Foghíjas a keret

2017. július 24., hétfő 15:18 | 11 hónapja 22 napja 3 órája 18 perce
Faluvégi Dorottyával és Márton Grétával a soraiban utazik az Eb-re a magyar női junior kézilabda-válogatott, miközben a felnőttek edzőtáboroznak.
Foghíjas a keret

Papíron a felkészülési időszak második, valójában az első, más szempontok szerint viszont csak a nulladik hetét kezdte meg hétfőn az FTC-Rail Cargo Hungaria. A helyzet ”egyszerű”: a csapatnak már múlt csütörtökön is jelenése volt az Elek Gyula Arénában, ám azon a héten csupán felméréseket végeztek a játékosok. Az aktuális héten az MTK-val közösen már valóban edzéseken vesznek részt kézilabdázóink, azonban a magyar válogatott összetartásán lévőket (Bíró Blanka, Lukács Viktória, Kovacsics Anikó, Schatzl Nadine, Szekeres Klára és Szöllősi-Zácsik Szandra a felnőtteknél, Faluvégi Dorottya és Márton Gréta a junioroknál van) nélkülöznie kell Elek Gábornak, tehát az együttes csak a július 31-én kezdődő héten tud először a komplett keretével edzeni.

Pontosabban még akkor sem, hiszen a junior válogatott az Európa-bajnokságon vesz majd részt, s a magyar lányok teljesítményétől függően akár augusztus 6-ig is versenyben lehetnek. Erre, mármint a kiváló szereplésre az előzetes vélekedés alapján esély is kínálkozhat, egyrészt a korosztály a 2015-ös U17-es Eb-n a 3., a tavalyi U18-as vb-n pedig az 5. helyen végzett, másrészt a keret négy héten át készült a 2017-es megmérettetésre…

„Életemben nem voltam egyszerre egy hónapot a Balatonon – kezdte nevetve Faluvégi Dorottya, az FTC-Rail Cargo Hungaria tizenkilenc esztendős jobbszélsője. – Valóban jó hosszú volt a négyhetes balatonboglári edzőtábor, de úgy érzem, hogy egyben hasznos is, mert össze kellett rántani a csapatot. A kondicionáló edzésekből kevesebb volt, jobbára inkább a taktikával foglalkoztunk, illetve egyénileg jártunk futni és konditerembe.”

Csibe a hosszú edzőtábor és az Eb miatt a Fraditól kapott egy kis kedvezményt, de aztán az egyénileg rászabott program alapján neki is dolgoznia kellett.

„A könnyebbség annyi volt, vagyis annyi lehetett csak, hogy a levezető részt kihagyhattam, de nagyjából ezzel egyszerre kezdődött az egyetemen a vizsgaidőszak, tehát elengedni ekkor sem tudtam magam. Végül is, mire az edzőtáborban megint labdát fogtam, eltelt majdnem egy hónap, és eleinte egy kicsit >>aggasztó<< volt, a kaput is alig találtam el, de nyugtattam magam, hogy semmi gond, Dorottya, még bele kell rázódni… Most már rendben vagyok, jó állapotban érzem magam, várom a kezdést, és kíváncsi vagyok, hogy milyen eredményt érünk el. Van ennek reális része, meg van az, ami a fejünkben álomként fogalmazódik meg. Utóbbit tekintve mind az aranyra gondolunk, de előbbit szem előtt tartva jelenleg csak az első csoportmérkőzéssel szabad foglalkoznunk.”

A junior válogatott keretében Faluvégi Dorottya mellett Márton Gréta (képünkön) is a Fradit képviseli, sőt, a jelenleg az MTK-ban kölcsönben szereplő Háfra Noémi és Hlogyik Petra, illetve a következő idényre Vácra kölcsönadott Suba Sára is hozzánk tartozik, legalább félig.


Női U19-es Európa-bajnokság, 2017. július 27.-augusztus 6., Szlovénia
Csoportbeosztás:

A-csoport: Magyarország, Svédország, Románia, Hollandia
B-csoport: Oroszország, Horvátország, Norvégia, Macedónia
C-csoport: Spanyolország, Franciaország, Németország, Szerbia
D-csoport: Dánia, Szlovénia, Portugália, Montenegró