Schuch: Meghaltunk egymásért

2018. június 10., vasárnap 12:43 | 7 hónapja 5 napja 20 órája 41 perce
A Szlovéniában bravúros, 29-24-es győzelmet arató magyar férfi kézilabda-válogatott csapatkapitánya, Schuch Timuzsin volt a vb-selejtező egyik hőse. A pályafutását a Ferencvárosban folytató 33 éves klasszist kérdeztük.
Schuch: Meghaltunk egymásért

- A második félidőben gyakorlatilag végig a pályán voltál, hogy érezted ma reggel magad, amikor felkeltél?

- Nem volt vészes, sokkal rosszabbra számítottam, jobban bírta a testem, mint ahogy vártam.

- Mikor volt ilyen utoljára, hogy védekezésben és támadásban is ennyit kellett játszanod?

- Klubszinten már nem emlékszem, de a válogatottban talán az Európa-bajnokságon. Viszont akkor sem kellett ennyi időt a pályán töltenem, mert mindig volt valaki, aki váltott, és pihenhettem. Nem mostanában játszottam ennyit egy meccsen, az biztos.

- Harcoltál ki kiállítást és büntetőt is, hogy érezted magad támadásban?

- Az edzéseken ugyan néha beszálltam a támadójátékba, de igazság szerint nem sokat gyakoroltam, hiszen nem erre számítottunk, hogy két beállónkat is végleg kiállítják. A biztonságos játékra mentem, arra, hogy taktikusan játsszuk végig a támadást, alakítsunk ki helyzetet, és a lövés után vissza tudjunk futni védekezni.

Timu támadásban is hozzátett a játékhoz
Timu támadásban is hozzátett a játékhoz

- Ez volt az első győzelme a magyar válogatottnak tétmérkőzésen Ljubomir Vranjes irányítása alatt. Már a mérkőzés előtt, a himnusz alatt lehetett látni, hogy nagyon fel vagytok pörögve, mi történt a csapattal?

- A válogatottat mindig ez jellemezte, hogy jó a hangulat, hogy küzdünk a másikért, hogy meg tudunk halni egymásért a pályán. Mindenki tudta, hogy egy nagyon fontos csata lesz, és szerencsére ez a teher nem nyomta össze a csapatot, hanem plusz motivációt adott.

- A győzelem értékét növeli, hogy 13-szor voltunk emberhátrányban. Belülről is ennyire kemény csata volt?

- Mérkőzés közben volt néhány döntés, amivel nem értettem egyet, de vissza kellene nézni. A játékvezetőkkel azonban nem szeretnék foglalkozni, a lényeg, hogy volt tartásunk akkor is, amikor emberhátrányban játszottunk, és bár az elején gyorsan elmentek a szlovének, de nem adtuk fel, végig ott voltunk a nyakukon, majd fordítani is tudtunk, és ekkor már ők idegeskedtek, amit sikerült is kihasználnunk.

- Mennyire változtatja meg ez a nem várt eredmény a taktikát a visszavágóra?

- Túlságosan másképp nem kell készülnünk. Az biztos, hogy majd valamivel meg akarnak bennünket lepni a szlovének, például egy nyitott védekezéssel, vagy ki akarnak venni tőlünk egy-két embert. Az biztos, hogy futni szeretnének majd, mert akkor lesz esélyük ledolgozni a hátrányt, ha gyors gólokat szereznek. Sikerült azonban ezt a komoly fegyverüket kivennünk Koperben is, egy lerohanásgólt kaptunk csupán, szerintem ez volt a győzelem kulcsa. Nagyon kemény visszavágó lesz szerdán Veszprémben, remélem, hogy telt ház előtt játszunk majd, és akkor a szurkolóink segítségével kiharcoljuk a világbajnoki indulást.

Schuchék hatalmas bravúrja

A Schuch Timuzsin vezette magyar férfi kézilabda-válogatott óriásit küzdve 29-24-re nyert Szlovéniában világbajnoki selejtezőn, így ötgólos előnnyel várja a jövő heti visszavágót.
(fotók: MKSZ)