A Movember alkalmából adományt gyűjt férfi jégkorongcsapatunk

2018. november 21., szerda 16:10 | 2 hónapja 30 napja 14 órája 17 perce
Férfi jégkorongcsapatunk úgy döntött, a játékosok nem csak divatból viselnek bajuszt, hanem adománygyűjtéssel is segítik a Movember mozgalmat.
A Movember alkalmából adományt gyűjt férfi jégkorongcsapatunk

Egy eredetileg ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak novemberben minden évben egy teljes hónapra félreteszik a borotvát, és világszerte megnövesztik bajszukat. E tevékenységükkel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel, és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal.

Az Ausztráliából indult Movember (a kifejezés az angol moustache, vagyis bajusz, és a november szavak összevonásából született) mozgalom célja, hogy világos üzenetet küldjön az erősebbik nem képviselőinek, ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, és rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák-ellenes kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők különböző alapítványok, egyesületek javára.

A Movember mozgalom az észak-amerikai major sportligák résztvevői között talán a legelterjedtebb a világon, de az évek során Európában, így Magyarországon is népszerűvé vált a férfi csapatsportolók körében.

2018-ban az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata is úgy döntött, csatlakozik a mozgalomhoz.

NAGY Gergő, csapatkapitány, FTC-Telekom Jégkorong:
„Úgy gondolom, rendkívül fontos a sportos, egészséges életmód és táplálkozás mellett az is, hogy senki ne hanyagolja el más téren sem az egészségét. Ez nem csak az élsportolók, de minden ember életében fontos szempont. Sok betegség a megfelelő, idejében elvégzett szűrésekkel megelőzhető, ha pedig lehetőségünk van jó célra használni a körülöttünk lévő figyelmet, miért ne tegyük meg? Beszéltünk a srácokkal az öltözőben, és arra gondoltunk, a bajuszviselés ne csak egy divat legyen, hanem tegyünk is annak érdekében, hogy a kampány üzenete minél többekhez eljusson!”

Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapatának játékosai úgy döntöttek, adományt is gyűjtenek, amelyet a Magyarországon 2009 óta működő Movember Magyarország Egyesület részére ajánlanak fel. Az egyesület céljai:

- felhívni a figyelmet a második leggyakoribb halálozási ok , a prosztatarák megelőzésének fontosságára
- propagálni az egészséges életvitel fontosságát
- tevékenységükkel hozzájárulni ahhoz, hogy a férfiak halálozási korhatára kitolódjon
- rávilágítani a szűrővizsgálatok fontosságára


Az egyesület, és rajtuk keresztül az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata is 2019-ben a Semmelweis Egyetem Antal Géza Alapítványának segít az adománygyűjtésben, valamint arra gyűjt forrást, hogy több PSA szűrést tudjanak ingyenesen, országos szinten végezni.

A játékosok felajánlása mellett szurkolóink is csatlakozhatnak a kampányhoz, és adományaikkal, hozzájárulásokkal támogathatják az egyesületet. A szurkolók adományaikat a Dunaújvárosi Acélbikák elleni november 23-ai, valamint a Fehérvári Titánok elleni november 26-ai hazai mérkőzésen helyezhetik el a Pesterzsébet Jégcsarnok főbejáratánál, a regisztrációs pultnál elhelyezett urnában.

Az összegyűjtött adományt a csapat játékosai juttatják el az egyesület részére.