Vereséggel kezdtünk

2017. október 6., péntek 20:32 | 9 hónapja 9 napja 21 órája 56 perce
Negyedórányi pocsék játék elegendő volt ahhoz, hogy a Vardar eldöntse a mérkőzést, már tízzel is vezetett, végül azonban csak három góllal nyert.
Vereséggel kezdtünk

Tudtuk előre, hogy nagyjából akkor van esélyünk pontot szerezni a Vardar Szkopje ellen, ha mi emberfelettit nyújtunk, a tavalyi Bajnokok Ligája-döntős meg legfeljebb átlagos teljesítményt hoz. Aztán az első percekben azt remélhettük, hogy a jó hetven fős Fradi tábor közel hazai pályát varázsol a Jane Sandanskiba, és mondjuk pont ez jelenti majd azt a pluszt, ami a bravúroz kell. A szurkolókkal nem is volt probléma, űzték-hajtották a lányokat, ha épp nem nyomta el őket a hazai szimpatizánsok füttykoncertje, csakhogy a mai estén ezzel a támogatással a háta mögött sem tudott a Fradi felnőni a feladathoz.

Pedig egy jó negyed óráig úgy nézett ki, hogy „bármi lehet még belőle”, mert bár nem igazán tudtuk kivédekezni a Vardar támadásait – Andrea Lekics és Dragana Cvijics nagyon élt – de legalább hosszú lefolyású játékokra kényszerítettük őket, miközben mi rendre gyorsan gólt szereztünk. Érezhető volt, hogy az a fél kerül előnybe, amely előbb rendezi az addig mindkét gárdánál kaotikus védekezést, hiszen elképesztő mennyiségű gól esett, tizenöt perc után 10-9-re vezetett a Vardar.
Ahogy a felvezetésből érezhető, illetve ahogy a papírforma diktálta, a szkopjeiek találták meg előbb a ritmust, keményebbé vált a hatos faluk, ha pedig nagy nehezen el is jutottunk helyzetig, akkor Amandine Leynaud állta utunkat. Arra azonban a kiváló szkopjei védekezés sem lehet magyarázat, hogy 10-10 után, a tizenhetedik perctől kezdve a szünetig teljesen leblokkoltak a mieink. A támadásaink elhaltak, de ami ennél sokkal rosszabb, hogy a Vardar gyors indításokkal operálhatott, zsinórban háromszor is lefutottak minket, miközben a különbség egyre csak hízott. 18-10-nél lőttünk újra gólt, de nem állt meg a Vardar-henger, így kilenc gólos hátránnyal vonultunk szünetre.

Innét felállni a csodánál is nagyobb tett lett volna, ennek ellenére a második játékrészt Szucsánszki Zita irányításával kezdtük. A helyzet változott, Nerea Pena keze gyönyörűen sült, hátul Szikora Melinda fogott néhány labdát, és máris hatig közeledtünk. A hazai tréner, Irina Dibirova egyből időt kért (sajnos nagyon jó ütemben), felrázta övéit, és újra fölénybe került a Szkopje. 31-21-nél tíz gól is volt közte, a végére azonban legalább közel értünk. Feltétlenül dicséretes, hogy ilyen helyzetben – jelentősen leszakadva a jobb erőkből álló ellenféltől – sem torpantunk meg, és legalább a küzdelemre, a hozzáállásra nem lehetett panasz.
Az utolsó negyed órában végre sikerült kivédekeznünk a Vardar támadásait, illetve az is segítette bennünket, hogy rendre emberelőnybe kerültünk az utolsó. Támadásban Faluvégi Dorottya aktivizálta magát ekkor legjobban, úgy verte meg ellenfeleit leindulásból, ahogyan fél órával korábban Radicsevics vagy Canadija a mieinket. Háromgólos vereség lett belőle a végére, amely vállalható a BL-döntős otthonában, de elégedettek semmiképp sem lehetünk.

Az utolsó negyed óra teljesítménye viszont erőt kell, hogy adjon a folytatáshoz – egy hét múlva, szombaton Dabason mindenáron le kell győzni a Larvikot, és akkor talán feledhetővé válik a mostani vereség.

HC VARDAR SZKOPJE - FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 34-31 (20–11)
VARDAR: Leynaud – Radicsevics 2 (1), Lazovic 1, Lekics 7, Cvijics 7, Penezics 6, Kuznyecova 1
Csere: Szuszlina (kapus), Lacrabere 6 (4), Hmirova, COVIC 3, Ristovska 1, Sazdovska
Edző: Irina Gyibirova
FTC: Bíró B. – Lukács, Pena 6, Kovacsics 3 (1), Snelder 6, Jovanovics 4, Schatzl Nadine 1
Csere: Szikora (kapus), Szekeres, Faluvégi 7, Van der Heijden 2, Háfra N., Mészáros R., Márton 2, Szucsánszki
Edző: Elek Gábor

Szkopje, 2000 néző. V: Brehmer, Skowronek (lengyelek)
Az eredmény alakulása. 8. perc:
4–4. 12. p.: 8–6. 17. p.: 10–10. 25. p.: 18–10. 37. p.: 23–17. 42. p.: 27–20. 47. p.: 31–21. 50. p.: 33–23.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 2/1

Elek Gábor: Gratulálok a Vardarnak, teljesen megérdemelt győzelmet aratott. Amivel elsősorban védekezésben készültünk, abból az utolsó tíz perc kivételével semmit sem tudtunk megoldani. Az első félidő utolsó negyed órája eldöntötte a mai mérkőzést. A második félidőben harcoltunk, de csak az utolsó negyed órában tudtunk eredményesebbé válni ebből. A jobbik csapat nyerte meg a mai találkozót.

Nerea Pena: Nagyon nehéz meccs volt, az első félidőben gyenge teljesítményt nyújtottunk, és nagy hátrányba kerültünk. A Vardarnak az átlövői és a beállója is nagyszerűen játszott, nem tudtuk megoldani az ő semlegesítésüket. Sajnálom a vereséget, de pozitív, hogy a végén közelebb értünk a hazaiakhoz, és bízom benne, hogy a következő meccs jobban sikerül számunkra.

Dragana Cvijics (beálló, Vardar Szkopje): Az első félidőben parádésan kézilabdáztunk, úgy érzem, megleptük a Ferencvárost, mert bár nagyon jó csapat volt az ellenfelünk, abban negyed órás periódusban eldöntöttük a meccset. A második játékrész nem volt túlságosan jó, de ezúttal ez is elég volt a győzelemhez. Sokat készültünk az elmúlt időszakban, de eddig egyetlen tétmérkőzést sem vívtunk, és ez különösen nehéz volt így, örülök, hogy sikerült megoldani. Elégedett vagyok a győzelemmel, szeretnénk a jövő héten ugyanígy folytatni.

Irina Dibirova (vezetőedző, Vardar Szkopje): Gratulálok mindkét csapatnak a teljesítményhez, jó mérkőzést játszottunk. Az első tizenöt percben hibáztunk néhányat, de aztán a félidőig így is elhúztunk annyira, hogy érezhető volt, innét már nem tud visszakapaszkodni a Ferencváros. A végén a sok kiállítás miatt visszaesett a játékunk, és közelebb ért az ellenfelünk, természetesen láttam jó néhány hibát is, amelyet még ki kell javítanunk.