Az építkezés éve

2014. december 27., szombat 17:02 | 4 éve 1 hónapja 23 napja 1 órája 2 perce
Nem csak a Groupama Arénára, hanem a Népligeti Edzőközpontra is büszke lehetett az FTC 2014-ben - VIDEÓ!
Az építkezés éve

A 2014-es esztendő alighanem az építkezés évekén vonul be a Ferencvárosi Torna Club históriás könyvébe. Egy új stadion minden klub életében komoly mérföldkőnek számít, ez alól a Ferencváros sem kivétel, de a Groupama Aréna megépülése mellett számos olyan létesítményfejlesztés történt, amire érdemes visszaemlékeznünk. Az év legfontosabb eseményeit felölelő sorozatunkat az infrastrukturális fejlesztésekkel kezdjük.

A 2014-es év elején az új stadion még félkész állapotban lehetett, de az előzetes ütemterveknek megfelelően haladtak az építési munkálatok. Csapatunk otthonának még a Puskás Ferenc Stadion számított, és a mindennapok része volt az ekkor még az új aréna építkezése előtt álló Látogatói Központ, amelyben ideiglenes jelleggel a Fradi Shop is helyet kapott. Aki már elfeledkezett arról, hogy hogyan is nézett ki a Látogatói Központ, EZZEL a videóval felfrissítheti emlékezetét.

NB I-es labdarúgó-csapatunk a január 8-ai edzését már egy felújított gyepszőnyegen kezdhette meg a Népligeti edzőközpontban. A felkészülés ideje alatt új stadionunk fokozatosan szépült, de a tavaszi szezont még a Puskás Stadionban játszotta le csapatunk.

Időközben Európa-szerte ismert lett, hogy a Ferencvárosnál valami csoda van készülőben. Az új stadionba többek között a FIFA elnökjelöltje, Jerome Champagne is ellátogatott. Véleményét arénánkról ITT hallgathatják meg.

A Népligetben sem álltak le a munkálatok. Hol egy új parkolót, hol egy játszóteret, hol a felújított külső mellékhelyiségeket adták át az edzőközpont „lakosságának”. Április 8-án aztán a Liget étterem is elkészült, amely azóta is a sportbázis egyik büszkesége. Többek között ebben az étteremben fogyasztja el közös ebédjét NB I-es labdarúg-csapatunk is.

Hat nappal később az új stadionban már a gyepszőnyeget készítették elő, míg április 18-án hivatalosan is bejelentették: az aréna építésének munkálatai a befejező stádiumba érkeztek. Az FTC április 24-én megállapodást kötött a LUSS Kft-vel a stadion létesítményüzemeltetésével kapcsolatban. Az új arénába időközben a jövő nemzedéke, az akkori U12-es csapatunk is ellátogatott.

Májusban az átadást megelőző utolsó stadiontúrákra került sor, majd elbontották a Látogatói Központot, és a Fradi Shop ideiglenes jelleggel a Pénzverde saroképületébe költözött. Május 13-án az aréna építése alatt a Népligeti Edzőközpontban felállított Springer-szobrot visszaszállították az Üllői útra.

Május 12-én egyesületünk nyilvánosságra hozta, hogy az Albert- és a Springer-szobor mellett egy sas szobor is őrzi majd az új arénát, amelyről az alkotó, Szőke Gábor Miklós is nyilatkozott a FradiMédiának.

Május 15-én szinte már teljesen elkészült az új stadion, amit június 4-én át is adott az építő. A csapat már alig várta, hogy elfoglalhassa új otthonát, így nem csoda, hogy június 21-én már a zöld széksorok között készült el a csapatfotó.

A Népligeti edzőközpontra is egyre többen kíváncsiak lettek, többek között a szerb sportminiszter is ellátogatott a hazánkban egyedülállónak számító létesítménybe. A labdarúgók ezt követően elbúcsúztak a Puskás Stadiontól, amely 2013 márciusától 2014 augusztusáig volt az otthonuk. Az itt eltöltött időszak legfontosabb statisztikáit egy cikkben gyűjtöttük össze.

Az időközben Groupama Arénára keresztelt létesítményben átadták az Albert-szobrot és az új Fradi Múzeumot, de végre a Fradi Shop is méltó környezetben fogadhatta szurkolóinkat.

A stadion gálamérkőzését megelőző napon egy fantasztikus Családi Ünnepnek adott otthont a Groupama Aréna, majd jöhetett a világsztárokból álló Chelsea elleni nyitómérkőzés, amit követően a Kékek egyik legnagyobb sztárja, Didier Drogba is elismerésének adott hangot a FradiMédiának adott nyilatkozatában.

Augusztus 24-én a Nyíregyháza ellen győzelemmel avatta fel NB I-es labdarúgó-csapatunk a stadiont, amit követően a magyar labdarúgó-válogatott is hosszú idő után ellátogatott az FTC otthonába.
A Népligetben ez idő alatt faültetés zajlott, majd átadták a létesítmény tanulószobáját.

A Népliget fontosságáról és az abban folyó munkáról a klub elnöke, Kubatov Gábor beszélt, miközben a sporttelep új „őrzőt” kapott.

November 11-én már az Európai Klubok Szövetségének munkatársait fogadhattuk a Groupama Arénában, míg a Népligeti edzőközpont az ünnepek közeledtével karácsonyi díszítést kapott.

A Groupama Aréna az átadása óta a Ferencváros mindennapjainak részévé vált, míg a Népliget tovább fejlődik, hiszen az elmúlt időszakban a műfüves pályákat is felújították. A fejlesztések a továbbiakban sem állnak le, így egészen biztosan a 2015-ös esztendőben is sok olyan örömteli hírről számolhatunk majd be, amely arról szól, hogy a jövő generációja egyre jobb körülmények között fejlődhet a Ferencvárosi Torna Clubnál.