A nagyok között

2019. január 2., szerda 11:32 | 1 hónapja 17 napja 6 órája 5 perce
Női labdarúgócsapatunk fiatal játékosa, Róth Rebeka kemény küzdelemre számít a bajnoki címért és kupagyőzelemért folyó harcban – INTERJÚ!
A nagyok között

Róth Rebeka 2014-ben került a Ferencváros női labdarúgócsapatához. Játékosunk hatéves korában került közelebb a labdarúgáshoz, majd 2013-ban egy Fradi-Barcelona U18-as mérkőzésen ismerkedett meg csapatunkkal, ám ekkor még nem gondolta, hogy egyszer ő is pályára léphet zöld-fehér színekben.

- Az első helyen zártuk az őszi szezont, a válogatottal pedig sikerült kivívni az elitkörös szereplést, hogyan értékelnéd a 2018-as évet?
- Sikeres évet tudhatok magam mögött. A tavalyi szezonban még a Fradi második csapatában, a Kókában játszottam az NB I-ben, ahol sikerült elérni a magunknak kitűzött célokat, és egyénileg is sokat fejlődtem. Nyáron kerültem a Fradi felnőtt keretéhez, ahol eredményes volt az ősz, azonban a bajnoki címért és a kupáért tavasszal még keményebb meccsek várnak ránk. Az U17-es válogatottal sikeres EB-selejtezőn vagyok túl. A „kötelező” meccseket megnyertük és bár a világ elithez tartozó franciáktól kikaptunk, ellenük sem voltunk alárendelt szerepben. Összességében elégedett vagyok az előző évvel.

- Csapatunk január 7-én kezdi meg a felkészülést a tavaszi szezonra. Hogyan telt a pihenő?
- Nagyon jól, eseménydúsan telt a szünet. A családommal elutaztunk a két ünnep között. A barátaimmal és a ritkábban látott családtagokkal is tudtam időt tölteni, közös programokat szervezni. Sikerült kipihenni magam és egy kicsit feltöltődni.

- Hogyan fogadtak a többiek, mennyire volt nehéz a beilleszkedés?
- Korábban már volt lehetőségem heti egyszer a Fradi felnőtt keretével edzeni, így már ismertük egymást. A tavalyi szezonban is az NB I-ben játszottam, így ehhez külön nem kellett hozzászokni. Persze a Fradi azért minden szempontból egy magasabb szintet képvisel. A beilleszkedés könnyű volt, a csapatban mindenki nagyon segítőkész, mindenki mindent megtesz a közös sikerért. Nagyon jól érzem magam, kiváló játékosokkal vagyok körülvéve, szeretném minél hamarabb elérni a szintjüket.

- Mesélj a kezdetekről! 2014-ben igazoltál a Fradihoz, hogy esett a választásod a csapatunkra?
- Ez egy érdekes történet. 2013 tavaszán volt egy Fradi – Barcelona női U18-as meccs Telkiben, amire a Barcelona miatt mentünk ki. Ott láttam először a Fradi női csapatát és annyira megtetszett a játékuk, hogy a 2. félidőben már nekik szurkoltunk. 11 évesen nem gondoltam volna, hogy egyszer majd velük fogok egy csapatban játszani. Még azon nyáron szervezett a Fradi egy toborzót, ami után hívott minket Dörnyei Balázs, hogy szívesen látna a Fradiban. Az első két évben még csak heti egyszer jártam ide edzésre, mert még fiúk között, az ASI Dinamo Star-ban fociztam. 2014-től már a Fradi színeiben játszottam a lány U15-ös és U17-es bajnokságban, de közben még mindig fiúkkal edzettem és játszottam ott is, egészen 2015 nyaráig. Utána kerültem teljesen a Fradihoz.

- Jelenleg tanulsz a labdarúgás mellett. Mennyire nehéz két fronton teljesíteni?
- Ez elég nehéz, mert saját magam felé az az elvárásom, hogy mindkét helyen a maximumot hozzam ki magamból. A Veres Péter Gimnáziumba járok, minden nap Békásmegyerről utazom edzésre a Bihari útra. Van délelőtti edzésünk is, ilyenkor 3 órát hiányzom a suliból. Továbbá válogatott összetartás vagy meccsek esetén több napot is hiányzom. Szerencsére a suli és a Fradi is segítőkészen áll hozzá, hogy össze tudjam egyeztetni az élsportot és a tanulást.

- Mik a céljaid az iskola után?
- Jelenleg tizedikes vagyok, két és fél évem van még az érettségiig. Utána mindenképpen szeretnék továbbtanulni, jelenlegi elképzeléseim szerint gazdasági, üzleti irányban. Az egyetem mellett és majd utána is szeretnék továbbra is a lehető legmagasabb szinten focizni.

- Mik a céljaid a klubnál és a válogatottnál a tavaszi szezonban?
- Hat évesen kezdtem focizni. Még évekkel később sem gondoltam volna, hogy valaha idáig el fogok jutni. De itt vagyok, és most már elhiszem, hogy ennél még sokkal tovább is eljuthatok. A célok tavaszra pedig nem lehetnek mások, mint megnyerni a bajnokságot és a kupát is. Ősszel sok játéklehetőséget kaptam, szeretnék tavasszal is tovább fejlődni és minél többször pályára lépni. Az U17-es válogatottal is nagyon nehéz feladat előtt állunk. Bár az elitkörben Anglia a csoport favoritja, de szeretnénk mi megszerezni az EB-re való kijutáshoz szükséges első helyet.