Hadfi Gréti az ifjúsági olimpián

2018. október 2., kedd 12:40 | 4 hónapja 13 napja 9 órája 8 perce
Kedden útra kelt az ifjúsági olimpiára a magyar küldöttség, amelynek a Ferencváros kézilabdacsapatának fiatal kapusa, Hadfi Gréta is tagja.
Hadfi Gréti az ifjúsági olimpián

2018. október 6-án kezdődik a Buenos Aires-i, 3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok, amelyre kedden elindult a magyar válogatott hetvenkilenc tagú küldöttsége, s így az FTC-Rail Cargo Hungaria tizenhét éves kapusa, Hadfi Gréta is. Klubunk tehetséges játékosa az előző két évben a világbajnokságot és az Európa-bajnokságot is megnyerő strandkézilabda válogatott meghatározó tagja. Grétivel még az elindulás előtt beszélgettünk a várakozásairól, az utazás és a kint tartózkodás várható nehézségeiről és a megható eskütételről is.

A világbajnoki és az Európa-bajnoki elsőség után jöhet az ifjúsági olimpiai arany is?
Hadfi Gréta:
Ezt azért előre erős lenne kijelenteni, de tény, hogy nagy álmunk a triplázás… Ez lesz az utolsó korosztályos versenyünk, szeretnénk szépen zárni az utánpótlás éveinket, meg is van rá az esélyünk, de a többi csapat is készül. A keretünk lényegében megegyezik az Eb-n és a vb-n látottal, annyi különbséggel, hogy ezúttal csak kilenc játékos nevezhető, míg az Eb-n tizenketten voltunk.

Hogy zajlott a felkészülés?
H. G.
Néhány napot edzőtáboroztunk, általában hétfőn és kedden volt erre lehetőség, hiszen a teremszezon miatt nehéz ennyi játékosnak összeegyeztetni az időpontokat. Nekem is előfordult, hogy délelőtt mentem Budaörsre, lefürödtem a homokból, és jöttem a Fradira.

Hogy bírtad?
H. G.
Tetszett!

És fejben? Hiszen egészen más védési technikát használtok a teremben és a homokon.
H. G.
Igen, ez a nagyobb kihívás… Megesett, hogy homokban olyan mozdulatok jöttek elő, hogy nem is értettem, miért csinálom, aztán rájöttem, hogy a terem miatt. Mire meg megszoktam, hogy elsüllyed az ember a homokban, ezért le kell támadni a labdát, addigra a teremben rám szóltak, hogy minek ugrálok. A helyszínen még lesz időnk finomítani a játékunkat, illetve akklimatizálódni, utána pedig gyorsan visszaszokok majd a teremre.

Kíváncsi vagy Buenos Airesre?
H. G.
Hú, nagyon! Az eskütétel előtt levetítettek egy rövid bemutatót, úgyhogy kaptunk ízelítőt. A szervezők külön olimpiai falut építettek négyezer sportoló részére, a sportágak négy különböző helyszínen lesznek, és bár nekünk kell majd legtöbbet utazni, legalább sokszor látjuk a várost. Szóval, csupa-csupa izgalom, sosem volt még hasonlóban részem, még csak egy szálláshelyen sem voltam más csapatokkal – az Eb-n lett volna rá lehetőség, de épp a mi lakrészünk nem készült el a hotelben, ezért máshol szállásoltak el minket.

Van bármi, amitől tartasz?
H. G.
Nem tartok tőle, de kíváncsi vagyok milyen lesz ennyi időt, tizennyolc napot távol lenni a családtól, a szüleimtől, mert ilyen sem volt még az életemben. Az utazás is érdekes lesz, Madridban szállunk át, öt órát várakozunk, majd mintegy tizenötöt repülünk Argentínáig.

Milyen érzések voltak benned az eskütétel alatt?
H. G.
Hatalmas élmény volt, többször meg is hatódtam, néhány könnycsepp is végig futott az arcomon… Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszéde után tényleg átéreztük, hogy ennek most már tétje van. Furcsán hangzik talán, de másképp nem tudom körülírni, hogy eddig amolyan buli volt ez az egész, ilyen figyelem sosem vetült ránk, most viszont hozni kell a szintet, meg kell felelnünk a magyar olimpiai hagyományoknak. Óriási megtiszteltetés, és mindent megteszünk azért, hogy méltón képviseljük Magyarországot!


3. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékokat Buenis Airesben október 6. és 18. között rendezik, a strandkézilabda verseny küzdelmeire október 8. és 13. között kerül sor.