Európa a cél a Fradi férfi kéziseinél is

2018. július 4., szerda 15:20 | 7 hónapja 11 napja 18 órája 45 perce
Király Sándor szerint ma a Ferencvárosban a legjobb fiatal magyar kézilabdázónak lenni. Az FTC férfi kézilabda szakosztályának vezetője a szezon előtti interjújában beszélt a hosszú távú célkitűzésekről és arról is, hogy mi alapján alakították ki az idei keretet.
Európa a cél a Fradi férfi kéziseinél is

Távozott végleg vagy kölcsönbe tizenegy játékosunk a felnőtt keretből, érkezett szintén tíz új játékos. Sűrű hetek állhatnak ön mögött.

Először is szeretném megköszönni Bakos Györgynek, Benis Bencének, Benmiloud Yassine-nak, Khaled Essamnak, Kocsi Andrásnak, Marczinkó Máténak, Nagy Leventének, Pál Gergelynek, Grebenár Gábornak, Nagy Máténak és Rédai Krisztiánnak, hogy segítettek kiharcolni a bennmaradást, mindannyian hozzátettek ehhez a sikerhez, nélkülük nem tarthatnánk ott, ahol tartunk. Az új keret kialakítása pedig nem heteket, hanem hosszú hónapokat vett igénybe.

Milyen szempontok alapján erősítették meg a csapatot?

Az volt a célunk, hogy összehozzunk egy bivalyerős sort védekezésben és támadásban is, mögöttük pedig tehetséges magyar játékosok kapjanak lehetőséget. A rutinos, BL-szereplő Mijatovic a kapuban és a Schuch, Debreczeni védőpáros olyan alappillére lehet a Ferencvárosnak, amelyet a legtöbb magyar csapat elfogadna. A montenegrói válogatott Andjelic már tavaly is bizonyította, hogy kivételes képességű játékos, a balátlövő Orjonikidzéről pedig nemzetközi szinten is elismerően beszél a szakma. Hozzájuk csatlakozik az extra motivációval töltött Ancsin Gábor, aki a legjobb korban van, a két szélen pedig a rendkívül tehetséges és alázatos Bujdosó, valamint a házi gólkirály Pálos mellé szerződtettük többek között a nagy munkabírású Kovacsicsot és a Magyarország egyik legtehetségesebb szélsőjének tartott, szélvészgyors Szakályt. Nem véletlenül tartottuk meg Mikita Bencét sem, aki a szezon második felében nem játszott a térdműtétje után. Viszont hiába keresek, nem találok rajta tetoválást, látok viszont akaratot, alázatot, szorgalmat és kivételes tehetséget – ő olyan, mintha egy új igazolásunk lenne.

Rade Mijatovic személyében klasszis kapus érkezett:

Haladunk tehát tovább az úton, magyar kézilabdázókra építve?

Természetesen. Ezek a játékosok a legjobb helyre kerültek, ha én egy fiatal, még nem kiforrott, de nagyon tehetséges magyar kézilabdázó lennék, akkor biztos, hogy a Ferencvárosban szeretném kibontakoztatni a pályafutásomat. Azt gondolom, hogy ma a Fradiban a legjobb fiatal magyar kézilabdázónak lenni, ezt is bizonyítja, hogy tavaly öt saját nevelésű játékosunk, Kiss Bence, Kovács Roland, Czabán Márton, Tass Barnabás és Cseh Adrián mutatkozott be az NB I-ben.

Egy korábbi sajtótájékoztatón a 3-6. hely lett kitűzve célként. Változott ez valamit most, hogy kialakult a végleges keret?

Nem változott, mert olyan bombaerős első sorunk lesz, hogy ha elkerülnek bennünket a sérülések, akkor a Veszprémen és a Szegeden kívül bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Persze az nagy kérdés, hogy ezek a játékosok mennyi idő alatt tudnak összeszokni, hiszen a többi rivális, például a középmezőnyből kiemelkedő Tatabánya és Balatonfüred kerete már évek óta együtt játszik. Példa lehet nekünk ugyanakkor a komlóiak tavalyi kiváló szereplése, de Komlón mindig telt ház előtt játszanak a csapatok, hihetetlen jó hangulatban, amely nagyon sokat tud dobni a teljesítményen. Dabason is mindig sok néző van, jó koncepció szerint dolgoznak, remek játékosokat igazoltak, és ott van még a Csurgó és a Budakalász is, ezt a hat csapatot tartom a közvetlen riválisainknak. A Veszprém és a Szeged más szint, nekünk ezen hét csapatból álló minitabellán kell minél előkelőbb helyen végeznünk. Még akkor is, ha a Dabas kivételével mindegyik csapat előnyben van a Ferencvárossal szemben, mert jóval régebb óta szerepel az NB I-ben. Mi azonban bízunk továbbra is vezetőedzőnkben, Horváth Attilában, akinek szép feladat és extra motiváció lehet, hogy csapatot gyúrjon ezekből a játékosokból. Egyszer ezt már megcsinálta Budakalászon, amikor újoncként negyedik helyig vezette őket, és úgy gondolom, hogy képes lehet hasonló teljesítményre a Ferencvárosnál is.

