Megvan az első siker az Európa-bajnokságon

2018. december 3., hétfő 19:03 | 2 hónapja 12 napja 3 órája 27 perce
Még rengeteg hibával tarkított támadójátékkal is könnyedén vertük Horvátországot, köszönhetően a kiváló védekezésnek és Bíró Blanka parádéjának.
Megvan az első siker az Európa-bajnokságon

Az elmúlt hetekben hasonló nem fordult elő a magyar női kézilabda-válogatottal, ezért nem tudhattuk, hogy miként reagálnak rá játékosaink, de tény, hogy esélyesként vártuk a Horvátország elleni Európa-bajnoki csoportmérkőzést. Esélyesként, ugyanakkor komoly téttel is, hiszen a csoportból való továbbjutásunk szempontjából ezt az összecsapást jelöltük meg kulcsként.

Szerencsére a csapat az első percekben jól reagált mindkét külső körülményre, és úgy tűnt, a horvátokkal is kellően könnyedén birkózunk meg, legalábbis tizenhárom perc elteltével már 7-2-re vezettünk még annak ellenére is, hogy Háfra Noémi három rossz megoldással nyitotta a mérkőzést. Noni aztán váltott, és a félidő végéig négyszer is bevette Ivana Kapitanovic kapuját, csakúgy, mint Kovacsics Anikó – ezzel együtt sem tudtuk azonban tovább növelni az előnyünket. Sőt, a tizenharmadik és a huszonegyedik perc közötti periódust igencsak elrontottuk, 1-5-tel zártuk, és visszaengedtük kettőre a horvátokat. A pihenőig szerencsére legalább négy gólra újra felhizlaltuk a fórt (13-9), köszönhetően Kovacsics és Háfra mellett a kispadról beszállva két hetest is védő Kiss Évának, illetve a hibátlan mérleggel három gólt szerző Schatzl Nadine-nak.

A második félidő kettő magyar góllal indult, ráadásul a folytatásban Bíró Blanka-show jött, így a negyvenötödik percre eldöntöttük a meccset - 20-12-nél a horvátok időkérése már kevésnek tűnt a fordulathoz, ahhoz inkább valamiféle csodára lett volna szükség, de ez nem szerepelt ellenfelünk eszköztárában. Főképp a védekezésünk hozta a sima győzelmet, no meg a számos bravúrt bemutató, és összességében a hajráig ötven százalék fölötti hatékonysággal védő Bíró Blanka, de a támadó játékunk messze nem volt tökéletes. A második játékrészben elkövetett bántóan sok technikai hiba és a három elhibázott hetes jelzi, hogy a játéknak ebben a szegmensében vastagon maradt tartalék, amelyet jó lenne már szerdán, Spanyolország ellen előhozni. A továbbjutásunk már biztos, de aligha bánnánk, ha Nerea Penáék ellen az első középdöntős pontjainkat is megszereznénk.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, FRANCIAORSZÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
C-CSOPORT (MONTBÉLIARD)
HORVÁTORSZÁG–MAGYARORSZÁG 18–24 (9–13)
Montbéliard, 2731 néző. V: Vranes, Wenninger (osztrákok)

HORVÁTORSZÁG: Kapitanovic – Turk 1, KRSNIK 8 (3), Blazevic, Debelic 4, Kalaus 1, P. Posavec 1.
Csere: Pijevic (kapus), Glavan 1, Dezic, S. Posavec 1, Jezic, Milosevic, Milosavljevic 1, Plahinek
Szövetségi kapitány: Nenad Sostaric
MAGYARORSZÁG: Bíró B. – Lukács V. 2, Kovávs A. 5 (1), Planéta, Mészáros R., Kovacsics 4 (2), Svhatzl Nadine 5.
Csere: Kiss É. (kapus), HÁFRA N. 5, Tóth G. 1, Tóvizi 1, Pálos-Bognár, Szalai, Orbán Adrienn, Kazai 1
Szövetségi kapitány: Kim Rasmussen
Kiállítások: 14, ill. 6 perc
Hétméteresek: 5/3, ill. 6/3
Kim Rasmussen: Csúnya és rossz mérkőzés volt, nem teljesítettünk megfelelően, állandóan sérüléseket szenvedtünk, ezért volt nehéz meccs. Öt egyes védekezést használtak a horvátok, és mi nem igazán találtuk a sebességet - ez a helyzet akkor, amikor új csapatunk van és nincs elég időnk gyakorlásra. Talán az idegesség több volt a kelleténél, és amikor nem volt meg az egyensúly, sokat hibáztunk, de a védekezésünk és a kapusunk a végén megoldotta a mérkőzést. Később elégedett leszek, de edzőként egyelőre csak a győzelemnek tudok örülni.