Hiába kapaszkodtunk

2018. április 7., szombat 18:27 | 8 hónapja 6 napja 16 órája 42 perce
Nagy csatát hozott a BL-negyeddöntő, ahol a Rosztov-Don végig vezetett, s bár óriásit küzdött a csapatunk, kettő gólos hátrányba került.
Hiába kapaszkodtunk

A második csoportkör utolsó fordulója előtt a Rosztov-Don egyik legjobbja, Anna Vjahirjeva nyilatkozta, hogy ha lehet, elkerülné a Ferencvárost a negyeddöntőben, mondván szurkolói olyan atmoszférát teremtenek rendszerint, amelyben nem könnyű játszani. Nem lehetett végül (elkerülni), és a Fradi-tábor is megjött, vele együtt pedig az emlegetett parádés szurkolás. Az más kérdés, hogy sajnos a fél orosz válogatottal, montenegrói, brazil és spanyol világklasszisokkal felálló együttest ez annyira nem zavarta, hihetetlenül precízen és eszelős tempón játszotta a figurákat, s mivel nem igazán állt össze a védekezésünk, csak loholtunk utána. Az sem segített bennünket, hogy Szikora Melinda az első lövés után megsérült, vagyis alapjaiban borult ezzel az eltervezett védekezési taktika. A támadásainkban eleinte egyértelműen látszott, hogy megpróbáljuk kicsalogatni az egyébként veszedelmesen magasnak tűnő orosz falat – Marija Jovanovics az egyetlen klasszikus átlövőnk, így ő lőtt, ahogy csak bírt, felemás sikerrel.

Harminc perc játék után 16-15-ös orosz vezetést mutatott az eredményjelző, s bár kicsit sopánkodhattunk, hogy nincs nálunk az előny, de el kell fogadni, hogy ez olyan szint, amelyen ritkán járunk, évente néhányszor csupán. Ettől még hinni, álmodni lehet és kell, természetesen - még akkor is, ha a második játékrész borzasztóan indult, az oroszok hol óriási mázlival, hol klasszis teljesítmények után szerezték a gólokat, ráadásul a német játékvezetők ítéletei is nekik kedveztek. Sorra kapták az emberelőnyöket, amelyek jó részét Elek Gábor őrjöngve vett tudomásul, egy idő után aztán már csak nevetett rajta kínjában. A csapat meg harcolt, küzdött, ahogy megszokhattuk tőle, hogy legalább meccsben maradjon a visszavágóra, miközben „lélekölő” gólokat kapott: Bíró Blanka kezéről, hátáról pattant vagy négyszer a labda a hálóba, de a kipattanók is folyamatosan vendég kézbe röpültek.

A meccs utolsó harmadában kétszer, háromszor is tudtunk kapaszkodni öt gólos hátrányról egészen kettőig, épp úgy, mint a végső dudaszó előtt, de tovább nem. Minden küzdelmünk ellenére így az orosz bajnok győzött, amely ezen a napon jobb is volt nálunk, és ezzel nagy lépést tett története első FINAL4-ja felé.

Visszavágó egy hét múlva - a kettő gólos vereség a bravúr lehetőségét még mindenképp meghagyta.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
FTC-RAIL CARGO HUNGARIA–ROSZTOV-DON (orosz) 29–31 (15–16)
Dabas, 2000 néző. V: Baumgart, Wild (németek)
FTC:
Szikora– Lukács V. 3, Pena 3 (2), Kovacsics 3, Snelder 3, Jovanovics 2, Schatzl 4.
Csere: Bíró B. (kapus) Szekeres, Szucsánszki 4, Mészáros R., Van der Heijden 4, Háfra N., Faluvégi 2, Hornyák D. 1.
Edző: Elek Gábor

ROSZTOV-DON: Szedojkina – Managarova 5, Vjahirjeva 8 (3), Szlivinszkaja, Makejeva 2, Dembélé 4, Barbosa 3.
Csere: Pessoa (kapus) Rodrigues Belo 6, K. Bulatovics 2, Ilina 1.
Edző: Frédéric Bougeant
Az eredmény alakulása. 3. p.: 1–2. 7. p.: 5–4. 12. p.: 6–8. 16. p: 9–9. 21. p.: 10–13. 33. p.: 16–20. 38. p.: 20–22. 43. p.: 22–26. 50. p.: 25–27. 56. p.: 26–31.
Kiállítások: 8, ill. 10 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3