Ezúttal semmi nem jött be: vereség Dunaújvárosban

2018. december 28., péntek 20:45 | 20 napja 7 órája 31 perce
Férfi jégkorongcsapatunk bár hátrányból fordított, és sokáig úgy tűnt, uralni tudja a játékot, végül vereséget szenvedett Dunaújvárosban.
Ezúttal semmi nem jött be: vereség Dunaújvárosban

Listavezető férfi jégkorongcsapatunk a Dunaújvárosi Acélbikák otthonába látogatott az Erste Liga december 28-ai játéknapján. Ahogy arról a mérkőzés beharangozójában, ITT is írtunk, ha pusztán a papírformát nézzük, a Fradi volt a mérkőzés egyértelmű esélyese, a gödörben lévő DAB azonban a zöld-fehérek ellen mindig kettőzött erővel hajt, ráadásul idén egyszer már megtréfáltak minket hasonlóan váratlan pillanatban.

Hiába a szép számú közönség, és az utóbbi időszak egyik legnagyobb létszámú fradista vendégtábora, nem kezdtük jól a találkozót. Nem voltunk élesek, a hazaiak pedig keményen beleálltak minden ütközésbe és párharcba, és próbálták minél többet a mieink kapuja előtt tartani a korongot. Sőt, az 5. percben egy eladott korongból Turtiainen egy távoli, megpattanó lövéssel meg is szerezte a vezetést az Acélbikáknak. Nem sokkal később Lencsés Tamás szabálytalankodott, az emberelőnyben pedig felálltunk ugyan az újvárosi kapu előtt, de nem voltunk igazán hatékonyak. Kärmeniemi neve mellé húzhattunk be egy komolyabb lövést, Garbacz Máté azonban védett. Nem sikerült élnünk az emberelőnnyel, egyenlő létszámnál viszont megjött az egyenlítés, Marcus Perrier 11. ferencvárosi mérkőzésén már 8. gólját, és 13. pontját szerezte. A gól kissé megfogta a hazaiakat, ebben az időszakban többször sikerült tartósan letáboroznunk a harmadukban, de igazán veszélyesek nem voltunk a kapujukra. A 13. percben a gólszerző Perrier ült le két percre akadályozásért, ezt elsősorban Arany Gergely révén kivédekeztük, ám nem sokkal később újra emberhátrányba kerültünk, Borost állították ki. Ez hamar kiegyenlítődött, mert a túloldalon Azari Zsolt is leült akadályozásért, hiába reklamált hevesen, négy a négy ellen viszont egy szerencsés Léránt-góllal újra megszerezte a vezetést a DAB, ez is maradt az állás a szünetre. (2-1)

A második játékrészre már Pleszkán József állt a mieink ketrece előtt, Arany ugyanis gyomorpanaszok miatt nem tudta folytatni a játékot. Rögtön lendületes hazai akcióval indult a második harmad, Franssila kapott remek korongot a kapu előtt, azonban nem tudta fonákkal Pleszkán kapujára emelni a korongot. Továbbra is a hazaiak maradtak aktívabbak, Azari került helyzetbe, kihagyta, majd némileg szokatlan körülmények között egyenlítettünk: Jászai korcsolyázott be a hazai harmadba, távolról lőtt, Garbaczról kijött a korong, majd saját csapattársa, Tóth Gergely zuhant rá és lökte be a kapuba, így a továbbra is bombaformában lévő Perrier az üres kapuba emelt. Azari szokásához híven hosszasan reklamált a játékvezetőknél, akik azonban hajthatatlanok voltak. Néhány másodperccel később Sarcia maradt lenn a jégen, miután Uski belepréselte a palánkba, ám nem kaptunk ítéletet. Kiegyenlített játék folyt ezután, voltak helyzetek mindkét kapu előtt, majd Azari újabb szabálytalansága után a 29. percben emberelőnybe kerültünk. Gyorsan és remekül álltunk fel erre az emberelőnyre a hazai harmadban, járattuk a korongot, majd Perrier távoli lövésébe szúrt bele Tóth Adrián, ebből azonban még nem lett gól. Újra Perrier tüzelt azonban, Nagy Gergő pedig remekül ért bele, így megszereztük a vezetést. Perrier hatalmas kedvvel és lendülettel játszott, ezt viszont nem sokkal később Nagy Gergő bánta, hiszen kanadai bekkünk telibe lőtte a kispadon ülő kapitányunkat - komolyabb baj szerencsére nem lett az esetből. A DAB azonban bizonyította, hogy nem lehet őket leírni, a 33. percben Saluga ugrott ugyanis ki, és egy az egy elleni ziccerben nem hibázott. Sőt, nem sokkal később már újra a hazaiaknál volt az előny, egy kapu előtti kavarodás után ugyanis Németh Péter korongja felperdült, és Pleszkán felett a kapuba hullott - már teljes terjedelmével túl volt a játékszer a gólvonalon, mire takarítottak a védők. A hátralévő négy és fél percben volt még néhány helyzetünk, ám hazai előnnyel mentünk el az utolsó szünetre. (4-3)

