43 éves hőstett

2018. április 23., hétfő 8:45 | 7 hónapja 18 napja 8 órája 57 perce
A Ferencváros legendás Csikócsapata 43 évvel ezelőtt harcolta ki Belgrádban a KEK-döntőbe jutást – VIDEÓ!
43 éves hőstett

Az 1974/75-ös idényben a Ferencváros labdarúgócsapata a Kupagyőztesek Európa-kupájában szerepelt. A Dalnoki Jenő vezette, fiatal együttes pedig egészen a döntőbe menetelt.

A Cardiff City (összesítésben 6-1), a Liverpool (1-1, idegenben lőtt góllal) és a Malmö (4-2) búcsúztatása után az elődöntőben a jugoszláv Crvena Zvezda várt a Csikócsapatra.

A párharc első mérkőzését hazai pályán 2-1-re nyerte meg a Ferencváros, így előnyből várhatta a belgrádi visszavágót, míg riválisunk saját félelmetes hazai pályájában bízott.

A Fradit azonban nem zavarta meg a Marakana-stadion pokoli hangulata: 1975. április 23-án Pusztai László találatával hamar megszereztük a vezetést idegenben is. A második félidőben a Zvezda beleerősített: előbb a meccset, majd – immár Bálint László kiállítása után, emberelőnyben – a párharcot is kiegyenlítették.

A végső szó azonban a Fradié volt: a 80. percben a Máté János elleni szabálytalanságért büntetőt ítélt a játékvezető, Megyesi István pedig KEK-döntőbe lőtte a Fradit!

A finálét végül 3-0-ra elvesztettük a szovjet Dinamo Kijevvel szemben, a menetelés azonban így is a Ferencváros történetének legszebb lapjaira tartozik. Az egyes állomások emlékezetes pillanatait Ebedli Zoltán, Géczi István, Martos Győző, Nyilasi Tibor és Rab Tibor idézte fel a menetelés 40. évfordulóján...