Egyek vagyunk!

2017. október 10., kedd 16:30 | 1 éve 3 hónapja 5 napja 17 órája 31 perce
A Ferencvárosi Torna Club 2012 óta kampányol a kirekesztés ellen. Törekvéseinket díjjal is elismerték, most pedig újabb kisfilmet készítettünk!
Egyek vagyunk!

2012-ben a Ferencvárosi Torna Club, a hazai sportegyesületek közül elsőként, kampányt indított a kirekesztés ellen. A téma égető fontossága miatt időről időre új figyelemfelhívó kisfilmet készítünk. Legújabb videónkban minden eddiginél több fradista mutatja meg: a Fradiban egyek vagyunk!

Az elmúlt években számos trófeát nyerő labdarúgó-csapatunkat a vezetőedző, Thomas Doll mellett Amadou Moutari, Botka Endre, Böde Dániel, Vladan Cukic, Gera Zoltán, Fernando Gorriaran, Julian Koch, Leandro de Almeida, Lovrencsics Gergő, Otigba Kenneth és Priskin Tamás képviseli.

A 2015-ben bajnoki címet, 2017-ben Magyar Kupát nyert női kézilabda-csapatunkból a vezetőedző, Elek Gábor, valamint két játékosunk, Nerea Pena és Szucsánszki Zita szerepel a kisfilmben.

Euro Kupa-győztes vízilabda-csapatunkat az olimpiai bajnok Madaras Norbert és Varga Dániel mellett fiatal saját nevelésű kapusunk, Vogel Soma képviseli.

A Ferencváros legendája, a zöld-fehérben legtöbb meccsen pályára lépett Lipcsei Péter is megszólal a kisfilmben, akárcsak a 2015-ben és 2016-ben is duplázó női labdarúgó-csapatunk kapitánya, Bognár Enikő.

Birkózó szakosztályunkat a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, valamint Szöul ötkarikás aranyérmese, Sike András képviseli.

A kirekesztés ellen buzdít többszörös magyar bajnok tornászunk, Babos Ádám, a jégkorong-csapat svéd szakvezetője, Greg Lindqvist, a 2017-ben Eb-n és vb-n szereplő vívó, Hári Máté és ökölvívó szakosztályunk vezetője, a korábbi világbajnok Kótai Mihály is, akárcsak két fradista zenész, Lotfi Begi és Szendrey „Szasza” Zsolt.

Szimbolikus értékű, hogy utánpótlás labdarúgóink is képernyőre kerülnek a kisfilmben, hiszen nagyon fontos, hogy a jövő generációjának is átadjuk üzenetünket: a Fradiban egyek vagyunk!

A legújabb kirekesztés ellenes kampányfilmünknek három változata is készült. A 90 másodperces verzióban valamennyi szereplőnk helyet kapott, de ugyanazt a fontos üzenetet hordozza a 20 másodperces és a 30 másodperces videónk is.

A videók az FARE (Football Against Racism in Europe) Football People akcióheteiben debütálnak a nyilvánosság előtt. A nemzetközi akció időtartama alatt a 90 másodperces kisfilmet a Fradi Suli Program helyszínein is levetítjük a diákoknak.

A FARE-t 1999-ben alapították Bécsben, ma pedig már 35 európai országból több mint 150 tagszervezete van.

A Football People akcióheteket 2001 óta rendezi meg a FARE. Akkor 9 ország csatlakozott – manapság a kontinensen jócskán túlnőve világszerte 70 országban több mint 1500 programmal küzdenek a kirekesztés ellen.


A Ferencváros sportolói is örömmel csatlakoztak a nemes célhoz. A FradiMédia werkfilmjéből is kiderül, hogy a forgatásokon a jó hangulat is adott volt.

A múlt

Kampányunk 2012-es indulásakor készítettük első, kirekesztés ellen felhívó kisfilmünket. A kampányért a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play-díjjal tüntette ki az FTC-t, amelyet Kubatov Gábor, a klub elnöke brazil játékosunkkal, Somaliával együtt vett át.

A diszkriminatív magatartásforma azonban nem tűnt el egyik pillanatról a másikra, a Ferencváros pedig fontosnak tartotta, hogy időről időre új kampányfilmmel hívja fel a figyelmet a megfelelő magatartásra.

Második kampányfilmünkben labdarúgó-csapatunk tagjai hívták fel a figyelmet arra, hogy a kirekesztő magatartás nem elfogadható a lelátón sem. Kampányunkról később Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója tartott előadást a Puskás Ferenc Stadionban.

2014-ben labdarúgó-csapatunk edzője és játékosai mellett két Fradi-ikon, Lipcsei Péter és Dragóner Attila is szólt a szurkolókhoz. Ismét hangsúlyoztuk, hogy az életben mindenki egyenlő és „csak a Fradi számít!”

Következő kisfilmünkben labdarúgóink a kirekesztés elleni küzdelem mellett azt is hangsúlyozták, hogy a rászorulók segítése is a felelősségteljes magatartásforma része.

A komoly grafikai munkával készült 2015-ös videóban labdarúgó-csapatunk hét játékosa a labdát használva tisztította meg környezetünket a kirekesztő jelképektől. Somalia és Gera Zoltán főszereplésével hangsúlyoztuk, hogy „csak a szívünk zöld-fehér!”