Biztató kezdés, elrontott hajrá és vereség

2018. december 1., szombat 16:27 | 2 hónapja 19 napja 14 órája 29 perce
Az első félidőben szinte végig vezettünk, sőt, az ötvenedik percben is még döntetlenre álltunk Hollandia ellen, de a hajrát elrontottuk.
Biztató kezdés, elrontott hajrá és vereség

Két gondterhelt csapat, amelynek egyaránt nagy lökést adhatna egy győzelem a nyitó mérkőzésen – ekképp jellemezhettük legkönnyebben a Magyarország–Hollandia összecsapást. A mi részünkről kérdésesnek tűnt, hogy miként összpontosítjuk az erőforrásainkat, elvégre az alap cél, hogy továbbjussunk az első csoportkörből, ehhez pedig elméletileg a horvátok elleni, hétfői mérkőzés lehet a kulcs. Bár nem ismertük pontosan Kim Rasmussen szövetségi kapitány gondolatait, a meccseléséből ítélve ő is ekképp vélekedett. Hihetetlen ütemben forgatta a csapatot, talán a magyar kapitányként megvívott első világversenyén próbálkozott hasonlóval, némi túlzással minden második támadáshoz és védekezéshez más összetételű hatost küldött pályára. Így vagy úgy, de működött a taktika, köszönhetően főképp annak, hogy az első harminc percben a keret egyetlen tagja sem nyújtott átlagosnál gyengébb teljesítményt. Bíró Blanka pedig vastagon fölötte volt – a játékrész jelentős részében ötven százalék körüli hatékonysággal szűrte a holland próbálkozásokat. Így 1-3 után magunkhoz ragadtuk a vezetést és a szünetig nem is engedtük ki a kezünkből, igaz, kár, hogy az ellenfelünk épp a pihenőre ért utol minket.

A fordulás utáni első gólt mi – egészen pontosan Lukács Viktória – szereztük, ezt követően azonban a hollandok ritmust váltottak, mi pedig kicsit megtorpantunk. 12-11-ről hármat kaptunk zsinórban, aztán 15-18-nál már három volt a hátrányunk. Fordult a kocka a kapusteljesítmények tekintetében is, a Bíró Blanka helyére beszálló Kiss Évának nem igazán ment, miközben Tess Wester óriásit javult a másik oldalon. Nem adtuk fel azonban, és az ötvenedik percben egyenlítettünk (22-22) – rettenetesen rosszkor jött, hogy rossz csere miatt kaptunk kiállítást, amivel így kettős hátrányba kerültünk. Főleg azért, mert mire kiegészültünk, két gólos lett újra a mínusz, ráadásul a lendületünk is oda lett, és nem volt már innét visszaút.

Kár érte, mert ezen a mérkőzésen még ebben az összetételben is esély kínálkozott a pontszerzésre - az ugyanakkor pozitívum, hogy ha a horvátok, illetve a spanyolok ellen tartani tudjuk ezt a szintet, akkor nem nagyon lehet gondunk a továbbjutással.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 28–25 (11–11)
Montbéliard, 2800 néző. V: Alpaidze, Berjozkina (oroszok)
HOLLANDIA:
Wester – Bont 3, Van der Heijden 5, Kramer 1, Dulfer 5, Groot 3 (1), Smeets 1. Csere: Polman 3, Abbingh 4 (1), Visser 1, Rozemalen 1, Malestein 1.
Szövetségi kapitány: Helle Thomsen
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Lukács V. 3, Kovács Anna 5 (2), Kovacsics 3, Mészáros R. 1, Háfra N. 5, Schatzl Nadine 4.
Csere: Kiss É. (kapus), Planéta, Tóth G. 2, Pálos-Bognár, Lakatos, Tóvizi 1, Kazai 1.
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Az eredmény alakulása. 5. p.: 3–1. 13. p.: 3–5. 20. p.: 5–8. 25. p.: 9–11. 36. p.: 14–12. 40. p.: 16–15. 47. p.: 22–19. 50. p.: 22–22. 56. p.: 27–22
Kiállítások: 10, ill. 10 perc
Hétméteresek: 4/2, ill. 3/2
Kim Rasmussen: Jó mérkőzést játszottunk, de sok kis hibát követtünk el, amit nem lett volna szabad. Sokba került az a kétperces kiállítás a rossz cseréért, utána már nem tudtunk visszajönni. A második félidőben jobban kellett volna védekeznünk, akkor már a kapusaink sem tudtak annyi labdát fogni, mint az első játékrészben. Erre a csapatra most csak büszke tudok lenni, ugyanakkor természetesen csalódott is vagyok.
Kovacsics Anikó: Sokáig ott voltunk a hollandok nyakán, sőt, vezetni is tudtunk, de a második félidőben alábbhagyott a koncentrációnk, ezért tudtak a hollandok könnyű gólokat lőni. Gyorsan felismerték, ha mi belehibáztunk hátul, és a náluk meglevő rutin végül a javukra döntötte el a mérkőzést. Ennek ellenére ott volt az esély, amikor feljöttünk ikszre, de aztán a rossz csere végleg lenyomott minket. Miután a hollandok átvették a vezetést, kapkodóvá vált a játékunk, ezt a rutintalanság rovására írom. Pedig annyiszor beszéltünk arról, hogy csak azt csináljuk, ami a mi játékunk, az első félidőben ezt is tettük. Át kell beszélnünk, hogy akkor is tegyük tovább a dolgunkat, ha éppen az ellenfél vezet egy-két góllal. De ebből a meccsből is ki lehet ragadni a pozitívumokat, ha az ő sztárjátékosaikat meg tudtuk állítani, akkor a következő két meccsen meg végképp meglesz az esélyünk. Ezúttal már a lőtt gólok száma is elfogadható volt.