A záró harmad elején megpróbáltuk magunkhoz ragadni a kezdeményezést, és minél gyorsabban kiegyenlíteni, ez azonban nem jött össze. Kicsit olyan volt a mérkőzés, mint novemberben Pesterzsébeten, talán ha másnap reggelig rohamozunk, akkor sem sikerül betalálni, az elmúlt hetekben gyengélkedő dunaújvárosi védelemnek és Garbacz kapusnak minden összejött. A túloldalon viszont Walls szabálytalanul akadályozott meg egy kontrát, az emberelőnyt pedig Franssila egy remekül eltalált lövéssel használta ki, így már kettővel ment a DAB. Egy komolyabb tömegjelenet követte a hazai gólt, amelynek végén Perrier 2, Walls fejre irányuló támadás miatt 2+10 percre ült le, a túloldalon Uski ült ki két percre. Ezzel lényegében a mérkőzés végéig el is veszítettük legeredményesebb támadónkat. Sikerült kivédekeznünk az emberhátrányt, ám egy ártatlan helyzet végén úgy tűnt, a Dunaújváros eldönti a mérkőzést: Kärmeniemi korongot veszített a saját kapuja mögött, a visszatett korongból pedig a kapunkba találtak, a játékvezetők korábban megszólaló sípja, és Uski kiállítása azonban megmentett minket. Egyre feszültebb lett a hangulat, egyre többször szólalkoztak össze egymással a játékosok, sőt, az 57. perc elején Marcus Perriert végre olyan helyzetben is láthatták a Fradi-szurkolók, amire leigazolása óta vártak: egy az egy elleni bunyóban. Ráadásul az egyik legnehezebb ellenfelet, a másik 15-öst, a 198 centiméteres, 100 kilogrammos Hruby Gellértet kapta el egy "táncra". A bunyót Perrier nyerte, a játékvezetők pedig véglegest osztottak ki mindkét félnek. Fél perccel később Tóth Gergő próbált meg egy korábbi sérelmet számonkérni, az újabb ütközet elmaradt, a két perc támadónknak nem. Ezt kivédekeztük, majd időt kértünk, lehoztuk a kapust. Mindent megpróbáltunk a felzárkózás érdekében, de ezen az estén semmi nem jött össze.

A DAB 5-3-ra megnyerte a mérkőzést, ezzel ők a mezőny egyetlen csapata, amelyik idén kétszer is le tudta győzni rendes játékidőben a Ferencvárost. A Fradi ezzel továbbra is magabiztosan vezeti a tabellát, de maradt a 8 pont előnye a Csíkszeredával szemben. Folytatás két nap múlva, 2018 utolsó mérkőzésén, hazai jégen a Hokiklub Budapest ellen.


Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom 5-3 (2-1, 2-2, 1-0)
Dunaújvárosi Acélbikák: Garbacz (Pinczés B.) – Franssila, Léránt, Németh P., Turtiainen, Uski – Erdélyi, Hüffner, Azari, Nagy M., Török – Lencsés, Mestyán, Dubek, Josszafov, Saluga – Hruby, Borbás, Pinczés O., Tóth G. Vezetőedző: Corey Bricknell.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Kärmeniemi, Nagy G., Walls, Tóth Re. – Perrier, Boros, Tóth A., Tóth Ri., Switzer – Hegyi, Sarcia, Tóth G., Farkas, Pozsár – Lengyel, Jászai, Hardi, Roczanov. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (11:14, 14:18, 9:16) 34:48
Védések: (13:9, 16:12, 16:8) 45:29 / 93.75% : 85.29%
Kiállítás percek: (4:4, 2:0, 29:45) 35:49
Emberelőny kihasználás: (6 / 1) 16.67% / (4 / 2) 50.00%
Emberhátrányos védekezés: (2 / 4) 50.00% / (1 / 6) 83.33%
Gólszerzők: Turtiainen (04:40, Lencsés, Uski), Léránt (19:17, Török, Mestyán), Saluga (32:51, Josszafov, Dubek), Németh P. (35:35, Uski, Saluga), Franssila (47:16, EE, Saluga), illetve Perrier (08:36, EE, Hegyi, Tóth Re.), Perrier (24:27), Nagy G. (30:22, EE, Perrier)