Kezdődik az Európa-bajnokság!

2018. november 29., csütörtök 12:09 | 2 hónapja 22 napja 19 órája 21 perce
Túlzott vágyaink nem lehetnek, de megoldhatatlan feladatból is csak egyet-kettőt látok magunk előtt – Elek Gábor az franciaországi Eb-ről.
Kezdődik az Európa-bajnokság!

A Franciaország-Oroszország mérkőzéssel csütörtökön este elrajtol a tizenharmadik női kézilabda Európa-bajnokság, amelyen ezúttal „csak” hét ferencvárosi kézilabdázóért szoríthatunk. A csak szócska elsősorban azért indokolt, mert csupán az elmúlt napok-hetek eseményei után derült ki, hogy Hornyák Dóra, Klivinyi Kinga és Danick Snelder sem lehet részese a kontinenstornának.
Így a spanyol válogatott meghatározó kézilabdázójának, Nerea Penának, valamint főként a magyar nemzeti csapatnak – keretében hat Fradi-játékossal – szoríthatunk. A kérdés már csak az, hogy meddig… Elvégre a magyar nemzeti csapat jó néhány kulcsjátékosát elveszítette az elmúlt időszakban, ráadásul az Eb-re végül utazók közül sokan messze vannak fizikai csúcsformájuktól.

„A ferencvárosi játékosokról elmondhatom, hogy igazán speciális és nehéz a helyzetük – mondta Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria vezetőedzője. – Az elmúlt években is jellemző volt, hogy az őszi klubidény végére elfáradtak a húzóembereink, de most ez a sérülések miatt hatványozottan igaz. Nem tudtam őket megfelelően forgatni, ezért úgy látom, teljesen kiürültek a raktárak – sok pihenésre és sok munkára lenne ahhoz szükség, hogy újra jó állapotba kerüljenek, de erre most nem volt idő. Másfél hete láttam utoljára őket, akkor ez volt a helyzet, azóta nem tudom, hogy mi változott náluk.”

Elek Gábor hozzátette, nem irigyli a szövetségi kapitányt, Kim Rasmussent, mert a szakember sorra úgy vág neki a világversenyeknek, hogy ott nem tudja az elméletileg legerősebbnek vélt csapatát pályára küldeni.

„Szegény Kimnek nincs szerencséje, folyamatosan esnek ki az emberei. Vagyis, ha én panaszkodtam a csapatépítésről, akkor ő mit mondjon? Olyan összetételben kellene sikeresen szerepelni az Európa-bajnokságon, mint amilyenben előtte még sosem játszott a válogatott. Pedig valóban fontos lenne a jó eredmény, mert ez a világverseny már az első lépcső, az első rosta a tokiói olimpia felé, hiszen ez alapján sorsolnak majd minket a világbajnokság kvalifikációjához.”

A magyar válogatott az Európa-bajnokságon a C-csoportba került Hollandia, Spanyolország és Horvátország mellé. Továbbjutása esetén a 2-es csoportban folytathatná a szereplést – itt a D-csoportból érkező Norvégia, Franciaország, Németország, Csehország négyesből hárommal kellene megmérkőzni.

„Túlzott vágyaink ebben az összetételben nem lehetnek, ez tény, de megoldhatatlan feladatot is csupán egyet-kettőt látok. Az első csoportkörben lévő ellenfeleink közül a hollandok két iszonyú fontos embert veszítettek Danick Snelder és Yvette Broch személyében, kérdés, hogy tudják-e őket pótolni, a spanyolok átalakuláson mennek keresztül, biztosan nem most a legjobbak az elmúlt éveket tekintve, a horvátokat pedig muszáj megvernünk. Ha tovább tekintünk, akkor a norvégokat felejtsük is el, a románok ellen bármi lehet, ezt tudjuk, Cristina Neagu egymaga képes megnyerni, de épp úgy elveszíteni is a meccseket. Szerintem Németország lesz a harmadik továbbjutó még úgy is, hogy ők sem teljes csapattal jönnek, de ha a csehek lépnek tovább, ellenük is lehet győzelmi esélyünk. Ha ez sikerülne, vagyis, mondjuk a spanyolokat és a cseheket vagy a németeket sikerül legyőzni, akkor a csoport negyedik helye körül állnánk, a végeredményt tekintve a nyolcban lennénk, és ez most már nagyon komoly siker lenne. Tudom, mi magyarok olyanok vagyunk, hogy az ezüstérmet is kudarcnak tartjuk, de ezt most, a jelenlegi felállásban felejtsük el…”

A MAGYAR VÁLOGATOTT 18 FŐS EB-KERETE
Kapusok:
Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria), Orbán Adrienn (Kisvárda Master Good SE)
Jobbátlövők: Kovács Anna (DVSC Schaeffler), Planéta Szimonetta (Chambray Touraine Handball – Franciaország)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Pálos-Bognár Barbara (Moyra Budaörs), Tóth Gabriella (Érd), Lakatos Rita (GVM Europe-Vác), Szalai Babett (Dunaújvárosi KKA)
Beállók: Mészáros Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövő: Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Kazai Anita (Dunaújvárosi KKA), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Edző: Siti Beáta
Kapusedző: Bakos István
Tartalékok: Janurik Kinga (Érd), Szabó Laura (Érd)

NŐI KÉZILABDA EB (november 29.–december 16., Franciaország)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT (Nantes):
Dánia, Szerbia, Svédország, Lengyelország
B-CSOPORT (Nancy): Franciaország, Montenegró, Oroszország, Szlovénia
C-CSOPORT (Montbéliard): Magyarország, Spanyolország, Hollandia, Horvátország
D-CSOPORT (Brest): Norvégia, Románia, Németország, Csehország

A MAGYAR VÁLOGATOTT CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
December 1., 15.00:
Magyarország–Hollandia (Tv: M4 Sport)
December 3., 18.00: Horvátország–Magyarország (Tv: M4 Sport)
December 5., 21.00: Magyarország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)

KÖZÉPDÖNTŐ
I. CSOPORT (Nantes):
az A- és B-csoport első három helyezettje kvalifikál
II. CSOPORT (Nancy): a C- és D-csoport első három helyezettje kvalifikál
A középdöntő mérkőzésnapjai a CD-ágon: december 7., 9., 11., 12.

Elődöntők, az 5. helyért: december 14.
Döntő, a 3. helyért: december 16.
A helyosztókra a párizsi AccorHotels Arénában kerül sor.