Nem lóghatjuk el a munkát

2017. december 15., péntek 10:57 | 1 éve 1 hónapja 2 napja 10 órája 13 perce
Horváth Attila, a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának új vezetőedzője szerint már nem szabad hibázni, ugyanakkor felszabadultan kell játszani, hogy meglegyen a bennmaradás.
Nem lóghatjuk el a munkát

- Milyen gyorsan egyeztél meg a Ferencvárossal?
- Sok időm nem volt a gondolkodásra, vasárnap este kerestek meg, hogy egyáltalán van-e indíttatásom arra, hogy a Ferencváros vezetőedzője legyek, én pedig nagy örömmel fogadtam a felkérést. Szerintem minden edzőnek az az álma, hogy egyszer az FTC-t irányítsa.

- Voltál már hasonló helyzetben, hogy sereghajtóként kellett a bennmaradásért küzdened?
- Játékosként nem, de edzőként már átéltem hasonlót. Fejben kell rendberakni a srácokat, hogy ne arra gondoljanak, hogy egy újabb meccs következik, amit elveszíthetünk, hanem élvezniük kell a játékot. Ha százszázalékban odatesszük magunkat a héten az edzéseken, akkor annak elégnek kell lennie a hétvégén. Legalábbis a lelkiismeretünket tekintve mindenképp, ha ez arra elég, hogy nyerjünk, akkor nagyon örülünk, ha ikszre, akkor ikszre elég, ha kikapunk, de megtettünk mindent a győzelemért, akkor is elégedettek lehetünk. Ha viszont egyik sem, akkor el kell gondolkozni azon, hogy a heti munkánk nem volt megfelelő.

- Az elmúlt hetekben több hazai mérkőzését is megnézted a Ferencvárosnak. Mi volt a benyomásod a lelátóról?
- Más dolgom nem volt az elmúlt időszakban, csak mérkőzésekre jártam, de nemcsak a Fradi meccseire, hanem más csapatokéra is. Akkor még nem olyan szemmel néztem a csapat játékát, akkor még nem feladatot láttam benne, csak leültem, hogy megnézzek egy jó meccset. Azt azonban már akkor is láttam, hogy van fantázia a csapatban, többre hivatott a társaság, nagyon sajnáltam, hogy elhullajtottak olyan pontokat, amiket megszerezhettek volna. Egyre nehezebb most már a feladat, de azért vagyok itt, hogy ezt megoldjuk.

Folyamatos az edzéseken a hibajavítás
Folyamatos az edzéseken a hibajavítás

- Rengeteg technikai hibát vétettünk a bajnokikon. Ez a legnagyobb probléma?
- Hibákkal nem fog működni a rendszer. Mindenkinek tudnia kell, hogy mi a feladata. Ezért most, az elején a sok hibajavítás miatt az elméjük is le van terhelve a játékosoknak, de fizikailag is más terhelést kapnak, hiszen nyilván másfajta edzést tartok, mint az elődöm. Más impulzusok érik most a játékosokat, ezért nagyon kell vigyázni arra, hogy ne legyenek túlterhelve. Szerencsére nagyon jól állnak a munkához, így bízom abban, hogy ez már a hétvégi játékon meg fog látszódni.

- Miben lesz más a szombati Ferencváros az eddigihez képest?
- Nem vagyok varázsló, csak egy edző, nem is ismerek olyan edzőt, aki megjelenik valahol, és egy-két nap alatt csodát tesz. Hosszútávon gondolkodom, amit szeretnék kialakítani, ahhoz idő kell. Mentalitásban lehet változás, remélhetőleg sikerül felráznom a játékosokat, és új impulzust kapnak az érkezésemmel. Az látható, hogy nagyon nagy teher van rajtuk, de bízom abban, hogy sikerül ezt levennem a vállukról, felszabadultak lesznek és jókedvűen fognak kézilabdázni.

- Milyen lesz a jövőben a Horváth Attila féle Ferencváros?
- Gyors, pontos és győztes. Próbálom a csapatra rárakni azt a gyors játékot, amit elbír. Hiába szeretném még nagyobb sebességgel játszatni őket, ha a játékosállomány erre nem alkalmas. Meg kell találni azt a sebességet, amibe még nem hibázunk bele és meccseket tudunk vele nyerni.

- A közvetlen riválisok közül nem tudtuk legyőzni a Gyöngyöst és az Orosházát sem, bravúrok kellenek tavasszal?
- Szerintem még nem kellenek bravúrok, de az tény, hogy az utolsó percekben vagyunk. Hozni kell az itthoni meccseinket, nyilván nem a Veszprém vagy a Szeged ellenire gondolok. A legfontosabb, hogy rendben legyen az összpontosítás, a lelkesedés és a hozzáállás. Bennünk van az, hogy bennmaradunk, viszont ehhez fejben ott kell lennünk. Nem lóghatjuk el a munkát, most már nincs olyan, hogy ellógunk egy védekezést akár edzésen, akár meccsen, itt már nem lehet hibázni.

Kézilabda NB I, 14. forduló:
Ferencváros-Cegléd
szombat, 17.00
jegyárak: 1.000 Ft - álló, 1.500 Ft - ülő

Online ide kattintva lehet belépőt vásárolni.