Tovább kell jutnunk!

2017. december 1., péntek 18:33 | 10 hónapja 17 napja 15 perce
Tíz ferencvárosi kézilabdázóért szoríthatunk a Németországban megrendezésre kerülő, s pénteken elrajtoló 23. női kézilabda-világbajnokságon.
Tovább kell jutnunk!

Pénteken este a Németország-Kamerun összecsapással elrajtolt a 23. női kézilabda-világbajnokság, amelyen az FTC-Rail Cargo Hungaria tíz kézilabdázóval képviselteti magát: a magyar válogatott keretébe kapott meghívót Bíró Blanka, Háfra Noémi, Kovacsics Anikó, Lukács Viktória, Mészáros Rea, Schatzl Nadine és Szekeres Klára, a hollandéba Danick Snelder, valamint Laura van der Heijden, a spanyolba pedig Nerea Pena.

Az említett három nemzet közül Danickéknek van a legnagyobb esélye rá, hogy a végelszámolásba is beleszóljanak, ők a legutóbbi Európa-bajnokságon és világbajnokságon is ezüstérmet szereztek (mindkétszer Norvégiától kaptak ki a döntőben), míg a riói olimpián negyedikként zártak. A spanyolok 2011-ben világbajnoki bronzig, 2012-ben olimpiai bronzig, 2014-ben meg Eb-ezüstig értek, de lassan-lassan leágazóban van a kiemelkedő generációjuk, s 2016-ban inkább már csak csalódás érte őket, az olimpiai hatodik, illetve az Eb tizenegyedik hely sem számít sikernek. Érdekesség, hogy Nerea Penától élő spanyol interjúban megkérdezték, mit szólna, ha a torna során Magyarország ellen kellene játszania, mire ő a következőt felelte.

„Két összetevő miatt szeretek nagyon a magyarok ellen játszani: egyrészt mert fantasztikusak a szurkolóik, a legjobbak a világon, vagyis biztosan kiváló hangulat lenne a meccsen, másrészt nagyon sok barátommal, csapattársammal találkozhatok olyankor. Összejöhet szerintem ez a párosítás, de akkor le kellene győznünk a magyarokat, szóval jobb, ha inkább nem akarják, hogy ez megtörténjen… Furcsa lenne nekem valóban, hiszen félig magyar vagyok már, a második otthonomnak érzem Budapestet.”

A magyar válogatottra rátérve – nehezen megjósolható, hogy pontosan milyen eredményre lesz képes. Annyi szent, hogy a csoportból kötelezően túl kellene jutni, ehhez a Norvégiával, Svédországgal, Lengyelországgal, Csehországgal és Argentínával teljes hatos első négy helyének valamelyikén kellene végezni.

„Az első ellenfelünk, Norvégia világ- és Európa-bajnoki címvédő, de a legtöbb világversenyen mostanában elveszít egy csoportmeccset, egyszerűen azért, mert úgy alakítja a felkészülését, hogy a tornák hajrájára legyen csúcsformában, vagyis ezt a vereséget akár mi is mérhetnénk rá… – magyarázta ezt már Elek Gábor. – A svéd válogatott szerintem erősebb, mint sokan gondolják, ráadásul a skandináv kézilabda hagyományosan nem fekszik nekünk. Argentínát le kell győznünk, ez nem is lehet kérdés, és én úgy gondolom, hogy ha akarunk valamit ettől a tornától, akkor a lengyeleket is – igaz, ők az elmúlt hétvégén nagyon magabiztosan szerepeltek a romániai felkészülési tornán. Az utolsó csoportmeccsünkön, a csehek ellen is mi vagyunk az esélyesek, még ha ezt a tavalyi Eb-n nem is sikerült érvényesíteni. Nem csinálnak semmi félelmeteset, vagy megfejthetetlent, csak darálnak szorgalmasan. A csoportból tehát tovább kellene jutnunk, a nyolcaddöntőben viszont már sok a kérdőjel.”

Továbbjutásunk esetén az A-csoportból kapnánk ellenfelet (a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikak a harmadikokkal kerülnek párba), várhatóan a franciákat, a románokat vagy a spanyolokat, szerencsés esetben pedig Szlovéniát vagy Angolát, s innentől egyenes kieséses rendszerben zajlik tovább a torna.

A magyar válogatott tizenhat fős keretébe a legtöbb játékos, szám szerint hét az FTC-Rail Cargo Hungariából került be, a Győrt kettő, az Érdet négy kézilabdázó képviseli, a Dunaújváros, a Budaörs és a Fehérvár pedig egy-egy hölgyet ad.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
December 2.,
szombat, 20.30: Norvégia–Magyarország
December 3., vasárnap, 18.00: Magyarország–Svédország
December 5., kedd, 14.00: Magyarország–Argentína
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország

A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna. A Sport 1 a magyar válogatott valamennyi összecsapását közvetíti!