Kell a Fradi-szív

2018. április 12., csütörtök 12:15 | 8 hónapja 1 napja 22 órája 27 perce
Női kézilabdázóink nehéz, de korántsem megoldhatatlan feladat előtt állnak a Rosztov-Don elleni BL-negyeddöntő visszavágó előtt. Íme, a (közel)múlt nagy fordításai!
Kell a Fradi-szív

Ahogy arról korábban ITT beszámoltunk, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata kétgólos vereséget szenvedett a klasszisok sorával felálló orosz Rosztov-Don ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén Dabason (a találkozó után elhangzott értékelések ITT nézhetőek meg).

Nem csak ezért várja nehéz helyzetből a szombati oroszországi visszavágót Elek Gábor csapata, hanem azért is, mert egy komolyabb sérülés miatt elveszítette egyik kapusát, Szikora Melindát.

A feladat tehát nem könnyű, ám korántsem lehetetlen teljesíteni. Női kéziseinknek ugyanis az elmúlt években is volt néhány emlékezetes fordítása, vagy második mérkőzésen kiharcolt továbbjutása. Ezekből szemezgetünk most.

Bajnokok Ligája, 2000-2001, a Volgograd AKVA ellen
A Bajnokok Ligája 2000-2001-es kiírásában hasonló volt a Fradi helyzete, mint most: szintén orosz ellenféllel szemben, és szintén hátrányból kellett kiharcolni a továbbjutást, ráadásul szintén a legjobb négy közé kerülés volt a tét. Itt azonban idegenben rendezték az első találkozót, amin a Fradi 22-17-re kikapott, így komolynak mondható, ötgólos hátrányt szedett össze, ráadásul nagyon kevésszer sikerült betalálnia, ami szintén nem volt jó előjel. Következett azonban a budapesti visszavágó, amin a Fradi parádézott: már a szünetben négy volt közte, a vége pedig 30-22-es FTC-győzelem, és továbbjutás lett.

Bajnokok Ligája, 2001-2002, a Buducsnoszt Podgorica ellen
A Fradi legutóbb a 2001-2002-es szezonban jutott el a legrangosabb európai kupasorozat fináléjáig. Akkoriban még nem rendeztek egy helyszínen Final Fourt, hanem hagyományos módon, két mérkőzésen dőltek el az elődöntős párharcok, és a döntő is. Németh András csapata a fináléban a hazai kétgólos győzelmet követően idegenben néggyel alulmaradt a Kometal Szkopjéval szemben, így ezüstérem jutott Kirsneréknek, azonban már a döntőbe jutás sem volt egyszerű. A Fradi ugyanis az első találkozón mindössze 32-32-es döntetlenre volt képes az akkor még Kőbányai úti csarnoknak hívott Elek Gyula Arénában a Buducsnoszt Podgorica ellen, így nem mi voltunk a továbbjutásra esélyes csapat a montenegrói pokolban. A Ferencváros azonban, elképesztő küzdőszellemről tanúbizonyságot téve, végig hihetetlenül szoros meccsen 32-31-re győzni tudott, és bejutott a sorozat döntőjébe.

Kupagyőztesek Európa-kupája, 2011-2012, a Viborg ellen
A Ferencváros ekkor már Elek Gábor irányításával címvédőként vágott neki a KEK 2011-12-es idényének, és viszonylag könnyedén sikerült újra a döntőig menetelni. Ott azonban a nagyhírű dán Viborg várt Szucsánszki Zitáékra. Ráadásul a Fradi kezdte otthon a döntős párharcot, így az első meccsen kellett volna megnyugtató előnyt kiharcolni a dániai visszavágó előtt. Nos, ez a legkevésbé sem sikerült, az FTC-Rail Cargo Hungaria a dabasi első meccsen mindössze egyetlen apró góllal, 31-30-ra tudott nyerni, így rendkívül nehéz helyzetből várta a második találkozót. Viborgban azonban ismét megdobbant a Fradi-szív, a szünetben már hárommal vezettünk, és végül emlékezetes végjátékban 31-30-as győzelmet arattunk, így kettős győzelemmel ismét a Népligetbe került a rangos trófea.

NB I, 2007, a Győr ellen
Ez a mérkőzés kakukktojás, hiszen itt nem egy kétmeccses párharcról, hanem egyetlen találkozóról van szó, viszont szép példa arra, hogy a legnagyobb hátrányból is vissza lehet jönni hittel és küzdelemmel, akár egy mérkőzésen belül is. A bajnokság 2006-2007-es idényében négycsapatos rájátszást rendeztek a bajnoki címért, ennek utolsó fordulójában pedig a már akkor is klasszis játékerőt képviselő Győrt fogadtuk a Népligetben. A képlet egyszerű volt: amelyik csapat győz, bajnok, a döntetlen pedig a címvédő Győrnek kedvezett volna. A meccs hullámvasút volt, két góllal nyitott a Győr, de 4-3-nál már a Fradi vezetett. A vendégek azonban kontrollálták az eseményeket, zömmel ők vezettek 1-2 góllal, a mieink pedig futottak az eredmény után, a szünetre egygólos győri vezetéssel vonulhattak a csapatok. A második játékrészt nem kezdtük jól, a vendégek fokozatosan elléptek, 15 perccel a vége előtt 29-23-ra vezettek. Többen úgy érezték, innen már nincs visszaút, azonban a Fradi percek leforgása alatt csodát művelt, és alig öt perccel a vége előtt már döntetlen volt az állás! Sőt, másfél perccel a vége előtt megvolt a vezetés, az utolsó másodpercekben pedig a Győr támadhatott az egyenlítésért, Dokic azonban a kapufát találta el, ezzel hatgólos hátrányból pillanatok alatt felállva a Fradi lett a bajnok!Nos, hasonlóan nagy bravúrra lenne szükség szombaton a Rosztov otthonában is, a lányok azonban erre készülnek, ahogy azt tőlük is megtudhattuk.Női kézilabda, Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó
Rosztov-Don – FTC-Rail Cargo Hungaria
Április 14. szombat, 15.00 (magyar idő szerint)
TV: Sport1