Közös erővel

2017. június 26., hétfő 7:53 | 11 hónapja 26 napja 2 órája 16 perce
Hány tétmeccset vívtak játékosaink? Mennyit utazott a csapat? Hány gólt kapott átlagosan? Ki volt a legfiatalabb gólszerzőnk? Mivel tűnünk ki a Bajnokok Ligája legjobb nyolc együttese közül? Statisztikák, érdekességek az FTC-Rail Cargo Hungaria 2016/2017-es idényéből.
Közös erővel

A tény, hogy a 2016/2017-es szezonban a Ferencváros női kézilabdacsapata a honi bajnokság második helyén zárt, elhódította a Magyar Kupa-serleget, illetve a legjobb nyolcig jutott a Bajnokok Ligájában. Van azonban számos érdekesség az eredményeken kívül is – ezekből szemezgetünk a következőkben.

Lukács Viktória (jobbra) a válogatottban is sok időt töltött a pályán.
Lukács Viktória (jobbra) a válogatottban is sok időt töltött a pályán.

Kezdhetjük mindjárt azzal, hogy a szeptember 17-én kezdődő és május 26-án (a válogatottjainknak július 14-én) véget érő idény mintegy kilenc és fél hónapja alatt játékosaink megvívtak huszonhat bajnokit, kettő Magyar Kupa-meccset és tizennégy Bajnokok Ligája-összecsapást, a válogatottak pedig még nemzetiségüktől, a sérülésektől és a sikerességtől függően tíz-tizenöt nemzetközi (Európa-bajnoki) mérkőzést is. Vagyis akik e szempontokat figyelembe véve a legnagyobb terhelést kapták az idényben (Schatzl Nadine, Lukács Viktória, Szekeres Klára, Danick Snelder), azok hozzávetőlegesen ötvenötször léptek pályára – ha ehhez hozzátesszük a felkészülési időszakban vívott gyakorló találkozókat, hatvannál is nagyobb számot kapunk.
De maradjunk a tétmeccseknél, sőt, a válogatottat is engedjük el egy kicsit, és az FTC-Rail Cargo Hungaria mutatóit boncolgassuk. Az összesen negyvenkettő mérkőzésen csapatunk 1316 gólt lőtt és 1038-at kapott, az átlagokat tekintve ez azt jelenti, hogy a meccsenkénti kapott gólok száma nem éri el a 25-öt, a lőtt pedig kicsit 31 fölé ért. A Bajnokok Ligájában az összesítettnél gyengébb az átlagunk: csak ezt a sorozatot vizsgálva kerekített értékekkel meccsenként huszonnyolcat lőttünk és huszonhatot kaptunk. A bajnokságban tizenhét játékosunk szerzett gólt, a Bajnokok Ligájában pedig tizenöt. A nemzetközi színtéren egyébként különös adat, hogy a legjobb nyolcba jutott csapatok mindegyikében volt egy, kettő, vagy maximum három olyan játékos, aki a gólok számát tekintve messze a társai fölé nőtt – kivéve a Fradit. Sőt, legtöbbször a házi góllövő lista első három helyezettje együtt megközelítőleg annyit termelt, mint a többiek összesen.

A Győrnél Görbicz Anita, Nora Mörk és Eduarda Amorim 85, 84, illetve 70 góljához képest a negyedik Nycke Groot „csak” ötvenet lőtt, a Vardarnál az egész sorozat gólkirálya, Andrea Penezics (98) huszonkilenccel verte Jovanka Radicsevicset (69), a Buducsnoszt Cristina Neagu és Katarina Bulatovics (90-90) nélkül nagy bajban lett volna (lesz jövőre?), a harmadik Djurdjina Jaukovics már csak 43-szor volt eredményes. A mieinket a negyeddöntőben kiejtő CSM húzóembere – ki ne tudná, sajnos… – Isabelle Gulldén (92) volt, Carmen Martín huszonhét találattal szakadt le tőle. A Metznél Ana Gros vitte a prímet (84), harmincöttel hagyta le Grace Zaadit (49), a Larvik Linn-Kristin Riegelhuth Korennek (83) és Amanda Kurtovicnak (74) hálálkodhat, a Midtjylland pedig Stine Jörgensennek (81) köszönheti leginkább a nyolcba kerülést.

