Világbajnokok vagyunk!

2018. július 14., szombat 20:47 | 5 hónapja 4 napja 12 órája 25 perce
A szünetben még a norvégok vezettek, a második félidőben azonban zseniálisan kézilabdázott a junior-válogatottunk, és világbajnok lett!
Világbajnokok vagyunk!

A labdarúgó világbajnokság árnyékában kissé csendesen csordogált le a debreceni rendezésű női junior kézilabda-világbajnokság első fele, de ahogy fogytak a meccsek, illetve, ahogy a magyar válogatott egyre inkább formába lendült az érdeklődés is úgy fokozódott. Szombat estére pedig odáig értünk, hogy a pénztár ki sem nyitott, a Magyarország-Norvégia vb-döntőt 5800 magyar, és egy maréknyi norvég szurkoló előtt rendezték meg.

Különös érzéseink lehettek a kezdés előtt, elvégre a norvégokat a csoportkörben egyszer már legyőztük, méghozzá váratlanul simán (35-27), ráadásul az elmúlt két hét tapasztalatából kiindulva, a hazai közönség által támogatva a mieink tűntek esélyesnek. Ugyanakkor Norvégia bármiféle nyomás nélkül játszhatott: ha ezüstérmesként zár, már azzal is extrát nyújtott, hiszen Franciaországot és Oroszországot is legyőzte az egyenes kieséses szakaszban, ha pedig megnyeri a tornát, kisebb csodát hajt végre.

Az első félidőben aztán fordulatos mérkőzést láthattunk – Norvégia szerzett vezetést, majd négy góllal válaszoltunk rá, csakhogy 5-2-es előnyünknél mi is négyet kaptunk egyhuzamban, innentől pedig jobbára felváltva találtak a kapukba a csapatok.
„Gyerekek, ez igazi döntő, itt nem kell, illetve nem tudsz egy perc alatt tízgólos előnyt kiharcolni, a végén kell vezetni, nyugalom, minden rendben van!” – nyugtatta jó érzékkel a lányokat a félidő hajrájában egy norvég időkérés alatt a magyar szövetségi edző, Golovin Vlagyimir. Minden bizonnyal a szünetben is hasonlóképp tehetett, hiszen kettő gólos hátránnyal vonulhattak az öltözőbe a csapatok (10-12). Szemmel látható különbség volt a csoportban lejátszott magyar-norvég meccshez képest, hogy a norvégok sokkal jobban kielemezték a mieink játékát, sokkal jobban reagáltak a mieink figuráira, a játékrész közepén például Háfra Noémit külön emberfogóval kapcsolták ki.

A fordulást követő első öt perc igazán idegőrlően alakult: a nehezen megszerzett góljainkra egyből, játszi könnyedséggel felelt az ellenfél, de szerencsére Háfra Noémit is felpiszkálta kellően ez a szituáció. Vagyis, előbb 11 méterről felugorva, ellentmondást nem tűrően zúdított a jobb felsőbe, majd Faluvégi Dorottyának adott zseniális gólpasszt - ezzel 5-4 és a 9. perc után 16-15-nél, a 39. percben újra vezettünk. Felrobbant a csarnok, időt kértek a vendégek, a televízión keresztül pedig azt hallgathattuk, amint Golovin Vlagyimir hihetetlen nyugalommal magyarázta a következő kettő támadásunk kottáját.

Felpörögtünk, s talán újra azt a hitet és átütő erőt láthattuk a csapatunkon, amelyet a kezdés előtt, amely alapján azt gondoltuk, hogy itt, ezen az estén lehetetlen megállítani Magyarországot. Csakhogy az első harminc percben láttuk a példát, hogy ebben a sportágban minden másodpercben változhat az előjel. A másodikban viszont Háfra Noémi és Suba Sára is a jobbik arcát mutatta, ez pedig úgy tűnt, hogy elég lesz a vb-aranyhoz, legalábbis az utolsó tíz percnek négy gólos előnnyel mehettünk neki. Ráadásul minden sikerült a magyaroknak, a kipattanók hozzánk kerültek, a kézből kicsorgó labdából végül csel, majd gól lett.

Nem maradt kérdés a végére, csak még egy elképesztő Háfra-bomba, és az, hogy kijelentsük: Magyarország története során először megnyerte a junior kézilabda-világbajnokságot!

A torna legjobb hetesébe ráadásul két Fradi-játékos, Háfra Noémi és Faluvégi Dorottya is bekerült!

XXI. NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2018. július 1–14., Debrecen)
DÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–NORVÉGIA 28–22 (10–12)
Debrecen, Főnix Csarnok, 6500 néző. Vezette: Sosagordalina, Lemesmartinez (uruguayiak)
MAGYARORSZÁG:
SUBA – Faluvégi 1, KLUJBER 8 (2), LAKATOS R. 4, PÁSZTOR N. 2, HÁFRA 8, Márton. Csere: Hlogyik (kapus), Kuti, FODOR CS. 3, Tóvizi, SZABÓ K. 2, Kácsor.
Edző: Golovin Vlagyimir
NORVÉGIA: GRONLUND – Gabrielsen 2, Ellersten 2, Lund 1 (1), Nestaker 1, REISTAD 7, K. Olsen 1.
Csere: Fossheim 2, JACOBSEN 4 (4), Dahl 1, Huse, Solstad, Hovland 1.
Edző: Vigdis Holmeset
Eredmények alakulása: 7. perc: 4–1. 13. p.: 5–6. 26. p.: 9–11. 39. p.: 16–15. 50. p.: 22–18. 55. p.: 25–20
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 3/2, ill. 4/4
A Nemzetközi Kézilabda Szövetség kihirdette a női junior világbajnokság All Star-csapatát. A legjobb hetesbe három magyar játékos, Háfra Noémi, Faluvégi Dorottya és Pásztor Noémi került be.

Kapus: Polina KAPLINA (orosz)
Balszélső: Emilia Cecilie Uhrskov FRIIS (dán)
Balátlövő: HÁFRA Noémi
Irányító: Henny Ella REISTAD (norvég)
Beálló: PÁSZTOR Noémi
Jobbátlövő: Line ELLERTSEN (norvég)
Jobbszélső: FALUVÉGI Dorottya

Gólkirálynő: Helena Gilda Simao PAULO (angolai) – 73 góllal

Legértékesebb játékos (MVP): SONG Hyesoo (dél-koreai)

A döntőről készült képgalériánk ITT tekinthető meg!

Az ünneplés legszebb pillanatai: