Négy pontot viszünk

2017. november 19., vasárnap 16:26 | 10 hónapja 29 napja 57 perce
A vártnál is magabiztosabb játékkal, végig vezetve, könnyedén vertük otthonában a Larvikot, ezzel négy ponttal kezdjük a Bajnokok Ligája-középdöntőt.
Négy pontot viszünk

A szezon első periódusát látva aligha hitte bárki is, hogy november végéhez közeledve ilyen hangulat, ilyen légkör veszi majd körbe a Ferencváros női kézilabdacsapatát, de a világbajnokság előtti utolsó, Larvik elleni meccsre mégis úgy készülhettünk: végzetesen elrontani már nem lehet ezt a félévet. Ugyanakkor azt is tudtuk, hogy iszonyatosan fájó lenne, ha nem négy ponttal kezdenénk a középdöntőt – ehhez meg, ahogy ITT bővebben kifejtettük, győzni kellett Norvégiában.

Hogy nem lesz egyszerű, azt is sejtettük, hiszen már Dabason sem volt könnyű, a Larvik meg azóta még fejlődött is, szoros meccsre kényszerítette Macedóniában a Vardar Szkopjét (30-27) és legyőzte Németországban a Thüringert (22-25). Azt sem állíthatjuk, hogy a mieink felkészülése zavartalan volt: szerdán Érden megsérült Nerea Pena bokája, ezért csak szombaton, jókora kötéssel a lábán tudott edzeni, ráadásul a csapat szállásaként szolgáló hotelben vasárnap hajnalig tartó rendezvény, egészen pontosan dübörgő zene hátráltatta a pihenést. Az már külön sportszerűtlenség, hogy vélhetően a helyiek tudtak a programról, mert a technikai értekezleten sokat sejtető, széles mosollyal az arcukon hárították a felelősséget a szállodára, amiért az véletlenül épp a koncertterem fölött adott szobát a mieinknek…

Remélhettük, hogy ha lesz is bármilyen hatása történteknek, akkor az csakis a lányokban munkálkodó dac formájában mutatkozik meg. Tíz perc játék után aztán megállapíthattuk, hogy nincs dac, de különösebben nem is szükségeltetik, mert jól kézilabdázva állva hagyjuk a Larvikot. Pedig a kezdés ijesztő volt: mi kezdtünk, de a kilencesig se értünk el igazán, mert a harmadik passzt követően Nerea Pena kezei között az oldalvonalon túlra repült a labda. Még jó, hogy Szikora Melinda az első védés lehetőségét nem akarta kiengedni a kezéből, s ennek köszönhetően végül az első gól is a miénk lett – persze, hogy Nere bombázott a jobb felsőbe. Szikora Melinda végig stabilitást adott a csapatnak, míg mezőnyben mindenki hozzátette a magáét, még akkor is, ha eleinte kicsit dadogott a labda, ki-kicsúszott a kezekből, igaz, utána rendre nálunk maradt.

6-2-re vezettünk a tizedik percben, amikor Tor Odvar Moen időt kért, kicsit felrázta csapatát, amely ennek következtében a tizenhetedik percre egy gólra közeledett (7-8). Nem zuhantunk azonban össze, sőt, a félidőig olyan előnyt szedtünk össze, amellyel magabiztosan várhattuk a folytatást. Kilenc góllal vezettünk, a játékunk meg talán még ennél is magabiztosabb volt. Védekezésben kiválóan szűrtük meg az ellenél átlövéseit, rendre kiért a blokkunk kilenc méterig, elöl pedig az volt megfigyelhető, hogy egy-egy hibát követően szinte rögtön javított a vétkes.

Ekkora előny tudatában nyugodtan jöhettünk ki a második félidőre, és túlságosan nem is kellett izgulnunk később sem. Pedig a játékrész első tizenegy percben kapott esélyt a Larvik, háromszor is emberelőnyben kézilabdázhatott, de hat gólnál közelebb egyszer sem ért. Tizenegy gól volt az előnyünk akkor is, amikor az utolsó tíz percre fordultunk, pedig Nerea Pena és Danick Snelder például már fel sem állt a kispadról. A vártnál is simábban arattunk győzelmet a Larvik otthonában, így téve igazán boldoggá a meccs legjobbjának megválasztott Schatzl Nadine, illetve Szikora Melinda születésnapját.

A győzelmünknek Németországban is örülnek vélhetően, mert így a Larvik kiesett, a Thüringer viszont továbbjutott, s ami a legfontosabb, négy ponttal kezdjük a Bajnokok Ligája középdöntőjét.

LARVIK HK (norvég) - FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 21-30 (9–18)

LARVIK:
Rundbraten – Rivas 5, Hjertner 2, E. Christensen 2, Araújo 1, Breistöl 1, Berglie 1
Csere: Díaz Moreschi (kapus), Tollbring 6 (4), Wolff 1, Loken 2, Bergum
Edző: Tor Odvar Moen

FTC: Szikora – Faluvégi 2, Van der Heijden 5, Kovacsics 4 (1), Snelder, Pena 4, Schatzl Nadine 6
Csere: Bíró B. (kapus), Szekeres, Lukács 7, Szucsánszki, Márton, Háfra N., Mészáros R., Hornyák D. 2
Edző: Elek Gábor

Larvik, 1200 néző. V: Alpaidze, Berezkina (oroszok)
Az eredmény alakulása. 6. perc:
1–4. 11. p.: 3–7. 17. p.: 7–8. 25. p.: 7–15. 29. p.: 8–18. 39. p.: 12–20. 45. p.: 15–21. 49. p.: 15–26. 54. p.: 19–27
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/4, ill. 2/1