A Metz is kipipálva

2017. február 25., szombat 14:48 | 1 éve 3 hónapja 26 napja 33 perce
Tíz percig kereste a játékát a Fradi, aztán végig magabiztosan vezetve verte francia ellenfelét.
A Metz is kipipálva

Noha 2011 áprilisában a Metz 29-27-re legyőzte a Fradit a Népligetben, a csarnokot zsúfolásig megtöltő szurkolók örömittasan éltették a csapatot, amely ezzel együtt is a Kupagyőztesek Európa Kupájának (KEK) a döntőjébe jutott.

Az akkor látott ünneplést remélhettük szombaton délutánra is, amikor csaknem hat év után vizitált ismét a Metz az Elek Gyula Arénában – igaz, ehhez most nagyon karcsú lett volna a kétgólos vereség, s ráadásul most a Bajnokok Ligájában csaptak össze a felek.
A két meccset övező hangulat között rögvest a kezdésnél meghúzhattuk a párhuzamot, hiszen a 2011-es pokoli szurkolás most is biztosítottnak látszott, miután hetekkel korábban elfogyott minden belépőt. Az akkor pályára lépő Fradiból csupán Szucsánszki Zita és Zácsik Szandra maradt mostanra hírmondónak, jó hír volt viszont, hogy a mostani rangadóra Elek Gábor a legerősebb összeállításban használhatta játékosait.

Az első percek aztán ennek ellenére sem alakultak tökéletesen, vagy úgy is fogalmazhatunk, hogy Elek Gábor gyanúja bizonyosodott be: kőkeményen védekezett a Metz, és nem tudtuk feltörni a falát. Hogy mást ne mondjunk, tizenegy és fél perc után 3-2-re vezettek a vendégek, Elek Gábor pedig kénytelen volt időt kérni. Rendeztük ez után sorainkat, de hiába egyenlítettünk, a franciák 6-5-ig mindannyiszor megszerezték újfent a vezetést. Kissé váratlan volt, hogy Zácsik Szandra már negyed óra elteltével pályára került, s ha már ott volt, hozzá is tett a meccshez, a huszadik perc tájékán kétszer is betalált, ezzel pedig beindult a Fradi-henger. 7-6-nál vettük át a vezetést, és Emmanuel Mayonnade 8-6-nál hiába kért időt, a szünetben még úgy is 15-10 állt az eredményjelzőn, hogy az utolsó gólt a vendégek szerezték.

Jól mutatott a szünetig kiharcolt magabiztos vezetés és az is, hogy hiába ment talán kicsit gyengébben a játék Kovacsics Anikónak, mindig volt, aki tolt egyet a szekerünkön, hat gólszerzőnk volt a harminc perc alatt.

A fordulást követően új erőre kapcsolt a Metz, csak nem akarta feladni a meccset, s néhányszor esélye is volt háromra zárkózni, de ekkor Elek Gábor megint időt kért. Nemcsak a játékosok vívtak nagy csatát, hanem a két vezetőedző is, és a negyvenötödik percig az is volt a trend, hogy az időkéréseket követően a szünetet igénylő csapat jött lendületbe - egészen eddig. Ekkor azonban nem volt már visszaút a Metznek, az volt az ember érzése, hogy a Fradinak mindig van egy olyan játékosa, aki a padról beszállva váratlant húz. A különbség az ötvenedik percben az addigi legnagyobb lett, miután Szucsánszki Zita a saját térfelünk közepéről lőtt gólt a hatoson felsorakozó francia védők feje fölött.

Tíz perc volt hátra, amikor az ünnep elkezdődött: zengett, zúgott a Hajrá, Fradi, a lelátón fiatalok, öregek, nők és férfiak teljes egységben éltették a pályán brillírozó csapatot.

A teljesen megérdemelt győzelemnek köszönhetően hajszálnyira került a Fradi attól, hogy matematikailag is bizonyossá váljon a csoportban megszerzett második hely: elég annyi, ha vasárnap Szkojéban kikap a Buducsnoszt Podgorica. De ez már a holnap zenéje...


NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. CSOPORT, 4. FORDULÓ
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–Metz (francia) 29–23 (15–10)
Elek Gyula Aréna
, 1400 néző. V: Nastase, Stancu (románok)

FERENCVÁROS: Bíró – Lukács V. 4, Szucsánszki 6, Snelder 1, Szekeres, Kovacsics 2, Schatzl 6.
Csere: Szikora (kapus), Pena 3, Hornyák D., Jovanovics 3 (3), Zácsik 4, Mészáros R., Szarka.
Vezetőedző: Elek Gábor

METZ: Glauser – Luciano 1, Gros 2, Zaadi 5 (4), Pop-Lazics 3, Smits 2, Maubon.
Csere: Rajcsics (kapus), Edwige 2, Horacek 6, Aoustin, Nocandy 1, Flippes 1, Burlet.
Vezetőedző: Emmanuel Mayonnade
Az eredmény alakulása. 6. perc: 1–1. 13. p.: 3–3. 21. p.: 9–6. 29. p.: 15–9. 36. p.: 18–11. 42. p.: 20–16. 53. p.: 26–20. 59. p.: 28–23
Kiállítások: 2, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/3, ill. 4/4

Elek Gábor: - A védekezésünk néhány kivételtől eltekintve egész jól működött, csak a hét a hat elleni taktikával voltak gondjaink, és Bíró Blani is jól működött. Két hiányérzetem volt a mérkőzéssel kapcsolatban, az egyik a támadójátékunk gyorsasága, a másik pedig a ziccer értékesítésünk, főleg a második félidőben Rajcsiccsal szemben hibáztunk többet. De teljesen magabiztosnak érzem a győzelmet annak ellenére is, hogy kicsit tompábbak voltunk, mint az elmúlt hetekben - ezt a csodálatos hangulat és rettentő nagy akarás tüntette el a pályáról.

Nerea Pena: - Nagyon fontos mérkőzés volt ez nekünk, mert szerettük volna bebiztosítani a második helyet a csoportban. Boldogok vagyunk, hogy ez sikerült még úgy is, hogy a mérkőzés első tíz percében lassabban kézilabdáztunk annál, ahogy tudunk. Fáj az ujjam sajnos, mert az első támadásnál belekaptak, s bár amíg nem hűlt ki, tudtam játszani, a második félidőben csak akkor mentem volna vissza, ha nagyon muszáj.

Bíró Blanka: - Rengeteget segített a csapat abban, hogy ma is jól menjen a védés. A tizenötödik percig rettentő kemény volt a meccs, lényegében olyan amilyenre számítottunk. Utána aztán talán megnyugodtunk, és átlendültünk a holtponton, így végig tudtuk tartani a magabiztos vezetésünket.