Ancsin Gábor személyében egy extrán motivált játékost igazoltunk
Ancsin Gábor személyében egy extrán motivált játékost igazoltunk

Sokak szerint az utóbbi évek egyik legerősebb magyar bajnoksága következik, egyetért ezzel?

Nagyon sok lesz a jó csapat, ezzel teljes mértékben egyetértek. Az imént felsorolt együttesek tele vannak nemzetközi válogatott játékosokkal, a magyar NB I pedig felveszi a versenyt a világ legjobb bajnokságaival. Én azt mondom, hogy a német és a francia után a magyar bajnokság a harmadik legerősebb, szerintem a spanyolnál is előrébb járunk. Ott van egy Barcelona, de mögötte nagyobb az űr. A spanyol bajnokság egyébként hasonlít a Ferencváros koncepciójához, a Barcelonát leszámítva ott is főleg a tehetséges hazai játékosokra építenek, ahogyan mi is négyben maximalizáltuk a légiósaink számát.


Három ifi válogatott játékost is igazolt a Ferencváros, és továbbra is komoly figyelmet fordít az utánpótlásra. Milyen változások várhatók ott?

Ami biztosan nem változik, az Kiss György személye, aki a 20. szezonját kezdi a Ferencvárosnál. Meggyőződésem, hogy az ország egyik legjobb szemű utánpótlásedzője, akit hiába hívtak számtalan helyre, még akkor sem igazolt el más csapatba, amikor megszűnt a Fradi férfi kézilabda szakosztálya. Felnevelt több tucat NB I-es játékost, nagyon nagy értéke ő a Ferencvárosnak. Évről évre csiszoljuk az utánpótlásunkat, egészen a szivacskézilabdázóktól és az első éves bőrlabdásoktól kezdve, akiknek Zentai Gábor lesz az edzőjük a klubtól távozó Tuba Kovács Ervin utódaként. A 2006/2007-es korosztályt Mórocz Zsolt és Márkus Béla viszi majd, marad még az utánpótlásban a Kökény Bea, Elek Ábel páros is, és nagyon nagy öröm, hogy hosszú évek csábítgatása után sikerült idehoznunk az ország egyik legjobb utánpótlásedzőjét, Bari-Nagy Lajost, aki az U14-es korosztályt viszi majd. A 2001/2002-es egy egészen kivételesen tehetséges korosztályunk, innen hét játékosunkkal is kiemelt amatőr sportszerződést kötöttünk, de ebben nagy szerepe van a kiváló munkát végző Kende Péternek is, akit szintén sikerült megtartanunk. Az utánpótlás tehát továbbra is kiemelt figyelmet kap a Ferencvárosban.

Már az elmúlt szezonban is voltak magas nézőszámok, várható az, hogy az új játékosok érkezésével, és a magasabb célok kitűzésével még több szurkoló látogat ki a Népligetbe?

Bejártuk az utunkat, sokat öregedtünk az elmúlt szezonban, de felemelő érzés volt, hogy a szurkolóink sok helyre elkísértek bennünket. Szeretnénk is megköszönni nekik az eddigi támogatást, ezért július 24-én, 16 órakor nyilvános edzést tartunk az Elek Gyula Arénában, a tréning után pedig a drukkerek találkozhatnak, fotózkodhatnak és beszélgethetnek a játékosokkal és természetesen a szakmai stáb tagjaival is. Egyúttal szeretném megkérni a szurkolókat, hogy látogassanak ki minél többen a mérkőzéseinkre, mert egyrészt fantasztikusan izgalmas csatákat és kiváló, válogatott játékosokat láthatnak majd. Másrészt pedig szükségünk van rájuk is ahhoz, hogy európai kupaindulást jelentő helyen végezzünk a bajnokságban, és elérjük hosszú távú célunkat, hogy nemzetközi szinten a Ferencváros képviselhesse a magyar kézilabdát.

(Következő interjúnkat Kiss Györggyel olvashatják, aki a Ferencvárosban edzőként eltöltött elmúlt közel 20 évről beszél majd.)