Sesták a Fradié!

2015. június 18., csütörtök 12:14 | 3 éve 6 hónapja 28 napja 21 órája 48 perce
Stanislav Sesták személyében 58-szoros szlovák válogatott támadót igazoltunk, aki vébén is szerepelt és évekig lőtte a gólokat a Bundesligában.
Sesták a Fradié!

Az FTC ma délután mindenben megállapodott Stanislav Sestákkal, így a szlovák válogatott támadója a Ferencvárosban folytatja pályafutását.

Cristian Ramírez megvásárlása, valamint Leandro de Almeida szerződtetése után tehát tovább erősödik az Európa Liga selejtezőjére készülő mieink kerete.

Bemutatás

Stanislav Sesták 1982. december 16-án született az Eperjesi járásban található Demétében.

A labdarúgást a helyi egyesületben kezdte el, a demétei U15-ös együttesnek is tagja volt. Tehetségét látva szülei innen vitték el a közel 20 kilométerre található Eperjesre, ahol az 1. FC Tatran Presov együttesében szerepelhetett.

Itt, mindössze 17 évesen mutatkozott be a szlovák élvonalban, az első osztályban előbb a Presovval, majd a Slovannal és a Zsolnával is szerepelt – mindenhol alapember volt. Folyamatosan felfelé ívelt a pályafutása: a Slovannal bronz-, a Zsolnával pedig egy ezüst- és két aranyérmet is szerzett. Huszonkét éves korára tagja volt a szlovák válogatottnak is.

A zsolnai gárdában előbb 13, majd 17, utolsó szezonjában pedig 15 gólt lőtt, így nagyban hozzájárult a bajnoki cím megszerzéséhez. Kiváló éveinek és sikereinek köszönhetően a Bundesligában szereplő Bochum is felfigyelt rá, amely 750 ezer euróért szerződtette őt. A németeknél a klubtól gólkirályként búcsúzó Theofanisz Gekaszt kellett pótolnia.

Ezt a kihívást pedig tökéletesen teljesítette: 13 góljával és 9 gólpasszával berobbant a Bundesligába. Az év végén ötödik lett a német bajnokság kanadai táblázatán, többek között Franck Ribéryt, Miroslav Klosét vagy azt a Rafael van der Vaartot is megelőzte, aki az idény után a Real Madridba igazolt!

A Bochummal újabb két évet töltött a Bundesligában, ahol folyamatosan játszhatott, majd a csapat kiesése után közel másfél évig a török élvonalbeli Ankaragücü együttesében futballozott. A török klub 2,2 millió euróért szerződtette őt, amit ilyen bombákkal hálált meg.

Innen a rivális Bursasporhoz igazolt, ahol újabb három idényt játszott a török bajnokságban, és az Európa Ligában is bemutatkozott. Sőt, a Twente elleni playoff-találkozón gólt is szerzett.

Tavaly nyáron egy évre visszatért a Bochumba, amellyel a német másodosztályban szerepelt.

Sesták sosem volt a kispadot koptató típus, eddigi minden csapatában meghatározó játékos és alapember volt, akire folyamatosan számíthattak.

Friss igazolásunk nemcsak a német és a török élvonalban állta meg a helyét, de ott volt a 2010-es világbajnokságon is. A tornán pazar gólpasszal hívta fel magára a figyelmet, a szlovák válogatottal pedig a csoportból is sikerült továbbjutniuk.

Ötvennyolc válogatott fellépésével csak heten előzik meg a nemzeti csapat örökranglistáján.

Ha 10 érdekességet akar olvasni Sesták eddigi pályafutásáról, akkor erre a linkre kattintson

Ebben a cikkünkben pedig Sesták első nyilatkozatát, valamint Thomas Doll és Hajnal Tamás véleményét olvashatják el a szlovák futballista Fradiba szerződéséről

A gyönyörű gólpasszt és Sesták néhány szép találatát az alábbi videón tekinthetik meg...

Névjegy
Név: Stanislav Sesták
Születési idő, hely: 1982. december 16., Deméte
Poszt: támadó
Korábbi klubjai: Tatran Presov (2000-01), Slovan (2001-03), Zilina (2004-07), VfL Bochum (2007-11), MKE Ankaragücü (2010-11 – kölcsönben), Ankaragücü (2011), Bursaspor (2011-14), VfL Bochum (2014-15)
Válogatottság: Szlovákia (58-szoros)
Értéke: 1 millió euró (transfermarkt.de)
Sikerei: szlovák aranyérmes (Zsolna – 2003/04, 2006/07), szlovák ezüstérmes (Zsolna – 2004/05), szlovák bronzérmes (Slovan – 2002/03), vb-résztvevő (2010 – szlovák válogatott)