Megelőztük a Győrt!

2018. május 20., vasárnap 18:20 | 6 hónapja 27 napja 1 órája 41 perce
Óriási elszántsággal játszott női kézilabdacsapatunk a Kecskemét otthonában, huszonhét gólos győzelmet aratott és az élre állt!
Megelőztük a Győrt!

Ha nem a bajnoki aranyról szólna a történet, még azt is mondhatnánk, hogy kiváló edzés ez. Mármint, hogy egy amúgy tükörsimának ígérkező összecsapás hatvan percen át tartó csata, hogy plusz ötnél, nyolcnál sem fér bele a rossz passz. Egyébként ragyogó, hogy 15-6-os vezetésünknél Bíró Blanka hetes-védése olyan eufóriát vált ki a Fradi-szurkolókból, mintha azon múlt volna a győzelem, vagy épp, hogy a „közte tízre” számolás után elementáris erővel váltott a rigmus a „Mindent bele!” szólamra. Nem mellékes, hogy a szurkolóinkról ismét csak felsőfokban beszélhetünk, majd háromszázan voltak a Messzi István Sportcsarnok vendégszektorában, ahol megközelítőleg egy évvel ezelőtt óriásit ünnepelhettek a Magyar Kupa-diadal után.

Szóval, a maga nemében különleges mérkőzést vívott a Kecskemét és a Ferencváros – a hazaiak most búcsúztak hazai pályán a szezontól, illetve az élvonaltól, a mieink pedig itt szerettek volna közeledni a Győrhöz. Az első félidő aztán úgy nézett ki, ahogy mi reméltük: kőkemény védekezést és üzembiztos támadójátékot láthattunk, Elek Gábor jóformán többet foglalkozott játékosai nyugtatgatásával, mint a taktikai utasításokkal, mert fontos volt, hogy a sietség ne váltson át kapkodásba. A szélsőink megfelelő százalékban értékesítették a helyzeteiket, Háfra Noémi gyakorlatilag hiba nélkül kézilabdázott (meg is kapta a követő emberfogót), Bíró Blanka pedig szinte mindent védett, amit lehetett, plusz még két hetest is. 23-8-ra vezettünk harminc perc játék után, és nagyon reménykedtünk a hasonló folytatásban.

De az nem igazán akart jönni. Persze, várható volt, hogy a Kecskemét valamelyest rendezi sorait a szünetben, és az is nyilvánvalónak tűnt, hogy hiba nélkül lehetetlen végigjátszani hatvan percet, mégsem örültünk neki, hogy jó tíz percen át nem nőtt a különbség a csapatok között. Időt kért Elek Gábor, visszaküldte Háfra Noémit, illetve Kovacsics Anikót (nagyot kapott korábban, ezért kényszerült a padra), és újra ideális hőfokra melegedett a gépezet. A 48. percben értük el a közte húszat - és mentünk volna tovább egyből. Danick Snelder például plusz huszonötnél rohant a labdáért, hogy szabaddobást végezhessen el kettő perccel a vége előtt. Az ember azt kívánta, bár lassabban peregnének a másodpercek, bár még kapna negyed órát a csapat, hogy növelje a különbséget. Nem kapott, sőt, még a dudaszó pillanatában (talán valóban utána) lőtt Kovacsics-gólt sem kaptuk meg, de így is nyertünk huszonhét (!) góllal! Mindeközben a Győr "csak" 47-33-ra győzött Budaörsön, ami azt jelenti, hogy a Ferencváros átvette a vezetést a tabellán, és hat gólos "előnnyel" várja az utolsó, mindent eldöntő fordulót a Vác ellen!

K&H női kézilabda liga, 25. forduló

HUFBAU AKKER-KNKSE–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 19–46 (8–23)
Kecskemét, 1000 néző. V: Bacs, Bóna
KECSKEMÉT:
Riszovics – Tóth L., Siska 2, Orell 2, Kaiser 1, Deáki 3, Szabó E. 2 (1).
Csere: Pusztai (kapus), Kovács K., Aron 2, Gulyás 2, Nikolajenko, Gulya, Kucerová 3 (2), Borges-Lima 2.
Edző: Marosán György
FTC: Bíró B. – Lukács 9, Van Der Heijden 4 (3), Kovacsics 4, Snelder 7, Háfra 7, Schatzl Nadine 10 (1).
Csere: Szekeres, Mészáros R., Szucsánszki 1, Faluvégi 1, Jovanovics 2, Márton, Hornyák D. 1.
Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 5. perc: 2–4. 11. p.: 3–8. 17. p.: 5–12. 22. p.: 6–16. 25. p.: 7–20. 28. p.: 8–21. 35. p.: 10–25. 40. p.: 12–29. 46. p.: 15–33. 51. p.: 15–38. 56. p.: 19–42
Kiállítások: 10, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 5/4

Elek Gábor: A szezon előtt nem így terveztem még ezt a mérkőzést, de mindenki tudja, milyen speciális most a helyzetünk. Megfelelő volt most a védekezésünk, jó volt a kapusteljesítményünk, így gyors gólokat szereztünk. Nem tudunk olyan meccset játszani, amelyen egyáltalán nem hibázunk, épp ezért toleránsnak kell lennie mindenkinek, a játékosoknak is magukkal szemben, azt gondolom, ma előre léptünk ebben a Békéscsabán látottakhoz képest, kevesebb volt a buta hiba. Ilyen arányban nyerni sosem könnyű, büszke vagyok a csapatomra, jól oldottuk meg ezt a feladatot, gratulálok a lányoknak!

Kovacsics Anikó: Olyan hatvan perc volt ez, amelybe egy az egyben a szívünket tettük bele, ott lebegett előttünk a cél, amelyet még elérhetünk. Ha így állunk hozzá, bármikor nyugodt szívvel jöhetünk le a pályáról, de ezúttal még eredményesek is voltunk.

Marosán György (vezetőedző, Kecskemét): Aki ért a kézilabdához, az tudja, hogy van különbség a két csapat között, méghozzá nem is tíz-tizenöt gól... Bebizonyította a Ferencváros, hogy sportemberek, példaképek alkotják a csapatot. Ha válogatott, megannyi sikert elérő játékosok tudnak így küzdeni, harcolni húsz gólos vezetésnél, akkor azt gondolom, hogy az NB I második felében, vagy az NB I/B-ben szereplő kézilabdázóknak is tudniuk kellene.