Nagy kihívás előtt

2012. augusztus 22., szerda 8:43 | 6 éve 5 hónapja 28 napja 7 órája 23 perce
Ricardo Monizt faggattuk Davidsról, az utánpótlás fontosságáról, a Fradi szurkolóiról, valamint a Honvéd elleni rajtról.
Nagy kihívás előtt

Az ember könnyen lázba jöhet, ha Ricardo Monizt, a Ferencváros új edzőjét a futballról hallja beszélni. A holland tréner szenvedélyesen, mégis megfontoltan, éppen ezért hitelesen formál véleményt a labdarúgásról, láthatóan kialakult véleménye van a játékról, és őt figyelve csak abban lehet bízni: futballistáink is átérzik ezt a fajta alázatot a sportág iránt.

- Hogy érzi magát az első edzését követően. Mik az első benyomásai?
- Mindenekelőtt nagyon boldog vagyok, hogy egy olyan nagy tradíciókkal rendelkező klubnál dolgozhatok, mint a Ferencváros – mondta Moniz. – Az első nap egy új klubnál mindig nagyon intenzív, és nem csak a játékosoknak, hanem az edzőnek is nehéz. Új keretet, egy új stábot és új körülményeket kell megismernem. A mai munka után úgy látom, hogy jó a csapategység. Igyekeztem mindenkivel beszélgetni, hogy minél hamarabb megismerjük egymást.

- Mi a véleménye a Ferencváros keretéről?
- Láttam videón az eddig lejátszott bajnokikat, amelyeken nagyon sok gólszerzési lehetősége volt a csapatnak. Helyzeteket kidolgozni a legnehezebb a futballban. A világ labdarúgása nagyon kiegyenlítetté vált, jó fizikumú, jól felkészített labdarúgókkal rendelkeznek a csapatok, a különbséget az jelenti, hogy ki használja ki jobban a lehetőségeit.

- Nincs könnyű helyzetben, mivel pár nap múlva már következik is a Honvéd elleni bajnoki…
- Ez egy kihívás! Nagyon fontos, hogy mindig pozitívan gondolkodjunk. Nagy nap lesz, mert otthon, a saját közönségünk előtt játszhatunk. Hinnünk kell magunkban, a saját képességeinkben. Önbizalommal kell pályára lépnünk, és akkor az történik majd a gyepen, amit mi akarunk. Négy nap valóban nem sok, de azon dolgozunk, hogy sikeresen teljesítsük ezt a feladatot.

- Ha jól tudom, Salzburgban gyakran meglátogatta az utánpótlás csapatok edzéseit is, sőt, olykor-olykor tréninget is tartott. Ez előfordul majd a Ferencvárosnál is?
- Az első csapat edzéseit követően néha meglátogattam a fiatalokat, mert úgy gondolom, hogy ők jelentik a klub jövőjét. Láttam, hogy mennyire inspirálja a gyerekeket az első csapat vezetőedzőjének jelenléte. Nagyon fontos a klubegység, amelyre talán a legjobb példa a Barcelona. A katalánok első keretének fele saját nevelésű. Az olyan nagy klubok, mint például az Ajax, vagy a Manchester United eldöntik, hogy milyen stílusban akarnak játszani, és erre nevelik a fiatalokat is. Fontos, hogy ebben a stílusban megjelenjenek a klub tradíciói. Ezek a csapatok bíznak a fiatalokban, ez nekem tetszik. Remélem a Fradi utánpótlás edzőivel, fiataljaival is sokat tudok majd találkozni.

- A Boateng testvérek, Van Nistelrooy, Davids, Berbatov… Csak néhány név, akikkel együtt dolgozott. Ki gyakorolta Önre a legnagyobb hatást?
- Leginkább mindig azok nyűgöztek le, akik ugyan nem voltak kiugró tehetségek, de nagyon keményen dolgoztak. Van Nistelrooy sem volt kimondott zseni, de csak a futballra koncentrált, és a csúcsra jutott. Davids is minden edzésen extrát nyújtott, így tudott klasszissá válni. Ivica Olicot is megemlíteném: rendkívül szorgalmasan és keményen dolgozott a kezeim alatt Hamburgban. De ott van Berbatov, aki egy igazi talentum volt, ugyanakkor nem mindig adta ki magából a legtöbbet. Szép névsor, jó rájuk visszagondolni…

- Mit gondol a Ferencváros szurkolóiról?
- Hatalmas tisztelet nekik, mivel messze földön híresek. Mindig a csapat mögött állnak, és lojálisak a klubhoz. Tudom, hogy fantasztikus hangulatot képesek varázsolni a stadionba, és hogy a csapat 12. játékosai. A szurkolásuk által jobb teljesítményre képesek a játékosok. Fontos, hogy egység legyen a csapat, valamint a szurkolók között, mert így tudunk előre lépni, én ebben hiszek. Szeretnék egy olyan csapatot létrehozni, amely végigtámadja a 90 percet, és nyomás alatt tartja az ellenfelét. Jó teszt lesz a Honvéd elleni bajnoki.