A Ferencvárosi TC női labdarúgó szakág története

2015. április 14., kedd 14:58 | 3 éve 10 hónapja 5 napja 21 órája 56 perce

I. rész


2004 – 2005


A Ferencvárosi Torna Club tényleges női labdarúgó szakosztályát 2011-ben alakult Dörnyei Balázs szervező munkájának, - valamint a klub egyértelműen kifejezett támogatásának – köszönhetően. Azonban ha kialakulását szeretnénk górcső alá venni, jóval korábbra kell visszanyúlnunk az időben.

Egyesületünk első női labdarúgócsapatát a Belvárosi Női Labdarúgó Club képviselte, mely 2004. augusztusában alakult meg Hevesi Tamás és Deli Anikó szervezésében. A gárda a futsal-bajnokságban indult, első edzéseiket még a Láng Vasas Rozsnyai utcai tornatermében tartották, majd mikor sikerült megállapodni a Ferencvárossal, akkor az Üllői úti sporttelep birkózó csarnokában és a Népligeti Sportkomplexum Faházában folytak az edzések.

2004 őszén a női futsal NB I-be nevezett be a csapat, a csoportkörben a Szolnok, a Gyula és az Írisz csapatát megelőzve jutott a középdöntőbe, ahol a Szeged, a Szentes és az Univerzum csapatával kerültek egy csoportba. Második helyezettként jutottak a legjobb négy közé, ahol négyszer kellett megküzdeniük a Varga Transferrel, a Vestával és az Univerzummal. Az utolsó forduló előtt még az első helyen állt az FTC, de végül lecsúsztak a harmadik helyre. A bronzérmes csapat névsora:

Deli Anikó (csapatkapitány), Fábián Dóra, Hodován Edit, Kárpáti Orsolya, Kiss Klaudia, Kovács Henrietta, Lieszkovszki Bernadett, Malik Katalin, Ménesi Melinda, Molnár-Sáska Anikó, Nagy Angéla, Nagy Nikolett, Németh Ildikó, Papp Éva, Strémen Judit, Szepesi Anikó, Vogth Viktória.2005 – 2006


Még a 2004-2005-ös idényben eldőlt, hogy az egyesület a következő idényben, a nagypályás bajnokságban is megméretteti magát. Első edzésükre 2005. április 9-én került sor az Üllői úton a Fű 2-es edzőpályán, mely több éven át a hazai mérkőzések helyszíne volt. A 2005-2006-os idényben a csapat a másodosztályban indult, nyáron több futsalos játékos megtartása mellett alapos keretbővítésre került sor. Ekkor érkezett többek közt Demeter Réka Sárisápról, Dörömbözi Csilla és Teleki Borbála a László Kórháztól, Víg Viktória a Feminától, vagy Szarvas Alexandra Gödöllőről.

Az első nagypályás tétmérkőzésre 2005. augusztus 28-án került sor, hazai pályán a Szuperinfó SE – Veszprém csapata ellen. Az akkori tudósítás így számolt be a jeles eseményről:

„Nagy nap volt a vasárnap a Ferencváros női labdarúgó csapatának életében, hiszen ez volt az FTC női csapatának első hivatalos mérkőzésének napja a Nemzeti Bajnokságok történetében! A zöld-fehér lányok a Veszprémmel kezdtek, s kétszáz néző figyelő tekintete előtt három-egyes félidőt követően végeredményben kilenc-kettőre diadalmaskodtak a dunántúli kiscsapat ellen. A hazai gólokat Kiss Klaudia (3), Teleki Borbála (2), Dörömbözi Csilla (2), Deli Anikó és Lieszkovszki Bernadett szerezték. A 62. percben ugyan a kiállítás sorsára jutott a hazaiak oldaláról az MTK-tól szerződtetett Kárpáti Orsolya, miután utolsó emberként szabálytalankodott ellenfelével szemben, ám a zöld-fehérek így is magabiztos győzelmet arattak NB II-es bajnoki nyitányukon.” – nőilabdarúgás.hu.

A csapat szárnyalt az NB II Keleti csoportjában, következő mérkőzésén az Újpesti TE együttesét győzte le 3-2-re, majd újabb nagyarányú (11-0) győzelmet aratott a Miskolci VSC ellen. Első vereségét a 7. fordulóban szenvedte el, a lila-fehérek otthonában 1-2-es eredménnyel végződött a találkozó, viszont a többi mérkőzését győzelemmel teljesítette, így az alapszakaszt az első helyen zárta.

A tavaszi, felsőházi rájátszásban szinte megismételte őszi teljesítményét a Ferencváros, egyetlen vereségét ismét az Újpest otthonában jegyezhette (0-4). Ezen kisiklás, illetve a Lágymányos és a PMFC elleni döntetlen mellett minden mérkőzését megnyerte a csapat, sajnos azonban mindez „csak” a második helyre volt elég – az első helyen a lila-fehér csapat végzett. Csapatunk mégsem búslakodhatott: a gólkirályi címet Dörömbözi Csilla szerezte meg 42 találatával, illetve helyezése által a következő idényben, az első osztályban indulhatott.

2006 – 2007


A csapat gőzerővel készült első NB I-es szezonjára, többek közt két hetet Öreglakon edzőtáborozott. A keretben kisebb változás történt: befejezte pályafutását Lieszkovszki Bernadett, illetve Morauszki Judit visszatért Nyíregyházára. Az érkezők száma nagyobb volt: a zöld-fehérekhez Krenács Lilla az MTK-tól, Mészáros Enikő és Szabó Anita a Miskolci VSC-től, Fábián Dóra – korábban futsalos csapatunkban szerepelt – az Olimpiától, Bogdán Éva Gyuláról, végül Dián Ágnes a szlovákiai Érsekújvárról. A bajnoki szünetben érkezett Maglódi Renáta a Feminától, illetve első ízben Rudán Andrea Újpestről.

2006. augusztus 20-án, államalapításunk ünnepén került sor első élvonalbeli találkozójára a Ferencváros női csapatának, és hazai pályán a Győri ETO FC ellen Dián Ágnes és Kiss Klaudia találataival 2-1-re diadalmaskodott. A jeles mérkőzésen pályára lépők névsora: Mészáros Enikő – Deli Anikó, Dián Ágnes, Dörömbözi Csilla, Fodor Viktória, Kárpáti Orsolya, Kiss Klaudia, Krenács Lilla, Ménesi Melinda, Németh Ildikó, Papp Éva, Sinka Erika, Sütőné Gecző Erika és Teleki Borbála.

A csapat újoncként mondhatni azt nyújtotta, ami elvárható volt tőle. Az akkoriban meghatározó csapatokkal – 1. FC Femina, MTK Hungária FC, Viktória FC – szemben még nem igazán tudta felvenni a versenyt, mindössze két döntetlent sikerült kiharcolnia: egyet a Femina, egyet a Viktória ellen. A többi csapat ellen már sikeresnek bizonyult, mindössze egyszer, a Győri ETO ellen kapitulált – a 9. fordulóban 0-1 –, illetve egy UTE elleni 0-0-ás mérkőzésen kényszerült a pontokon osztozkodni. A többi mérkőzését sikeresen teljesítette, így az idény végén az 5.. helyen zárt a tabellán a Femina, a Viktória, az MTK és a Győri ETO mögött. Az idény érdekessége, hogy az 5. fordulóban ugyan sort került a DVSC elleni mérkőzésre (Krenács Lilla két, illetve Deli Anikó és Dörömbözi Csilla egy-egy góljával 4-1-re nyert a Fradi), a hajdúságiak visszalépése miatt végül törlésre került.

A 2006-2007-es idényben NB I-es keret névsora:
BOGDÁN Éva (-/-), BOZSIK Nikolett (5/0), DELI Anikó (22/7), DEMETER Réka (16/1), DIÁN Ágnes (4/1), DÖRÖMBÖZI Csilla (16/12), FÁBIÁN Dóra (19/1), FODOR Viktória (21/2), FÜLEP Szabina (9/0), GÁL Anna (1/0), KÁRPÁTI Orsolya (7/0), KISS Klaudia (11/3), KRENÁCS Lilla (23/3), KUCSERA Lilla (9/1), MAGLÓDI Renáta (2/0), MATICZA Katalin (1/0), MEGYES Ágnes (11/0), MÉNESI Melinda (24/0), MÉSZÁROS Enikő (23/0), NÉMETH Ildikó (12/0), PAPP Éva (17/3), RUDÁN Andrea (10/0), SINKA Erika (12/0), SÜTŐNÉ GECZŐ Erika (24/1), SZABÓ Anita (16/2), TELEKI Borbála (2/0), VÍG Viktória (18/1), VOGTH Viktória (1/0).
Vezetőedző HEVESI Tamás.

