Férfi jégkorongcsapatunk karácsonyi ajándéka: könnyed, 9-1-es győzelem a Bécs ellen

2018. december 26., szerda 20:20 | 22 napja 8 órája 57 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata szép karácsonyi ajándékkal lepte meg szurkolóit: hazai jégen könnyed, 9-1-es győzelmet aratott a Vienna Capitals II ellen, ezzel nyolc pontra növelte előnyét a tabella élén.
Férfi jégkorongcsapatunk karácsonyi ajándéka: könnyed, 9-1-es győzelem a Bécs ellen

Férfi jégkorongcsapatunk számára az ünnepek idején sincs megállás, az Erste Liga az év utolsó hetében is dübörög, a csapatok az alapszakasz január 21-ei zárásáig 2-3 naponta játszanak mérkőzést. A Fradi karácsony másnapján azzal a tudattal lépett jégre Pesterzsébeten az idén eddig háromból háromszor legyőzött Vienna Capitals II ellen, hogy amennyiben ezúttal is begyűjtik a három pontot a bécsiek farmcsapata ellen, úgy nyolc pontra növelik előnyüket a tabella élén a második helyezett Csíkszeredával szemben.

Esélyeshez méltóan kezdtük a találkozót, annak ellenére, hogy az elmúlt mérkőzéseken összeszedett kisebb sérülések miatt Pavuk Attila, Roczanov Dezső és Rafaj Attila sem volt ott a keretben, de a vállsérüléséből lábadozó Dósa Krisztián, és a belázasodott Hardi Richárd sem játszott. Jóval többet birtokoltuk a korongot, és alig engedtük ki a saját harmadából a Capitalst. Elsősorban Myles Fitzgerald mozgott veszélyesen, de az első nagy helyzet a túloldalon adódott, a kapuban ezúttal kezdő Pleszkán mamutja viszont a helyén volt. Nem sokkal később már Tschrepitschnek is akadt dolga, Nagy Gergő remek passza után Walls még mellé durrantott, ám összeszedte a korongot, és az ismétlésből már eltalálta a kaput, a vendégek kapusa azonban fejvédővel hárított. A 10. percben Bauert állították ki, az emberelőnyt végigtámadtuk, Nagy Gergő és Walls volt nagyon aktív, ám nem sikerült Tschrepitschen átpréselni a korongot. A fór vége előtt két másodperccel Kittingert is kiszórták, így két másodperc kettős előny után még 1:58-ig támadhattunk 5 a 4 ellen. Nem éltünk vele, Sarcia tudott felmutatni egy veszélyes távoli bombát, ami azonban mellé ment. A 16. percben megtört a jég, egy kavarodás után Nagy Gergő vágta a kapuba a korongot. Érett már a hazai gól, óriási nyomás alá helyeztük a vendégek kapuját. A nyomás nem csökkent a vezetés megszerzése után sem, előbb Tóth Renátó lövésére ért át lábbal bravúrral Tschrepitsch a hosszú oldalra, majd Kärmeniemi kékvonalasa ment alig mellé, ezután Walls próbálta meg a kapu mögül fonákkal bekotorni, a bécsi kapus lába azonban ezúttal is jó helyen volt. Tóth Adrián szerzett korongot a kék vonalnál, jól centerezett, az érkező Myles Fitzgerald kapáslövését azonban a vendégek hálóőre újabb bravúrral fogta. Piff szabálytalansága után ismét emberelőnybe kerültünk, ezzel pedig már éltünk: a harmad utolsó percében Tóth Adrián átadására a hosszú oldalon Tóth Richárd érkezett, és megszerezte első ferencvárosi gólját. Mindenki azt hihette, hogy kétgólos előnnyel megyünk szünetre, azonban két másodperccel a dudaszó előtt kissé érthetetlen módon Kärmeniemi ellen büntetőt ítéltek a játékvezetők, amelyet Bauer értékesített. (2-1)

