Somalia távozik

2015. augusztus 7., péntek 10:05 | 3 éve 6 hónapja 12 napja 6 órája 42 perce
A Ferencvárosi Torna Club értékesítette a lejáró szerződésű labdarúgó játékjogát, aki a francia élvonalban szereplő Toulouse-ban folytatja a pályafutását.
Somalia távozik

A Ferencvárosi Torna Club hivatalosan is bejelenti, hogy értékesítette Somalia játékjogát, a brazil labdarúgó a francia élvonalbeli Toulouse-ban folytatja pályafutását.

A szeptemberben 27. születésnapját ünneplő játékos szerződése az idei szezon végéig élt, ennek értelmében a brazil futballista a télen bármelyik egyesülettel szabadon tárgyalhatott volna, ezért az FTC hároméves szerződéshosszabbítást ajánlott a labdarúgónak. Az új kontraktus értelmében mostani fizetésének a dupláját adta volna a klub a futballistának, ám a Ferencváros ezzel sem tudott versenyezni a világ egyik legjobb bajnokságában szereplő Toulouse ajánlatával.

Az FTC a játékos érdekeit is szem előtt tartva döntött úgy, hogy elfogadja a Ligue 1-es klub ajánlatát.

Somalia olyan átigazolási összegért távozik, amely Magyarországon játszó labdarúgó esetében szinte egyedülálló az elmúlt évtizedet tekintve. Tehát nemcsak a labdarúgó, hanem a Ferencváros érdekei is maximálisan érvényesülnek az üzletben.

Az FTC az elmúlt időszakban több mint egymilliárd forintért értékesített labdarúgókat az átigazolási piacon, amely szintén kivételes a hazai mezőnyben. Muhamed Besic és Somalia eladásával az elmúlt egy évben az angol és a francia élvonalba, tehát a világ két topbajnokságába is adott játékost.

- Egy éven belül másodszor tud a Ferencvárosból top-bajnokságba igazolni egy labdarúgó - mondta Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója. - Tavaly Muhamed Besic a Premier League-be szerződött, idén pedig Somalia a Ligue 1-ban szereplő Touluse-ban folytatja a pályafutását. Ez elég jó képet fest le a Ferencvárosról, már azok számára is, akik esetleg hozzánk akarnak igazolni, hiszen ők is láthatják, hogy innen van továbblépési lehetőség. Valljuk meg, a magyar élvonallal kapcsolatosan ez nem általános. Az, hogy a Ferencvárosnál ez mégis megvalósult, annak több összetevője van. Sikerült összeraknunk egy jó csapatot, ami mögött nagyon komoly munka van, mind sportszakmai, mind sportdiplomáciai, mind infrastrukturális téren. Somalia négy éve a Ferencváros játékosa, ez idő alatt óriási fejlődésen ment keresztül, ezt mindannyian láthattuk. Thomas Doll és az ő szakmai stábja az elmúlt időszakban egy olyan posztot talált neki, ahol kiteljesedett. Ez a poszt a legideálisabb a számára, hiszen passzol a sebességéhez, az erősségeihez, nem véletlen, hogy fel is figyeltek a teljesítményére. Egy ehhez hasonló nagy lehetőségnél mérlegelni kell a klub és a játékos érdekeit is. Amikor meghallottuk, hogy a Toulouse érdeklődik Somalia iránt, akkor mérlegelnünk kellett azt is, hogy a szerződése a jövő nyáron lejár. Ez azt jelenti, hogy Somalia már most januártól kezdve úgy tárgyalhatna egy klubbal, hogy a játékjogáért cserébe a Ferencváros nem kérhetne pénzt. Mi szerettük volna, ha Somalia továbbra is a Ferencváros labdarúgója marad. Tettünk neki egy ajánlatot, egy három évre szóló szerződést, amelynek értelmében a mostani fizetésének több mint a dupláját kapta volna, de sajnos ez sem volt versenyképes azzal a pénzzel, amit a francia első osztályban tudnak adni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Somalia játékjogáért egy nagyon magas összeget kap a Ferencváros. Figyelembe kellett venni azt is, hogy egy labdarúgó életében ilyen ajánlat, amikor egy top-bajnokságból keresik, egyszer, ha van. Ez természetesen Somalia, és a Ferencvárosi Torna Club számára is büszkeség. Somalia 2011-ben érkezett a Ferencvároshoz, az évek alatt rengeteget fejlődött, így meghatározó alapemberré nőtte ki magát. Thomas Doll érkezése után a brazil játékos fejlődése még látványosabb lett.

Somaliától ebben a videóban búcsúztunk el

Az FTC köszöni Somaliának, hogy éveken keresztül szolgálta a Ferencvárost, és sok sikert kíván további pályafutásához!