Joggal lehetünk büszkék

2018. július 16., hétfő 18:30 | 5 hónapja 2 napja 13 órája 31 perce
Lenyűgöző heteken van túl a magyar kézilabdázás – Kökény Beatrix és Elek Gábor segítségével próbáltuk megfejteni a junior vb-arany titkát.
Joggal lehetünk büszkék

Suba Sára, a Fradi Vácra kölcsönadott kapusa.
Suba Sára, a Fradi Vácra kölcsönadott kapusa.

Három a magyar igazság, mondhatjuk a magyar női junior kézilabda-válogatott világbajnoki aranyérmére, hiszen korábban az U20-as csapataink kétszer jártak és maradtak siker nélkül vb-döntőben, mígnem a debreceni tornán sikerült felülni a trónra. Az óriási diadalból ráadásul a Ferencváros is jócskán kivette a részét: a három jelenlegi Fradi-játékos, Faluvégi Dorottya, Háfra Noémi és Márton Gréta egyaránt húzóember volt (előbbi kettő az All Star csapatba is bekerült), az egyaránt kapus Hlogyik Petra és Suba Sára is hozzánk tartozik, csak jelenleg épp kölcsönben szerepelnek, míg a szövetségi edző, Golovin Vlagyimir hosszú éveken át dolgozott a Fradi utánpótlásában, valamint Elek Gábor segítőjeként. Ez így összességében pedig mindennél jobban mutatja, hogy mennyire helyes az az út, amelyen a Ferencváros jár.

Golovin Vlagyimir, a győztes hadvezér.
Golovin Vlagyimir, a győztes hadvezér.

„Az ember mindig hazabeszél kicsit, de tény, hogy két játékosunk az All Star csapatba is bekerült, és a harmadik is nyugodtan ott lehetett volna, szóval, ez így nagyon rendben van – kezdett értékelésbe az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője, Elek Gábor. – Ugyanígy mondhatnám a kapusokat, akik hozzánk tartoznak, és szintén parádésan teljesítettek. Noni (Háfra Noémi – a szerk.) ismét óriásit robbant, ráadásul olyat láttam tőle, ami igazán büszkévé tesz. Vezérré vált. Nemcsak játékban, hanem morálisan is, beszédben, gondolkodásban. A hatodik Fradihoz kötődő személy szerepét se lehet megkérdőjelezni: büszke vagyok a barátomra, Vovára (Golovin Vlagyimirre – a szerk.), zseniálisan csinálta, hihetetlenül jól gazdálkodott a lehetőségeivel. Tudta, hogy mikor kell áldozni, és kamatostul kapta vissza.”

Vezetőedzőnk az elődöntőt és a döntőt a helyszínen tekintette meg, így testközelből tapasztalhatta meg a világbajnokság légkörét.

„Lenyűgözött, hogy hosszú évek után először tapasztaltam azt, hogy a magyar válogatott tökéletesen mentes volt a klubérdekektől. Meggyőződésem, hogy ez is kellett a sikerhez. Sikoltott tovább erről a csapatról, hogy a tagjai imádják egymást, később aztán nyilatkozták is, de felemelő volt élőben látni, hogy amikor, például, Fodor Csenge gólt lőtt, a kispadon először Márton Gréta, a poszt rivális ugrott fel örömében. Óriási fegyverténynek tartom, hogy a norvég csapatot fizikálisan és mentálisan is le tudtuk lépni – méghozzá kétszer! Fantasztikus volt átélni ezt az egészet, meghatódva néztem végig az eredményhirdetést.”

Ez igazi csapatmunka volt!
Ez igazi csapatmunka volt!

Elek Gábor azt is kifejtette, hogy Debrecen tökéletes helyszín volt erre a világbajnokságra, mert a kiváló rendezés mellett a közönség is adott volt, majd kicsit előre mutatott.

„Hogy mit jelent mindez a jövőre nézve? Támpontot ad, az biztos, de észnél kell lennünk, mert ilyenkor van benne a veszély, hogy elrontjuk az embereket. El lehet rontani a túlzott elvárásokkal, de ugyanúgy a túlsztárolással is. Jellemző ránk, hogy a kudarcokat is túlfújjuk, most ezt a sikert sem szabad túldimenzionálni. Ki kell tenni a vitrinbe a sikert, aztán alázatosan dolgozni tovább – azzal a sportági összefogással, amelyet most tapasztaltunk, mert egyértelműen ez a helyes út.”

A Ferencváros kézilabda szakosztályának utánpótlását vezető Kökény Beatrix is hasonlóan boldogan alkotott véleményt a junior világbajnokságról. Kiemelte, hogy elsődlegesen a magyar kézilabda sikeréről van szó, de jogosan lehetünk büszkék a Ferencvároshoz kötődő hat résztvevőre.

„A ferencvárosi utánpótlás-nevelésben talán az a legnagyobb >>titok<<, hogy a felnőtt csapatunk meri használni a fiatal játékosokat – mondta a korábbi világklasszis. – Korábban Gábor sem nyúlt bátran a fiatalokhoz, aztán megtanulta az évek alatt, hogy igenis lehet bennük bízni.”

Faluvégi Dorottya, Hára Noémi és Márton Gréta.
Faluvégi Dorottya, Hára Noémi és Márton Gréta.

A kérdés ebből rögtön adódik: várhatjuk, hogy a következő években Márton Grétiékhez hasonló tehetség robban be a köztudatba?

„Előre nehéz megmondani, mert rengeteg szegmense van annak, hogy valaki megérkezzen erre a szintre – folytatta Köke. – Bánfai Kíra és Tóth Nikolett lehet a következő, aki megállja a helyét. Igyekszünk minél több extra játékost kinevelni, de az is cél, hogy a megfelelő korban találjunk meg gyerekeket. Márton Gréti itt vett először labdát a kezébe, de Csibét (Faluvégi Dorottyát – a szerk.) 12, Nonit pedig 15 évesen hoztuk ide. Szóval, bízom benne, hogy lesz még részünk hasonlóban, mint az elmúlt hetekben. Mi a torna elején voltunk lent egyébként, és már akkor is jó hangulat volt a meccseken, az utolsó napokban pedig egészen hihetetlen légkör lehetett. Én még felnőttként sem játszottam ennyi ember előtt hazai pályán, mert amikor a világbajnokság volt itthon, akkor a picit több, mint kétezres Körcsarnokba szorultunk, mivel a BS-ben karácsonyi vásárt tartottak… Remélem viszont, hogy a mostaniak még több embert vonzanak majd a lelátóra.”

Abban mindenesetre egészen biztosak vagyunk, hogy ettől a sikertől lett néhány új kézilabda szurkoló.

A döntőről és az ünneplésről készült képgalériánk megtekinthető az FTC hivatalos Facebook oldalán IDE kattintva.

Az ünneplés legszebb pillanatai:

Aranyszavak Háfra Noémitől, Faluvégi Dorottyától és Márton Grétától: