Hat pont kell!

2017. december 4., hétfő 18:17 | 10 hónapja 13 napja 7 órája 55 perce
A családra akkor is jut idő, amikor huszonnégy óra sem telik el két vb-meccs között – Bíró Blankával beszélgettünk a világbajnokság hétfői szünnapján.
Hat pont kell!

Norvégiától és Svédországtól is kikapott a magyar női kézilabda-válogatott a németországi világbajnokságon, így a hátralévő három mérkőzéséből minimum kettőt meg kell nyernie ahhoz, hogy továbbjusson, de biztosan csak három sikerrel lép tovább a legjobb tizenhat közé. A hétfői szünnapon a Ferencváros és a magyar válogatott kapusával, a svédek ellen parádés teljesítményt nyújtó Bíró Blankával beszélgettünk – és nemcsak a szakmáról, hanem a vb-t övező légkörről, a meccsek közötti felkészülésről, illetve a családról is.

Hogy vagytok?
Hát… Jobban lennénk, ha kettő ponttal többünk lenne. Nincs tragédia, de sokkal könnyebb volna a helyzetünk – mondta Bíró Blanka.

Norvégia ellen eleve kalkulálható volt, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, de a svédekkel szemben ezek szerint egyértelműen győzelmet reméltetek?
Előzetesen azt gondoltam, hogy lesz esélyünk nyerni, a szünetben pedig teljesen azt éreztem, hogy ezen az estén muszáj megszereznünk az első pontjainkat. Csalódott vagyok, de most már nem rágódom rajta, felesleges lenne, de látva a meccset azt mondom, vastagon benne volt a pakliban a siker.


Rajtad nem múlt semmi, egy-egy periódusban lehetetlen volt neked gólt lőni.
Ezzel most már semmire sem megyünk… Szerintem a második félidő elején úszott el a mérkőzés, akkor közé tettek három-négy gólt, és ezt követően hiába zárkóztunk újra meg újra kettőre, rendre belehibáztunk, nem tudtuk áttörni azt a lélektani gátat. De ez ennyi volt, van még három csoportmeccsünk, hat pontot kell szereznünk, és szerencsés esetben akár még másodikak is lehetünk.

Lépjünk túl ezen az összecsapáson, hogy telt a hétfői szünnap?
Kicsit többet pihenhettünk, sétálhattunk Stuttgartban, ahol a szállásunk van, de este már készültünk a következő ellenfelekre.

Végre jutott, mondjuk, egy hosszabb telefonálásnyi idő a családra is?
Rájuk azért egyébként is fordítok mindig! Naponta egyszer általában beszélek velük, de ők nem szakmai szemmel nézik a kézilabdát, nem szólnak bele igazán, apukám legfeljebb annyit jegyez meg, hogy jó volt, vagy nem volt jó. Tudják azt is, hogy ha nem sikerült jól a meccs, akkor érdemes inkább elhagyni a telefonálást. De most jönnek is majd ki az utolsó kettő csoportmérkőzésre.

Akkor erősödik a szurkolótábor!

Hangban nem sokat, apukám inkább a kéztördelős szurkoló, mint a kiabálós…

Milyen egyébként a világbajnokság légköre, mennyire ér el hozzátok a magyarok buzdítása?

Nagyon sok magyar szurkoló van, és szerencsére kimondottan hangosak is! Rengeteget jelent, a Fradinál megszoktam, hogy ott vannak a hátunk mögött, és most itt is hasonlót érzek. Egyébként minden rendben van a vb-n, ha egyetlen negatívumot kellene mondanom, akkor az a kaja lenne – mindig lehet mit enni, de kicsit lehetne változatosabb.

Visszatérve kicsit a kézilabdához: azért is speciális a világbajnokság lebonyolítása, mert egy-egy szünnaptól eltekintve folyamatosan meccset kell játszani. Hogyan bírod ezt a tempót?
Jóval nehezebb, mint a klubcsapatokban, mert ott van rá általában három-négy nap, hogy felkészüljünk, de itt se búslakodni, se edzeni nincs idő. A norvég-meccs után is csak elraktároztam magamban a tapasztalatokat, másnap reggel meg már úgy keltem fel, hogy kizárólag a svédekre koncentráltam.

Mennyire tudsz így alaposan felkészülni az ellenfelekből?
Nem mindig ezen múlik, mert például a norvégok ellen több időm volt készülni, mégis a svédekkel szemben voltam hatékonyabb. Rendszerint megkapjuk a videót az edzőktől, amiből elemezhetjük az ellenfelet, de Svédországból például csupán egy meccset, a szombatit nézhettünk meg. Korábbi emlékeim is segítenek olykor, Isabelle Gulldénre a Bukarestből emlékeztem, ő ott és a svéd válogatottban is fontos játékos. Az is előfordult, hogy pontosan tudtam, hogy a svéd szélső hova lő majd, mert nyolcszor megnéztem a videón, mégis belehibáztam, aztán meg fogtam a fejemet. De igyekszem minél jobban felmérni, hogy mi várhat rám – bízom benne, hogy a szünnap után már a győzelmekhez is hozzásegít ez minket.


NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
A magyarok programja:


December 5., kedd, 14 óra: Magyarország–Argentína (Tv: Sport1)
December 7., csütörtök, 14 óra: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18 óra: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)