Nincs megállás az extázis után sem

2018. október 17., szerda 15:59 | 2 hónapja 29 napja 21 órája 27 perce
Iszonyatosan fontos győzelmet aratott női kézilabdacsapatunk a Vipers ellen, de tovább kell lépni, hiszen a csoport élén álló Bietigheim ellen folytatódik számunkra a Bajnokok Ligája.
Nincs megállás az extázis után sem

Ha hasonló szituációban, csak fordított előjellel gyakorta ellőjük, hogy >>az élet megy tovább<<, akkor most is leszögezhetjük, vasárnap óta már újra indult a mókuskerék, igaz, azt aligha kell ecsetelni, mennyire jó, hogy így, kettő ponttal az FTC-Rail Cargo Hungaria neve mellett jöttek el az újabb edzések. Aki ott volt Érden, vagy legalább a televízió képernyője előtt izgulta végig a Vipers Kristiansand elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést, az aligha felejti, amit látott, átélt, a különböző internetes felületeken is milliók tekerték vissza újra és újra az utolsó másodperceket.

„A meccs nagy részét megnéztem, az végét pedig rengetegszer – muszáj volt, hogy minden pillanatát megfigyelhessem…” – mondta mosolyogva Kovacsics Anikó, akit utóbb a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (EHF) a forduló sztárjának is megválasztott. – Az egyik kedvenc figurájukat vették elő a norvégok, a meccs elején is ezt hozták, akkor is elvittem egy labdát belőle. A videón utólag láttam, hogy Nada (Schatzl Nadine – a szerk.) jól lezárta a másik oldalt, arra tisztán emlékeztem amúgy is, hogy kiabálok Noninak (Háfra Noéminek – a szerk), hogy vegye át a beállót, és amint ő visszalépett, én indulhattam is. Mindenkinek megvolt az embere, a norvég lány nem számított rám, ehhez talán az is kellett, hogy Henny Ella Reistad a Vipers egyik legrutintalanabb játékosa, nyáron még Noniék ellen döntőzött a junior világbajnokságon.”

A tizedmásodpercről tizedmásodpercre felelevenített emlékek annak tükrében még inkább csapatkapitányunk kvalitásairól árulkodnak, hogy az említett szituáció egy nagy előnyről igencsak elrontott mérkőzés hatvanadik percében, nyomasztó helyzetben történt. De mégis, hogy tud ennyire tiszta maradni az agy, hogy tud a végletekig kizsigerelt test még mindig precízen reagálni az utasításokra?

„A második félidőben nagyon szenvedtem, belefásultam a játékba, a lábaimon éreztem, hogy már nem úgy mozdulnak, de az utolsó öt percre jött valami kis frissesség, átlendültem picit. A védekezésben éreztem, hogy odaérek a besegítésekhez – azt hiszem, a végén ez már minden maradék erőm volt. Emlékszem, nem sikerült gólt lőnünk, jöttünk vissza védekezni, láttam, hogy Noni lógatja a fejét, rákiáltottam, hogy gyerünk még, ez a védekezés nagyon kell, ne kapjunk gólt, ő pedig egyből rá is fókuszált a dolgára. Nem is tudom, mi mindennek kellett még összeállnia… Megfogtam a labdát, reflexből felnéztem az órára, amely 59:54-nél állt, ez után pedig nem volt kétségem, hogy végig érek, mert három másodperc is elég szokott lenni, edzéseken sok ilyen gyakorlatot csinálunk. Utána már csak az járt a fejemben, hogy be kell lőnöm, nem gondolkodtam, hogy hova célozzak, de a meccsen több lövésem is ült Lundénél fej mellé, és ez is oda ment nagyjából.”

Az sem elhanyagolható részlet, hogy a végig a csapat mögött álló szurkolótábor egy gólos hátránynál még egy lapáttal rátett, a kapu mögötti szektor talpra parancsolta az egész csarnokot, és erőt adott a lányoknak. A végén aztán extázis, örömmámor jött – és a közös ünneplés hosszú perceken át.

„A gólöröm? Belülről jött… Minden kiszakadt belőlem, előbb Csibének (Faluvégi Dorottyának – a szerk.) ugrottam, majd a többieknek…”

De az élet, tudjuk, megy tovább, és a sok-sok öröm mellett azt is érdemes a fejünkbe vésni, hogy hét góllal is vezettünk a Vipers ellen, vagyis nem lett volna muszáj ennyire kicentizni a végét.

„Egyértelmű, bennünk maradt, hogy plusz hétről nagy hiba volt leadni az előnyt, tanulság, hogy egyetlen percre sem nyugtathatjuk meg magunkat meccs közben. Az is tapasztalat, hogy kiváló csapat a Kristiansand, nem véletlenül tudott fordítani, nekünk az utolsó negyed óra volt teljesen káoszos, addig még négy gólt őriztünk a fórból. Szerintem Blani (Bíró Blanka – a szerk.) mentett meg minket, ha az utolsó negyed órában nem fog ennyi ziccert és tiszta átlövést, akkor sanszunk se lett volna.”

Ha viszont már volt sansz, akkor éltünk is vele és megszereztük első pontjainkat a 2018/2019-es BL kiírásban. Később az is kiderült, hogy iszonyú jelentőséggel bír ez a győzelem, ugyanis a Bietigheim megverte a CSM Bucurestit, ezzel pedig alaposan összekuszálta a szálakat (bukaresti hírek szerint a közeljövőben szinte biztosan edzőváltás lesz a románoknál).

Hogy mást ne mondjunk, kevesen hitték volna a sorozat előtt, hogy a harmadik körben csoportelsőként fogad bennünket a német ezüstérmes, amelynek otthonában tavaly kikaptunk, és most is biztosan ki-kimeccset játszunk ellene. Nem lesz egyedül a csapat szerencsére Németországban sem, a hírek szerint jó félszáz szurkolónk Magyarországról utazik a meccsre, illetve bízunk benne, hogy a Ludwigsburg közelében élő honfitársaink közül is sokan érkeznek majd az MHP Arénába. Belépőjegyeket a helyszínen a mérkőzés napján lehet vásárolni – az újabb közös ünneplés érdekében és reményében.

A KÖVETKEZŐ MÉRKŐZÉS

Bajnokok Ligája, első csoportkör, 3. forduló
SG BBM Bietigheim - FTC-Rail Cargo Hungaria
Helyszín:
MHP Arena, Ludwigsburg
Időpont: 2018. október 21., vasárnap, 17 óra
Játékvezető: Alexei Covalciuc és Igor Covalciuc (moldávok)
Jegyár: 17 euró (pénztárnyitás 15:30 órakor!)