"Csak" kettővel nyertünk

2018. március 3., szombat 16:56 | 9 hónapja 15 napja 22 órája 33 perce
Óriásit küzdött a kiállításoktól megtépázott csapatunk, végül két góllal győzött, de a Metz örülhetett.

Rég nem vártak ennyire mérkőzést a Fradi-szurkolók, legalábbis már az előkészületekben is olyan erő volt, hogy az embernek beleborsódzott a háta. Az még rendben van, hogy hetekkel korábban elfogyott minden belépő, de amikor a Dabas felé induló buszokon, vonatokon és az autópályán is mindenütt zöld-fehérbe öltözött férfiakat, nőket, gyerekeket és időseket látni, akkor azért mindenki úgy érezheti, hogy jó helyre igyekszik. Aki későn, mondjuk csak harminc perccel a kezdés előtt jött, csak tömött lelátókon keresztül tudott csak a helyéig elérni, miközben a tábor már maximumra pörgetve várta a vezényszót, hogy aztán űzze, hajtsa a csapatot.

Gólról viszont az sem maradt le, aki esetleg késett egy kicsit, merthogy Marina Rajcsics és Bíró Blanka bemutatót tartott… A két kapus egymásra licitálva hozta a bravúrokat, így hét és fél perc kellett hozzá, hogy először gólnak örülhessenek a szurkolók. Előbb a franciák – tizenhatan érkeztek –, majd a következő négy percben négyszer a mieink - ők úgy kétezer-ötszázan lehettek. Felrobbant a csarnok, 4-1-re vezettünk, vagyis a mérkőzés során először volt meg a három gólos különbség, amely ahhoz kellett, hogy megelőzzük a csoportban a minket az odavágón 27-25-re legyőző franciákat. A következő negyed óra kiegyenlített játékot hozott, látszólag mindkét csapat feszülten kézilabdázott, és e feszültség talán nem is a második-harmadik hely közötti csatáról, hanem sokkal inkább az egymás elleni rivalizálásról szólt. Hogy mást ne mondjunk, a Metz-et hosszú évek óta egyedül a Fradi tudta otthonában legyőzni, még tavaly, bennünk pedig a két hete elszenvedett vereségért izzott a revánsvágy. Szóval, 4-1 után 8-4-nél tudtunk először növelni az előnyön, de ezt követően kissé gödörbe kerültünk, 9-8-nál egyre közeledtek a vendégek. Szünetre viszont megint négy plusszal mehettünk, miután Laura van der Heijden az ötödik hetesét is értékesítette.

A legnagyobb szívfájdalmunk az lehetett az első harminc perc után, hogy Danick Sneldert már kétszer kiállították a játékvezetők, és ez sajnos meg is bosszulta magát a fordulást követően. Jött Mészáros Rea Danick pótlására, de őt is kiszórták néhány perc után, majd a negyvenhatodik percben holland beállónk megkapta a harmadik kiállítását, s egyben a piros lapot is. Az előnyünket legalább őriztük, kettő, három, négy gólon ingadozott a vezetésünk – nem kis részben köszönhetően az óriási támaszt adó Bíró Blankának, a második játékrész elején a meccshez hozzászóló Nerea Penának, illetve a kisvártatva üzemi hőfokra melegedő, s klasszis teljesítményt nyújtó Schatzl Nadine-nak.

Egy valami nem ment Blaninak, a hetes-védés, de erre meg ott volt Szikora Melinda, aki jött, és az első kettőt a kapufára, illetve a kapu mellé szuggerálta. Álltuk a sarat, de közben félő volt, hogy a hajrára a rengeteg kiállítás felőrölhet valamelyest minket. Ezért is volt fontos, hogy az ötvenedik percre öt gólos előnnyel fordulhattunk. Fogyott az erő, és a különbség is, 25-23-nál már csak kettő volt közte, de a szurkolók által űzve küzdött a csapat.

Az 58. percben meccsnullhoz értünk, 27-25 volt az állás, és sajnos a következő, lélektanilag rendkívül fontos támadásunkat elrontottuk. Időt kért a Metz, majd gólt is szerzett. Az óriási rohanás végén pedig 28-27-nél pergett le az óra. A végeredmény azonban 29-27 lett, miután Hornyák Dóra időn túli szabaddobásból még betalált. A két gólos győzelem sajnos nem ér előzést, mert a franciák kettővel több gólt lőttek idegenben, mint mi, a visszavágás ugyanakkor megvolt, büszkék lehetünk, mert kiváló riválist sikerült megvernünk, de szinte biztosan harmadik helyen zárjuk a csoportot.

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA - METZ HANDBALL (francia) 29-27 (13–9)

FTC:
BÍRÓ – Lukács 1, Pena 6, Kovacsics 6, Snelder, Háfra N., Schatzl 6
Csere: Szikora (kapus), Szekeres 1, Mészáros R., Van der Heijden 5 (5), Szucsánszki, Faluvégi 3, Hornyák D. 1
Edző: Elek Gábor
METZ: Rajcsics – Luciano 5, Gros 5, Zaadi 3, Edwige, O. Kanor 2, Maubon 1
Csere: Csapó (kapus), Smits, Sajka 2 (2), Houette 5 (2), Flippes, Landre 4
Edző: Emmanuel Mayonnade
Dabas, 2500 néző. V: Lah, Sok (szlovénok)
Az eredmény alakulása. 8. perc: 0–0. 12. p.: 4–1. 19. p.: 8–4. 24. p.: 9–8. 28. p.: 10–9. 37. p.: 16–12. 40. p.: 17–15. 44.p.: 20–16. 51. p.: 23–18. 55. p.: 25–23.
Kiállítások: 12, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 6/4