Nerea Pena lőtte a legtöbb Fradi-gólt a Bajnokok Ligájában és a K&H ligában is.
Nerea Pena lőtte a legtöbb Fradi-gólt a Bajnokok Ligájában és a K&H ligában is.

Ehhez képest a Ferencváros házi góllövő listája ekképp fest: Nerea Pena 60, Szucsánszki Zita 53, Kovacsics Anikó 51, Schatzl Nadine 47, Lukács Viktória 42, Maija Jovanovics 36, Danick Snelder 31, Hornyák Dóra 21, Szöllősi-Zácsik Szandra 19 gólt lőtt. E statisztika meglehetősen tárgyilagos bizonyítéka annak – amit már oly sokszor emlegettünk az elmúlt idény elemzéseiben –, hogy a Fradi valóban csapatként funkcionálva lehetett sikeres.
Egy meccset tekintve nálunk Kovacsics Anikó szerezte a legtöbb gólt a BL-ben: a Bukarestben tizenegyszer talált be CSM kapujába, Szucsánszki Zita pedig azért érdemel elismerést, mert mindig szerzett gólt, amikor pályára lépett (nevezve volt a negyeddöntő odavágóján is, de sérülése miatt nem játszhatott).
Büszkék lehetünk rá, hogy az FTC-Rail Cargo Hungaria volt az egyik „legnemzetibb” csapat a sorozatban, hiszen nálunk mindössze három külföldi játszott (Danick Snelder, Marija Jovanovics, illetve Nerea Pena), jobb aránnyal az első nyolcban senki sem rendelkezik, a Larvik szintén három légióst alkalmaz, de a Győr például nyolcat, a CSM tizet, a Vardar Szkopje pedig tizenhetet (!). A teljes mezőnyt nézve is csak kettő klub foglalkoztatott több hazai kézilabdázót: az Asztrahanocska és a Glassverket egy-egy hölgyet leszámítva csak orosz, illetve norvég sportolóval próbálkozott.
Visszatérve a hazai színtérre, a Fradi huszonkettő benevezett játékosából csak Ladics Vivien és Zsikó Zsanett nem jutott szóhoz, a legfiatalabb pályára lépőnk a Kispest ellen lehetőséget kapó (sőt, gólt is szerző!), s akkor még csak tizenhét esztendős Nagy Lívia volt. Hét kézilabdázónk volt bevethető az összes bajnokin: Bíró Blanka, Szikora Melinda, Faluvégi Dorottya, Lukács Viktória, Mészáros Rea, Nerea Pena és Szarka Adrienn. A legtöbb gólt, százkilencet, Nerea Pena szerezte, de akcióból – talán meglepő – Danick Snelder volt a legeredményesebb, holland beállónk százkettőig jutott.

Danick Snelder és Szekeres Klára soha nem kímélte az ellenfeleket.
Danick Snelder és Szekeres Klára soha nem kímélte az ellenfeleket.

Na, meg tizenkilenc sárgalapig és huszonnyolc kiállításig… Danick kettő perceinek száma úgy még inkább soknak tűnik, hogy az utána következő, s szintén nem finomkodó stílusáról ismert Szekeres Klárának „csupán” tizenkilencet, míg Mészáros Reának tizenkettőt osztottak ki a játékvezetők. A bajnokság során összesen százöt hetest kaptunk, s ezekből nyolcvanat értékesítettünk – érdekesség, hogy a mezőnyben a vonalról legtöbbet az utolsóként négy pontot szerző és kieső Kispest dobhatott, százharminchárom heteséből száznégy gólt lőtt Béki Nagy Bertalan csapata.
A szezon során mindhárom sorozatot együttvéve a csapat huszonegyszer szerepelt az Elek Gyula Arénától távol, és ezen utazásai során összesen picivel több mint tizenkilencezer-háromszáz kilométert tett meg (plusz a válogatottaknak még néhány ezer) – csak érdekességképp, a Föld átmérője 12 742 kilométer. Nagy boldogság, hogy akadtak olyan szurkolóink, akik szintén majd ennyit utaztak, hiszen az Asztrahanocska elleni idegenbeli partit leszámítva minden összecsapáson a helyszínen szurkoltak a kedvenceknek, bízunk benne, hogy a következő szezonban is ott lesznek a csapat mellett.