A svédekkel sem bírtunk

2017. december 3., vasárnap 20:00 | 10 hónapja 14 napja 22 órája 56 perce
A meccs elején vezettünk, szünetben döntetlenre álltunk, s bár végig közel voltunk a pontszerzéshez, végül megérdemelten nyertek a svédek.
A svédekkel sem bírtunk

Svédország az első játéknapon meglepetésre kikapott a lengyelektől, a magyar válogatott pedig könnyedén szenvedett vereséget Norvégiától – mindezeket csak azért rögzítjük rögtön az elején, mert a magyar-svéd meccsen a két nullapontos fél rendkívül idegesen kezdett, érezhetően nagy volt a tét, hogy melyik kerül lépéselőnybe. Az sem árasztott nyugalmat például, hogy Kim Rasmussen szövetségi kapitány tizenöt perc alatt már háromszor cserélt balszélsőt: Kovacsics Anikó kezdett ezen a poszton, őt Görbicz Anita váltotta, majd jött Schatzl Nadine. Ekkor, mármint Nada pályára lépésekor épp döntetlenre (6-6) álltunk, pedig kicsivel korábban kettő is volt az előnyünk, köszönhetően főképp a brillírozó Klivinyi Kingának, illetve a kapuban jó néhány védést bemutató Bíró Blankának. A folytatásban végig közel volt egymáshoz a két csapat, a svédek előnye egyszer nőtt csak kettő gólra, és a szünetben is döntetlent mutatott az eredményjelző (11-11).

A második félidő Háfra Noémi góljával kezdődött – ekkor volt utoljára nálunk az előny a mérkőzésen (12-11), s bár végérvényesen egyszer sem tudtak minket lerázni a svédek, a kezükben volt az irányítás. Elkeserítő volt, hogy valamennyi felzárkózási kísérletünk az ellenfél villámgyors középkezdése miatt fuccsolt be, hiába zárkóztunk fel többször is kettőre, mire örülhettünk volna, már gólt kaptunk. A játékrész közepén aztán Bíró Blanka ihletett formába került, heteseket és ordító ziccereket hárított, de ezzel sem tudtunk élni, kettőnél közelebb nem értünk. Kim Rasmussen hihetetlen dinamikával forgatta a csapatot, nagyjából minden második támadásunkat különböző hetessel kezdtük el. Kovacsics Anikó például szerepelt ezen a meccsen balszélsőként, balátlövőként, irányítóként és jobbátlövőként is, ráadásul védekezésben is ennek megfelelően kellett váltania a pozícióit – talán ennek is lehet ahhoz köze, hogy a Ferencvárosban az egész őszt klasszis formában végigjátszó irányító a világbajnokságon egyelőre csak árnyéka önmagának.

Az utolsó negyedórában Schatzl Nadine góljai jelentették a reményt az egyenlítéshez, de hiába vettük ki emberfogással Isabelle Gulldént, a svédek rendre betaláltak. Három góllal kaptunk ki végül, s bár előzetesen kalkulálható volt a Svédország elleni vereség, utólag azt érezhetjük, hogy ebben a mérkőzésben több volt. Hétfőn szünnap következik, majd kedden Argentína ellen szerezhetjük meg első pontjainkat.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
SVÉDORSZÁG–MAGYAORSZÁG 25–22 (11–11)
Bietigheim, 3600 néző. Vezette:
Ku Bon Ok, Li Sze Ok (dél-koreaiak)
SVÉDORSZÁG: Bundsen – Ekenman-Fernis, Hagman 4 (1), Gulldén 7 (4), Lagerquist, Roberts 6, Mellegard 2.
Csere: Idéhn (kapus), Jacobsen, L. Sand, Blomstrand 2, Toft Hansen 2, Strömberg, Westberg, Gustin 2.
Szövetségi kapitány: Henrik Signell

MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Bódi, Háfra N. 2, Szekeres, Kisfaludy, Kovacsics 3, Klivinyi 5.
Csere: Janurik (kapus), Görbicz 3, Kovács A. 4 (3), Schatzl 5, Mayer, Lukács V. , Szöllősi-Zácsik, Tóth G.
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 6. p.: 3–1. 10. p.: 4–4. 13. p.: 6–4. 25. p.: 9–8. 36. p.: 14–12. 44. p.: 17–14. 47. p.: 20–16. 56. p.: 22–20.
Kiállítások: 6, ill. 14 perc
Hétméteresek: 10/5, ill. 5/3

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó