Kikaptunk Metzben

2018. február 4., vasárnap 17:48 | 1 éve 13 napja 12 órája 53 perce
Huszonöt percig kezünkben volt a mérkőzés, de elrontottuk a félidő végét, utána pedig csak rohantunk az eredmény után - sikertelenül.
Kikaptunk Metzben

Ha valaki, hát a Ferencváros ismeri a receptjét, hogy miként lehet legyőzni a huszonegyszeres francia (rekord)bajnokot, a hat friss világbajnokot, szlovén, holland, német és montenegrói válogatott kézilabdázót is felvonultató Metzet, csak épp az nem biztos, hogy az a bizonyos recept minden alkalommal beváltható. Merthogy az előző idényben női kézilabdacsapatunk kétszer is elkapta az európai élmezőny egyik legfiatalabb vezetőedzője, a 34 esztendős Emmanuel Mayonnade által irányított metzieket, miközben egyebek mellett a Bajnokok Ligája-győztes Győri ETO-nak és az ezüstérmes Vardar Szkopjénak is beletörött egyszer-egyszer a bicskája.

A középdöntő egyik legfontosabb mérkőzése várt tehát lányainkra, tudta mindkét fél, hogy ez a derbi (meg majd a dabasi visszavágó) elméletben eldönti, hogy melyik együttes érhet oda a csoport második helyére, ezzel együtt várhatóan elkerülve a Győrt és a CSM Bucuresti csapatát. Persze, ehhez még a papírformának is kell érvényesülnie.
És, akkor a meccs!

11 perc után 2-2 állt az eredményjelzőn, és nemcsak azért, mert a kapusok befalazták a kapukat. Nagy volt a feszültség mindkét oldalon, ez pedig rengeteg hibát szült – pontatlan passzok, elhibázott ziccerek, kézből kicsúszó labdák jöttek sorra, gól pedig csak elvétve esett. Háfra Noéminek sikerült először lehiggadni, vagy csak úgy döntött, hogy ő most bizony hátára veszi a csapatot, ki tudja, de gyors egymásutánban bebombázott két óriási gólt, meg osztott egy gólpasszt Danick Sneldernek, és máris hárommal vezettünk. Emmanuel Mayonnade időt kért egyből, és sajnos be is jött neki, két perc alatt egyenlített a csapata, a vezetést azonban nem adtuk, legalábbis egy jó darabig. Látszólag, még ha sok hibával is, de magabiztosan játszottunk, Elek Gábor pedig forgatta a csapatot. A huszonötödik percig nem is volt különösebb problémánk, egy-két góllal jobbára nálunk volt az előny, igaz, a Metz rendre egyenlíteni tudott, utána viszont gödörbe kerültünk. Mészáros Rea kiállítása volt a kezdő lökés, a hazai kapus, Marina Rajcsics formába lendülése meg a második ahhoz, hogy az utolsó öt percet 4-0-ra bukjuk el. 13-10-es metzi előnnyel mentünk szünetre, miközben azt reméltük, hogy a fordulás után lesz még tartalék a mieinkben – például, ha a Kovacsics Anikó, Nerea Pena, Bíró Blanka és Szucsánszki Zita négyesből legalább kettő „beszáll a buliba”, már beljebb lehetünk.

Ehhez képest eltelt tíz perc a második félidőből, s bár küzdöttünk foggal-körömmel, nem kerültünk közelebb a Metzhez, sajnos nem tudtuk csökkenteni a hibák számát. Sőt, a 40. percben először négy gólra hízott a különbség, Elek Gábor pedig időt kért. Sok minden nem változott sajnos, a hazaiak egyre magabiztosabbak lettek, a játékvezetői ítéletek sem sújtották őket, hogy finoman fogalmazzunk. Hornyák Dóra és Lukács Viktória mutatott valamit olykor, de ketten kevesek voltak a fordításhoz. Hat gólra húzott el tizenkettő perccel a vége előtt a Metz, s ekkor már arra kellett gondolni, hogy a különbség sem mindegy, elvégre az egymás elleni összevetésben ennek lehet még szerepe. Ezért volt fontos, hogy Bíró Blanka jól kezdett védeni, és valamelyest közeledtünk. Egy perccel a vége előtt 27-25-nél támadhatott a Metz, és sajnos még egyszer be is talált, mi pedig már nem tudtunk gólt szerezni.
Kikaptunk Metzben, és sajnos azt mondhatjuk, hogy ennyi hibával egy ilyen erős gárda otthonában ez törvényszerű volt.

A mérkőzés végén kisebb incidens támadt - a franciák egyik gólja felkerült az eredményjelzőre, miközben azt a játékvezetők nem adták meg, így egyelőre nem tudni a hivatalos végeredményt, de valószínűbbnek tűnik, hogy végül csak 27-25 kerül majd a jegyzőkönyvbe. Az más kérdés, hogy hihetetlenül bosszantó - mennyire nem mindegy, hogy a végén a franciák kettő, vagy egy gólos előnnyel támadtak...

KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT, 2. FORDULÓ
METZ HANDBALL–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 27–25 (13–10)
Metz, 4000 néző. V: Nastase, Stancu (románok)
METZ:
Rajcsics – Luciano 1, Gros 10 (4), Zaadi 3, Landre 2, Smits 4, Houette 3 (1).
Csere: Csapó (kapus), Edwige, Maubon 1, Flippes 1, O. Kanor 1, Nocandy 1.
Edző: Emmanuel Mayonnade
FTC: Szikora – Lukács 7, Pena, Kovacsics 1, Snelder 3, Háfra N. 4, Márton.
Csere: Bíró (kapus), Szekeres, Van der Heijden 3 (1), Szucsánszki 1, Jovanovics, Faluvégi 1, Mészáros R., Hornyák D. 2, Schatzl 3.
Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 1–1. 11. p.: 2–2. 15. p.: 3–6. 16. p.: 6–6. 24. p.: 9–9. 35. p.: 15–13. 41.p.: 19–15. 48.p.: 23–18. 52. p.: 24–22. 58. p.: 25–24
Kiállítások: 6, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 1/1