Az első harmadban óriási fölényben játszottunk, 23:9 volt a kapura lövések száma a mieink javára. A második játékrész első percei ennek ellenére a vendégeké voltak, komoly helyzetig azonban nem sikerült eljutniuk. A 28. percben Tóth Gergő kiállítása után emberhátrányba kerültünk, ám kivédekeztük. Ezután viszont sajnos ijedtében hördült fel a hazai publikum, Kittinger ugyanis térddel leterítette Myles Fitzgeraldot. A bécsiek játékosa végleges fegyelmi büntetést kapott és elhagyta a jeget, míg kanadai támadónkra ránéztek az orvosok, majd a stáb az öltözőbe kísérte. Egy percre rá páros kiállítás következett, Tóth Adrián és Hedberg ültek le, majd 4 a 3 ellen Walls értékesítette Nagy Gergő remek passzát, így kettőre növelte az előnyünket. Négy perccel később újabb gyors akció végén Tóth Adrián is betalált, így már három gól volt a mieink előnye. A 38. percben komoly tömegjelenetnek lehetett tanúja a pesterzsébeti publikum: Satmark lökött bottal, ezt Farkas torolta meg egy hasonló szabálytalansággal, amelynek végén mindkét csapat minden mezőnyjátékosa beleugrott a bunyóba. A végén 5-5 játékos ült le a büntetőpadra, 10-10 perc kiállítást osztottak ki a játékvezetők, győztesnek pedig kihirdethetjük a fradistákat, ugyanis egyetlen játékos került jégre, ő pedig a bécsi Artner volt. A 38. percben Walls belőtte második gólját, így 5-1-re vezettünk, a bécsiek pedig kapust cseréltek, Tschrepitsch helyén Zimmermann folytatta. A játékrész utolsó percében Tóth Renátó tört kapura, Schlögl felborította, büntető következett. A mieink előtte még videót kértek, de látszott, hogy a korong nem került az ítélet előtt a kapuba, így maradt a büntető, amelyet a frissen beállt bécsi cserekapus megfogott, így négygólos előnnyel mentünk a második szünetre. (5-1)

A lényegi kérdések már 40 perc alatt eldőltek, de hogy ne maradjon a közönség karácsonyra az utolsó játékrészben sem Fradi-gól nélkül, arról Walls már a 41. percben gondoskodott, így harmadik gólja után repülhettek volna a sapkák, ha ez az Erste Ligában is divat lenne a tengerentúli bajnokságokhoz hasonlóan. Ez volt támadónk 29. gólja és 48. pontja az idényben, amellyel utolérte Jereme Tendlert a kanadai táblázat 4. helyén. Nem volt még vége azonban a karácsonyi gólzuhatagnak, kevesebb mint 4 perccel később Tóth Adrián is meglőtte a maga második, csapata hetedik gólját. Sőt, 22-es mezszámú támadónk nem akart lemaradni kanadai csapattársa mögött, így öt perccel a mérkőzés vége előtt ő is belőtte a maga mesterhármast jelentő harmadik találatát, ezzel elértük azt a nyolc lőtt gólt, amelyet idegenben kétszer már sikerült a Capitals ellen. Ezúttal azonban még ezt is sikerült túlszárnyalni, az ihletett formában játszó Tóth Adrián ugyanis az 59. percben negyedik gólját is megszerezte, teljessé téve ezzel a kiütést.

Csapatunk nagyon szép karácsonyi ajándékkal, kilenc lőtt góllal lepte meg tehát a Pesterzsébetre ezen a napon is kilátogató hűséges szurkolóit, 9-1-es győzelmével pedig nyolc mérkőzéssel az alapszakasz zárása előtt nyolc pontra növelte előnyét a tabella élén a Csíkszeredával szemben - a rend kedvéért tegyük hozzá, ezúttal a mieink vannak egy mérkőzésnyi fórban a Sportklubhoz képest. Folytatás a két ünnep között, december 28-án Dunaújvárosban, majd december 30-án az utolsó 2018-as mérkőzésen Pesterzsébeten a Hokiklub Budapest ellen.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Vienna Capitals II 9-1 (2-1, 3-0, 4-0)
FTC-Telekom: Pleszkán (Arany) – Kärmeniemi, Rantanen, Nagy G., Tóth Re., Walls – Boros, Perrier, M. Fitzgerald, Switzer, Tóth A. – Hegyi, Sarcia, Farkas, Pozsár, Tóth Ri. – Jászai, Lengyel, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Vienna Capitals II: Tschrepitsch (Zimmermann) – Saari, Satmark, Antal, Artner, Hiltunen – Hedberg, Piff, Maurer, Rantfl, Schlogl – Pallierer, Posch, Bauer, Kittinger, Maxa – Wolf, Hofer, Pohl, Rohm. Vezetőedző: Johan Sjöquist.
Kapura lövések: (23:9, 20:7, 17:13) 60:29
Védések: (8:21, 7:17, 13:13) 28:51 / 96.55% : 85.00%
Kiállítás percek: (0:6, 14:37, 2:2) 16:45
Emberelőny kihasználás: (8 / 2) 25.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (2 / 8) 75.00%
Gólszerzők: Nagy G. (15:17, M. Fitzgerald, Hegyi), Tóth Ri. (19:37, EE, Tóth A., M. Fitzgerald), Walls (30:37, EE, Nagy G., