Az FTC is csatlakozott a XXIII. Nagy Sportágválasztóhoz - VIDEÓ

2018. szeptember 12., szerda 12:17 | 4 hónapja 4 napja 1 órája 6 perce
A Ferencvárosi Torna Club több szakosztályával is képviselteti magát a hétvégén megrendezésre kerülő XXIII. Nagy Sportágválasztón.
Az FTC is csatlakozott a XXIII. Nagy Sportágválasztóhoz - VIDEÓ

Szeptember 14-15-én immáron XXIII. alkalommal rendezik meg a Nagy Sportágválasztót a budapesti Merkapt Sportközpontban. A pénteki napon szervezett keretek között a regisztrált iskolák vesznek részt a rendezvényen, míg a szombat kötetlen formában a családoké. A szervezők sajtótájékoztatón mondták el a rendezvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Groupama Arénában.

„Számomra különösen fontos tényezője a Nagy Sportágválasztó szervezésének, hogy a legnagyobb egyesületek, mint a Ferencvárosi Torna Club, partnerként dolgoznak velünk. Hiszen egy ilyen klub a rengeteg szakosztályával szinte egy településnyi embert mozgat meg. Ezek a klubok a magyar sport fő támaszai. Igyekszünk az ingyenesség és a 104 sportág mellett mindig újdonságokkal szolgálni az érdeklődőknek. Kiemelném a véradás jelentőségét, ami Magyarországon most egy fontos téma, hiszen sok kórház vérhiányban szenved. Emellett fontos a katasztrófavédelem is, amely szintén különálló programokkal lesz ott a következő Sportágválasztón” – foglalta össze a rendezvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Kiss Gergely, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója. A sportolóként háromszoros olimpiai bajnok klasszis hozzátette, tavasszal az időjárás a rendezvény ellen dolgozott, most azonban ismét megpróbálják megdönteni majd a látogatói csúcsot, valamint a Magyar Rekord Egyesület segítségével hivatalos mérés is lesz arról, hogy megdöntik a szabadtéren egyszerre kipróbálható sportágak számának hazai rekordját.

Az ország több nagy egyesülete mellett ezúttal hivatalosan is csatlakozott a rendezvényhez a Ferencvárosi Torna Club is. Az FTC négy szakosztállyal képviselteti magát a hétvégén, ökölvívóink, vívóink, kerékpárosaink és szinkronúszóink lesznek ott a Nagy Sportágválasztón.

Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója:
„Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk, hiszen természetesen nagyon fontosnak tartjuk a sport jelentőségét. Nem mindenkiből lesz válogatott élsportoló, de sportolnia mindenkinek fontos. Már 5-6 éves korban el kell kezdeni sportolni, hiszen megtanít rengeteg olyan dologra, amit aztán az életben is lehet hasznosítani. Megtanulnak a gyerekek küzdeni, kiállni egymásért, csapatban dolgozni. Emellett az egészséges életmód alappillére is a sport, egy rendszeresen sportoló embernek sokkal ritkábban van szüksége egészségügyi ellátásra is. Valóban sok embert tudunk megmozgatni, az FTC Népligeti Sportközpontjába például havonta 10 ezer ember jön be. De nem az élsport most az elsődleges téma, a piramis alját kell építenünk, szélesítenünk. Ha ez a bizonyos piramis széles ugyanis, akkor élsportoló is több kerül majd ki a rendszerből. Örömmel képviseltetjük magunkat több szakosztállyal, és nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is meg kell szerettetni a sportot, meg kell, hogy értsék a fontosságát. Ebben hatalmas szerepe van a Nagy Sportágválasztónak.”

Kótai Mihály, az FTC ökölvívó szakosztályának szakosztályvezetője:
„Kiss Gergőnek komoly feladata lesz nálunk, hiszen az 52 kilós magyar bajnokunk, Szaka István nyílt edzést vezényel, amiben ő is részt vesz. A közönség is végignézheti az edzést, a gyerekek is kipróbálhatják az iskolázást. Én magam is többször részt vettem már a Nagy Sportágválasztón, remélem, ezúttal is jól sikerül, és sokakat meg tudunk nyerni a sportágnak.”

A sajtótájékoztatón a meghívott vendégek között ült egy olyan élsportoló is, aki egy Nagy Sportágválasztón ismerkedett meg sportágával.

Kopcsik Laura, junior Európa-bajnoki bronzérmes taekwondós:
„Valóban egy Nagy Sportágválasztón ismerkedtem meg a taekwondóval. Nagyon sokat tanultam a sporttól azóta, az életem részévé vált. Az edzőim hitvallása, hogy bár ez nem klasszikus csapatsportág, csak együtt, csapatként dolgozva lehetünk sikeresek. Remélem, hogy sok gyerek követi a példámat, és talál magának a rendezvényen olyan sportágat, amitől annyit kap majd, mint én a taekwondótól.”

A hétvégi Nagy Sportágválasztón külön programokkal lesz jelen a katasztrófavédelem is, valamint mindkét nap lesz lehetőség véradásra is.

Major János, a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóság véradásszervezés országos szakmai vezetője:
„A nyári időszakban sokszor vérhiány lép fel a kórházakban, mindenki elmegy szabadságra, nincsenek aktív véradók. De igyekszünk megkeresni őket ekkor is, akár fesztiválokon, rendezvényeken, nagy öröm, ha egy ekkora rendezvény, mint a Nagy Sportágválasztó, megkeres minket. Egyébként is ezer szállal kötődünk a sporthoz, a sportolók ugyanis egészségesen élnek, így alkalmasak véradónak, emellett az élsportolók olyan példát mutathatnak a fiataloknak, hogy adjanak vért, ha elmúltak 18 évesek.”

Berecz György, tűzoltó ezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Sportegyesület Elnöke:
„Köszönjük, hogy újra itt lehetünk, immáron sokadik éve. A tűzoltók is sportolnak, létezik például horoglétrás falmászás is, de egyébként is fittnek kell lenniük a mindennapokban is. Nem titkolt szándékunk, hogy akár a hivatásunkat is népszerűsítsük a Nagy Sportágválasztón. A tűzoltó hivatásnak része a mindennapos sport, a tűzoltóknak évente nagyon komoly fizikai felmérőn kell bizonyítaniuk. Több programon is kipróbálhatják a résztvevők, milyen élete van egy tűzoltónak.”

A XXIII. Nagy Sportágválasztót szeptember 14-15-én rendezik meg a budapesti Merkapt Sportközpontban. A belépés ingyenes!