2007 tavaszán ugyancsak jeles esemény íródott a csapat történetében: Dörnyei Balázs érkezésével és vezetésével megkezdődött az FTC női labdarúgócsapatának stabil és országos szinten is kiemelkedő utánpótlás-bázisának felépítése. Ezen fejlesztés volt alapja a mai női szakágnak, melynek úttörői a következő játékosok voltak: Enyedi Anett, Gerőcs Vivien, Hargas Annamária, Karakas Alexandra, Kaposi Barbara, Kaposi Noémi, Malik Dóra, Tóth Barbara, Treszkai Eszter, Urbán Fanni és Újházi Brigitta.

Többek közt szereplésükkel, a Ferencváros történetének első bajnoki címét ünnepelhette 2007. júniusában még Hevesi Tamás, - az akkori felnőtt csapat edzőjének – irányításával: az U15-ös döntő küzdelmeiben, az utolsó mérkőzésen a Nagykutassal szemben (0-0, büntetőkkel 5-3) aratott siker hozta meg a megérdemelt aranyérmet.2007 – 2008


A 2007-es nyár nagy változásokat nem hozott: Horváth Bettina és Varga Szilvia Kecskemétről, illetve Halászi Kinga Csepelről csatlakozott a csapathoz. Annál nagyobb volt a mozgás a téli szünetben: többek közt Hegedűs Nóra (Femina), Mosolics Alexandra (Győri Dózsa), Váradi Ágnes (Olimpia) és Solymosi Krisztina (Csepel HC) is ekkor érkezett.

Érződött a csapaton a javulás, mely leginkább az MTK elleni győzelmekben nyilvánult meg (a 3. fordulóban 3-2, a 10. fordulóban 3-1). A Femina és a Viktória továbbra is nagy falatnak bizonyult csapatunk számára, azonban a Győri ETO-t megelőzve már a 4. helyen sikerült végezni. Kiemelkedő teljesítmény, hogy Dörömbözi Csilla 26 mérkőzésen szerzett 18 góljával a gólkirály Pádár Anita mögött végzett a listán, az akkor még az MTK-nál szereplő Jakabfi Zsanettel egyetemben.

A 2007-2008-as idényben NB I-es keret névsora:
DELI Anikó (24/14), DEMETER Réka (23/0), DIÁN Ágnes (8/0), DÖRÖMBÖZI Csilla (26/28), ENYEDI Anett (1/0), FÁBIÁN Dóra (24/4), FODOR Viktória (2/0), FÜLEP Szabina (24/0), GÁL Anna (22/1), HAJDÚ Mónika (3/0), HALÁSZI Kinga (1/0), HEGEDŰS Nóra (13/1), HORVÁTH Bettina (14/0), KRENÁCS Lilla (26/3), KUCSERA Lilla (25/0), MEGYES Ágnes (8/0), MÉNESI Melinda (14/0), MÉSZÁROS Enikő (10/0), MOSOLICS Alexandra (6/0), PAVELCZE Mónika (4/0), PÉTER Kitti (8/0), RUDÁN Andrea (14/0), SOLYMOS Krisztina (6/0), SÜTŐNÉ GECZŐ Erika (19/1), SZABÓ Anita (28/8), SZARVAS Alexandra (22/1), VÁRADI Ágnes (3/0), VARGA Szilvia (15/3).

Utánpótlás csapatunk számára továbbra is az építkezés volt jellemző, többek közt gőzerővel készültek a következő szezonbeli U17-es bajnokságra, mely már nagypályán zajlott. Érkeztek is szép számmal játékosok: ebben az idényben bukkant fel csapatunknál többek közt Bodorkos Renáta, Derzsényi Dorina, Mesterházi Csilla, Samu Anna, Zólyomi Rebeka. A csapat ezúttal is bejutott az U15-ös bajnokság döntőjébe – mindezt úgy, hogy javarészt két korosztállyal fiatalabb játékosok alkották keretünket –, melyen az akkor jobb erőket felvonultató MTK ellen, hosszabbításban maradt alul, s szerezte meg a 2. helyet.