készültem, végül pedig gyermekorvos lettem. Élvezem a munkámat, boldogságot okoz, hogy gyermekeken segíthetek. Remélem, a sors még sokáig hagyja, hogy gyógyíthassam őket - tette hozzá Gyarmati Andrea.

Úszólegendánk 70 évesen is fiatalosan él, s kicsattan az erőtől.

- Sokat dolgozom, de közben figyelek az egészségemre is. Reggelente elmegyek kondizni, s ha akad időm, úszom is egyet. Sokat olvasok, szeretem a családomat és a barátaimat, igyekszem minél több minőségi időt velük tölteni - mondta Gyarmati Andrea, akinek ezúton is boldog születésnapot kívánunk!

 

Cikkajánló

Európa-bajnokaink két érmet nyertek Franciaországban

Úszónk, Mihályvári-Farkas Viktória és Verrasztó Dávid egy-egy éremmel kezdett a Mare Nostrumon.

Bronzérmes a nyíltvízi váltó a Világkupán

Úszónk, Fábián Bettina is tagja volt a bronzérmet nyert magyar váltónak.

„Ha ennyi szeretetet kapok 70 évesen, van még dolgom”

A 70 esztendős Gyarmati Andreát ünnepelték családtagjai, barátai és korábbi pályatársai.

20 aranyérem a BVSC Kupáról

Úszóink összesen 56 érmet nyertek a rangos versenyen.

Hat úszónk került be az Eb-keretbe

Három versenyzőnk a medencés, három a nyíltvízi számokban képviselheti az FTC-t a belgrádi kontinensviadalon.

A zárónapra egy váltó-bronz is jutott az ob-n

A 4x200-as férfi gyorsváltónk szállította a hetedik Fradi-érmet az úszók CXXVI. országos bajnokságán.

Egy ezüst és egy bronz az úszó ob harmadik napján

Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett harmadik, Kutasi Máté 200 mellen ezüstöt szerzett.

Fábián Bettina ezüstérmes 400 gyorson

A Fradi-úszók ezzel négy éremnél járnak a Duna Arénában péntekig zajló országos bajnokságon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin