Nem volt esély

2018. április 14., szombat 16:29 | 7 hónapja 29 napja 22 órája 57 perce
Egy félidő alatt eldöntötte a továbbjutás kérdését az orosz bajnok, amelynek támadásaival nem tudtunk mit kezdeni.
Nem volt esély

Három gól a történelem… Ennyivel kellett volna legyőzni otthonában a Rosztov-Dont ahhoz, hogy a Ferencváros története során először bejusson a Bajnokok Ligája FINAL4-ba. A feladat nagyságáról nagyjából mindent elmond, hogy a Rosztov-Don csarnokából a szezon során még senki sem távozott veretlenül, illetve, hogy a nemzetközi statisztikák között ebben az évezredben nem található olyan mérkőzés, amelyen ellenfelünk hazai pályán három góllal kapott volna ki.

A dabasi eredmény, a 31-29 alapján egyértelműnek tűnt, hogy a védekezésen kellene javítanunk ahhoz, hogy sikeresek legyünk - a hit, az elszántság és az akarat egyértelműen megvolt a játékosainkban arra, hogy ez össze is jön. A mérkőzés első öt perce pedig még azt is sugallta, hogy lehet esély, elvégre, ha Lukács Viktória él az előtte kínálkozó három lehetőséggel, vezethettünk volna. Ehhez képest jobbszélről az első négy próbálkozásunkat védte Szedojkina, s bár támadásban Marija Jovanovics, illetve Kovacsics Anikó szállította a gólokat, a védekezésünk sehogy sem akart összeállni. Bíró Blanka elvétve tudott labdát fogni, mert a fal előtte nem zárt megfelelően. Elek Gábor már a hatodik percben kezébe vette az időkérést jelző táblát, aztán még kicsit várt, mielőtt letette volna a tizenharmadikban, 8-5-ös állásnál. Vezetőedzőnk kereste azt a hatosunkat, amely képes lett volna ellenállni a rosztovi támadásoknak, de sehogy sem találta. Danick Snelder, Szekeres Klára, Hornyák Dóra és Mészáros Rea is játszott hármas védőként, de sehogy sem találtuk az ellenszert. A szerencse pedig ezúttal sem pártolt mellénk. A félidő utolsó perceiben a Bíró Blankán átcsorgó labda be is vánszorgott a hálóba, ellenben a következő támadásnál a Szedojkinán ugyancsak túljutó labda nem, és kaptunk belőle egy lerohanás gólt is. A félidő lezárása hűen tükrözte az első harminc percet: Blani védése után indulhattunk, néhány másodperccel a vége előtt a támadásba lendülő Kovacsics Anikó kezéből kisodorták a labdát, és a dudaszó pillanatáig még kaptunk egy gólt. Ezzel gyakorlatilag le is zárták az oroszok a továbbjutás kérdését, mínusz nyolcról lehetetlennek tűnt felállni.

A meccs, a továbbjutás, a FINAL4-álom elúszott, a második félidőre csak az a kérdés maradt, hogy tudunk-e szoros eredményre zárkózni. Ebben nem segített, hogy Háfra Noéminek semmi sem sikerült – beállt, és néhány perc alatt háromszor is hibázott. Az egyetlen pozitív jelenet a Szikora Melinda helyére a keretbe kerülő tizenhat esztendős Hadfi Grétához kötődik. A sokadik orosz hetesnél pályára küldte őt Elek Gábor, Gréti pedig élete első felnőtt élvonalbeli labdaérintésével kifejelte a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Katarina Bulatovics lövését, sőt, a klasszist még ki is szórták piros (majd kék) lappal.

Ezen kívül a második félidő sajnos könnyed örömjátékká szelídült – mármint rosztovi részről, a mieink meg szenvedtek, egész egyszerűen semmi sem sikerült, ha rohanni akartunk a gyors gólok és a felzárkózás reményében, akkor kapkodásba ment át, ha türelmesen játszottunk, akkor meg a kapufa, vagy a védőfal jelentett leküzdhetetlen gátat.

Keserű emlék lesz ez a mérkőzés (Hadfi Gréta védését leszámítva, talán), de rettenetesen gyorsan túl kellene valahogy tenni magunkat rajta, mert ha elbizonytalanodunk, akkor az idén utolsónak még megmaradt fronton, a bajnokságban is könnyen elvérezhetünk. A Bajnokok Ligája-idény ezzel véget ért számunkra, a végállomást ezúttal is a legjobb nyolc mezőnye jelentette.

Női kézilabda Bajnokok Ligája
Negyeddöntő, visszavágó
ROSZTOV-DON (orosz)–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 32–22 (20–12)
Rosztov, 3500 néző. V: Pandzic, Mosorinski (szerbek)
ROSZTOV:
Szedojkina – Managarova 5, Vjahirjeva 7 (4), Rodrigues 3, Makajeva 3, Barbosa 2, Dembelé 4.
Csere: Pessoa, Mekejeva (kapusok), Szlivinszkaja, K. Bulatovics 3 (1), Iljina 3, Petrova, Sen, Szudokova 2, Kalinicsenko.
Edző: Frédéric Bougeant
FTC: Bíró B. – Lukács V. 3, Jovanovics 5, Snelder, Szekeres, Kovacsics 4, Schatzl 1.
Csere: Hadfi (kapus), Pena 4 (4), Faluvégi 1, Szucsánszki 2, van der Heijden, Hornyák D. 1, Márton 1, Mészáros R., Háfra N.
Edző: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 3. p.: 2–2. 7. p.: 5–2. 14. p.: 9–5. 19. p.: 12–9. 27. p.: 17–10. 36. p.: 23–14. 43. p.: 25–15. 50. p.: 28–17. 54. p.: 28–21
Kiállítások: 12, ill. 4 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 4/4

Elek Gábor: Nem tudtuk felvenni a harcot sem sebességben, sem a védekezés minőségében, sem keménységben, a Rosztov-Don gyakorlatilag mindenben fölénk nőtt, ezért más nem maradt számunkra, mintsem gratulálni neki. Bíztunk benne, hogy végtelenül koncentrált játékkal lehet esélyünk, de ma gyakorlatilag nem volt rá esély, hogy megnehezítsük a dolgukat. Bízom benne, hogy a FINAL4-ban azért egy magyar csapattal még találkozik idén a Rosztov-Don.

Marija Jovanovics: El kell ismernünk, hogy a jobbik csapat győzött, és jutott a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Dabason volt esélyünk rá, hogy legyőzzük őket, ott közel voltunk hozzájuk, de itt, ma nem. Végig irányították és kézben tartották a játékot, az történt, amit ők szerettek volna. Szomorú vagyok és csalódott, ugyanakkor büszke a csapatunkra, Európa legjobb nyolc együttese között voltunk.

Frédéric Bougeant: Nagyon sajnálom a Ferencvárost és Elek Gábort, mert tudom, milyen nehéz ilyenkor. Nagyra tartom kollégámat és tisztelem az FTC-t, és bár az eredmény most nem ezt tükrözi, nagy csatára késztettek bennünket. Történelmi pillanat ez számunkra, a játékosoknak, a klubnak és a szurkolóknak is felemelő mindezt megélni. Katarina Bulatovics nem szándékosan dobta fejbe a magyar kapust, játékvezetői hiba volt az ő kiállítása, és bízom benne, hogy ezt a felvételek is bizonyítják majd, mert szükségünk lesz rá Budapesten.

Siraba Dembelé: Rengeteg munka van a mostani siker mögött, ezért nem szabad csak a végkifejletet, csak ezt a meccset nézni. Ezért vagyok annyira büszke és boldog, hogy elértük a célunkat, bejutottunk a legjobb négy közé.