Feltámadás és egy pont

2017. március 5., vasárnap 13:04 | 1 éve 3 hónapja 15 napja 2 órája 17 perce
Döntetlent játszott női kézilabdacsapatunk a Thüringer otthonában úgy, hogy öt perccel a vége előtt még négy gól volt a hátránya.
Feltámadás és egy pont

Játszhat-e a Fradi nyomás nélkül március 11-én a Buducsnoszt Podgorica ellen? Ez volt a legfontosabb kérdés női kézilabdacsapatunk németországi Bajnokok Ligája-mérkőzése előtt. Elvégre - ahogyan azt már elemeztük jó néhányszor -, tudva levő volt, ha együttesünk begyűjti a Thüringer ellen a két pontot, nyugodtan fogadhatjuk a montenegrói sztárcsapatot.

De mindenek előtt vasárnap délután a Thüringer következett! Herbert Müller együttese az utóbbi időszakban nem volt csúcsformában, a mieinktől elszenvedett veresége óta rendkívül fontos bajnoki rangadót bukott a Bietigheimmel szemben, a Bajnokok Ligájában pedig az Astrakhanochka elleni zakót tartjuk kevésbé bekalkuláltnak. Ráadásul a németek kerete erősen megfogyatkozott a vasárnap délutáni összecsapásra: a jobbátlövő, Anouk Van de Wiel, az első számú kapus, Jana Krause, a magyar válogatott átlövő, Planéta Szimonetta és a balátlövő, Beate Scheffknecht sem segíthetett a Fradi ellen. Ugyanakkor ennek következtében bárminemű tét nélkül játszhatott, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a Thüringer sebzett vadként utolsó energiatartalékjait is bevetve próbált bizonyítani a közönségének az idény utolsó hazai Bajnokok Ligája-meccsén.

Érdekes volt, hogy noha a mérkőzés még el sem kezdődött, sőt, a bemutatásokon sem jutottunk túl, Danick Sneldert már háromszor köszöntötte a hangosan beszélő - nem hiába, holland beállónkat nem felejtették el egykori klubjánál, imádják őt itt. Illetve, (most már) itt is...

A helyiek kézilabdához való hozzáállásáról az is sokat elárult, hogy hiába mutatott az elmúlt hetekben gyengébb játékot a Thüringer, hiába kellett hetven kilométert utazni a hazai mérkőzés helyszínére is, csordultig megtelt a nordhauseni sportcsarnok. A pálya sarkában öt elképesztően hangos dobbal várták a kezdő sípszót a vezér szurkolók, s amint "megkapták a jelzést", gépiesen, megállás nélkül verték a hangszert.

A pályán a nyolcadik percig fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán 4-4-nél ritmust váltott a Fradi, és három perccel később már 8-5-re elhúzott, köszönhetően a keménnyé és határozottá váló védekezésünknek, valamint Zácsik Szandra átlövéseinek. Szemmel láthatóan csúszott a játéktér, a kitámasztásoknál, földre érkezéseknél rendre kicsúszott a játékosok lába, ami meglehetősen balesetveszélyesnek tűnt - Zácsik Szandra és Schatzl Nadine is pórul járt egyszer, le is kellett őket cserélni, igaz, később mindketten visszatértek.

Aligha ezért, de a Thüringer szépen lassan felzárkózott, hét mezőnyjátékossal támadott, és ennek köszönhetően egyenlített is a 25. percben, a szünetre viszont legalább kétgólos előnnyel vonulhattunk. Nagyon sok hibával kézilabdázott a csapatunk, hogy mást ne mondjunk, az első harminc percben mindhárom hetesünket kihagytuk.

A fordulást követően a Thüringer vált lendületesebbé, nagyon jól játszotta a hét a hatot, és öt perc elteltével már kétgólos hátránynál volt kénytelen Elek Gábor időt kérni. Próbáltuk rendezni a sorokat, de nem igazán sikerült, miközben a hazai szurkolók és a hazai csapat is tűzbe jött. A negyvenedik percben aztán megint azt hihettük, hogy helyre áll a világ rendje, egyenlítettünk, várhattuk, hogy ráteszünk még egy lapáttal és eldöntjük a mérkőzést, ám Herbert Müller is jó taktikus, időkéréssel fogott meg minket, és újból a németek kerültek előnybe. Sőt, az ötvenedik percben már azt számolgattuk, hogy mennyi gólt kaphatunk még ahhoz, hogy pontot szerezhessünk.

Az ötvennegyedik percben három volt a hátrányunk, az ötvenötödikben pedig négy, s ekkor már nem sokan fogadtak volna a mieinkre. Még szerencse, hogy a csapat - ahogy a Győr ellen is - megmutatta, hogy igenis van tartása! Zácsik Szandra vette hátára a társaságot, labdát szerzett, gólt dobott, hetest harcolt ki... Apropó, hetesek: a második félidőben még kettőt kihagytunk, az utolsó hármat azonban Kovacsics Anikó értékesítette, és ezzel egyenlítettünk 17 másodperccel a vége előtt. Időt kért még Herbert Müller, támadhatott a Thüringer, de Bíró Blanka védte az átlövést, így 29-29-es döntetlennel ért véget a mérkőzés.

Az egy pont a második félidő alapján nagy bravúrnak számít, s tekintve, hogy a Vardar Szkopje felfoghatatlan vereséget szenvedett Metzben (42-28), a Fradi élre állt a BL-középdöntő 1. csoportjában.


THÜRINGER HC - FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 29-29 (15–17)

THÜRINGER HC:
Eckerle – Engel 3 (1), Wohlbold, Luzumová 12 (4), Pintea 3, Niederwieser 1, Houette 6
Csere: Kiedrowski, Jakubisová 3, Schmelzer 1
Edző: Herbert Müller

FTC: Bíró B. – Lukács 3, Kovacsics 3 (3), Szucsánszki 3, Snelder 2, Pena 2, Schatzl 3
Csere: Szikora (kapus), Szekeres, ZÁCSIK 6, Szarka 2, Jovanovics 3, Hornyák D., Faluvégi 1 Mészáros R. 1
Edző: Elek Gábor
Nordhausen, 2000 néző. V: Antics, Jakovljevics (szerbek)
Az eredmény alakulása. 4. perc: 2–2. 11. p.: 5–7. 19. p.: 7–11. 25. p.: 13–14. 28. p.: 15–15. 36. p.: 18–18. 45. p.: 23–21. 53. p.: 27–24. 55. p.: 28–24. 58. p.: 28–26
Kiállítások: 4, ill. 4 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 8/3