Bronzos hollandok

2017. december 18., hétfő 0:14 | 1 éve 1 napja 7 órája 47 perce
Véget ért a női kézilabda-világbajnokság, s bár a magyar válogatott szereplésével nem lehetünk elégedettek, van mire büszkének lennünk.
Bronzos hollandok

Vasárnap este a franciák váratlan (de nem érdemtelen!) győzelmével véget ért a 23. női kézilabda-világbajnokság, amellyel kapcsolatban a legkeserűbb tény, hogy a magyar válogatott teljesítménye mostanra tökéletesen kivesézett témává vált. Minthogy a mieink számára a nyolcaddöntő, illetve Svédország jelentette a végállomást, „anno”, december 10-én, azóta pedig a teljesség igénye nélkül játékos, edző és klubvezető is véleményt alkotott már az összképről, mi a magunk részéről kizárólag az FTC-Rail Cargo Hungaria világbajnokságon szerepet kapó játékosainak statisztikai mutatóival foglalkozunk.

Ami örömteli, hogy ez az elemzés valóban most lehet csak aktuális, elvégre Hollandia a zárónapon a bronzért játszhatott – a hollandoknál beállónk, Danick Snelder a csapatkapitány, átlövőnk, Laura van der Heijden pedig az ötödik legjobb gólszerző (21 góllal) volt a tornán. Danickék világbajnoki és olimpiai ezüsttel a hátuk mögött az egyik titkos esélyesként érkeztek Németországba, s bár nem találták meg csúcsformájukat (talán csak egyszer, a házigazda németek ellen játszottak igazán jól, nyertek is 31-23-ra), a harmadik helyig így is elértek. A két Fradi-játékos közül Laura 4:38:31 órát, Danick pedig 4:16:31 órát játszott, amíg a bronzérmet a nyakába akasztották.

Jóval kevesebb sikerélmény érte Nerea Penát és a spanyol válogatottat, amelynek nem volt szerencséje, s már a nyolcaddöntőben szembe találta magát a fináléig ellenállhatatlan teljesítményt nyújtó norvégokkal (akik furcsa mód kikaptak a svédektől az utolsó csoportmérkőzésen), így Spanyolország a magyarokkal egy időben kényszerült búcsúzni. Nere derékbántalmai miatt viszonylag keveset, kettő óra tizenkilenc percet volt a pályán, de így is csapata harmadik legeredményesebb játékosa lett (szintén 21 góllal).

Három légiós mellett a magyar nemzeti csapatnak nyolc kézilabdázót adott a vb-re a Ferencváros. Köztük a legtöbb gólt (23) szerző Kovacsics Anikót, a toronymagasan a legtöbb játékpercet a pályán töltő (4:39:03 óra – csak érzékeltetésképp: a csapatátlag 2:17 óra) Schatzl Nadine-t, a kapuban fantasztikus periódusokat produkáló Bíró Blankát és a közvéleményt alaposan meglepő, a világbajnokságra berobbanó Háfra Noémit is. Mészáros Rea érthetetlenül kicsi szerepet kapott, Lukács Viktória a kevés helyzetét jó százalékkal értékesítette (12/17), Szekeres Klára végig védekezte a tornát, és egyszer-egyszer beállóban is helytállt, Szucsánszki Zita pedig megtett mindent, amit jelenlegi állapotában beugróként lehetett, védekezett, irányított és űzte-hajtotta a többieket.

A világbajnokság tehát véget ért, összesen 132 Fradi-góllal (Háfra Noémi: 12, Kovacsics Anikó: 23, Lukács Viktória: 12, Mészáros Rea: 2, Schatzl Nadine: 21, Szekeres Klára: 3, Szucsánszki Zita: 1, Nerea Pena: 21, Danick Snelder: 16, Laura van der Heijden: 21) és tizenegy résztvevő játékossal. A magyarok egy hét pihenő után, december 18-án már újra az Elek Gyula Arénában edzettek, elvégre december 30-án ismét bajnoki lesz, Nere, Laura és Danick pedig karácsony után csatlakozik a kerethez.


A KÖVETKEZŐ BAJNOKI MÉRKŐZÉS

K&H női kézilabda liga (NB I), 9. forduló
FTC-Rail Cargo Hungaria – Dunaújvárosi KKA
Helyszín:
Elek Gyula Aréna
Időpont: 2017. december 30. 15 óra
Játékvezető: Horváth Márton és Altmár Kristóf
Jegyár: 1500-2000 forint.
Jegyek korlátozott számban kaphatók az online felületen keresztül, ITT.