A norvégok kipipálva

2017. augusztus 25., péntek 13:27 | 9 hónapja 28 napja 15 órája 9 perce
Remek második félidőt produkálva tizenkettő góllal verte női kézilabdacsapatunk a Byasent az Elek Gyula-kupa első Fradi-meccsén.
A norvégok kipipálva

Az ötödik Elek Gyula-kupán a negyedik győzelmére hajt az FTC-Rail Cargo Hungaria – 2017-ben augusztus utolsó hétvégéjén (egyben az utolsó nyári hétvégén…), pénteken és szombaton rendezi meg a Ferencváros kézilabda szakosztálya a már hagyománnyá nemesedett nemzetközi tornáját.

A Ferencváros 2010-ben meghirdetett „Vissza a csúcsra” elnevezésű tízéves programjának fontos állomása volt, amikor 2013-ban először rendezte meg klubunk az egykori legendájáról, Elek Gyuláról elnevezett rangos kupát, amelyre az előtte lévő két évben Bajnokok Ligája-döntőbe jutott Larvik, az orosz Rosztov-Don és az akkor Golovin Vlagyimir által irányított Siófok is elfogadta a meghívást. A kiírást azonban a Fradi nyerte meg, méghozzá hibátlan teljesítménnyel, a Larvik és a Rosztov előtt.

2014-ben a Siófok maradt az előző évi résztvevők közül, csatlakozott viszont a Nagybánya (HCM Baia Mare) és az ukrán Radnicki Kragujevac. Ebben az évben szenvedett először (s máig utoljára) vereséget az Elek Gyula-kupán az FTC-Rail Cargo Hungaria: a döntőben a Nagybányától 31-28-ra, s végül második helyen zárt.
2015-ben a már megszokott Fradi-Siófok páros mellett a lengyel Lublin és a horvát Podravka Koprivnica kapott meghívót, de megszorítani a mieinket egyik rivális sem tudta, így csapatunk második aranyérmét is begyűjtötte.
Tavaly, 2016-ban két sima és egy nehezen kivívott győzelmet aratott női kézilabdacsapatunk, a szlovén HK Slovan Duslo Salát 32-18-ra, a HC Podravka Vegetát 30-21-re verte, az utolsó meccsen viszont nagyot kellett küzdeni a TUS Metzingen elleni 28-26-os sikerért.
Az idei, ötödik tornán először vesz részt hat együttes, s ezek közül négy új beszálló: az öt meghívott közül csak a Siófoknak ismerős a torna légköre, a norvég Byasen Trondheim, a német Thüringer HC, a szlovén Krim Ljubjana és az Alba Fehérvár első bálozó.

A 2017-es Elek Gyula – Rail Cargo Hungaria Nemzetközi Kézilabda Kupa a Krim Ljubjana és az Alba Fehérvár összecsapásával kezdődött, s végig kiélezett küzdelmet láthattak a jelenlévők. Egy-két gólnál nagyobbra csak elvétve távolodtak el egymástól a felek, mígnem a vége előtt öt perccel, a tíz góllal záró Stanko Tjasa találatainak köszönhetően hárommal húzott el a Krim. Nem is volt már innét visszaút, a szlovénok végül 34-32-re győztek.

Ez után következhetett a mieink első fellépése, méghozzá a norvég Byasen Trondheim ellen. Néhány percnyi játékot követően úgy tűnt, hogy könnyedén vesz csapatunk az első akadályt, Marija Jovanovics átlövéseinek köszönhetően 5-2-re húztunk el. A vendégek azonban nem adták olcsón a bőrüket, szorosabbra vonták a védekezést és kissé váratlanul 7-6-nál át is vették a vezetést. Elek Gábor időt kért, s ennek meg is lett a hatása, újra hozzánk került az előny, s a szünet előtt a háromgólos előnyért támadhattunk volna, csakhogy Szekeres Klára elvétette az indítást, s a lefordulásból a norvégok szépítettek.

14-13, illetve a szünet után aztán fokozatot váltott a Fradi – Háfra Noémi és Laura van der Heijden szórta főleg a gólokat, s mivel a védekezéshez Bíró Blanka bravúrjai is hozzátettek, állva hagytuk a Byasent. A 48. percben már nyolc góllal vezettünk, és eldőlt a mérkőzés – az már rosszabb hír, hogy a norvégok annyira elfáradtak (vagyis, reméljük, hogy elfáradtak), hogy rendre ütemet késtek az ütközéseknél, s ennek Laura van der Heijden, illetve Mód Noémi is megitta a levét. Előbbi „csak” fájdalmas arccal terült el a földön, utóbbi viszont nem is tudta folytatni a játékot. Csak remélni tudjuk, hogy a ma, 17 órakor kezdődő Thüringer elleni meccsen már újra bevethető lesz.

ELEK GYULA – RAIL CARGO HUNGARIA NEMZETKÖZI KÉZILABDA KUPA
FTC-Rail Cargo Hungaria – Byasen Trondheim 32-20 (14-13)

FTC: Szikora - Lukács Viktória, Marija Jovanovics 4, Szekeres Klára, Danick Snelder 3, Kovacsics Anikó 3, Schatzl Nadine 1.
Csere: Bíró Blanka, Laura van der Heijden 11, Márton Gréta 2, Mészáros Rea, Mód Noémi, Háfra Noémi 5, Faluvégi Dorottya 3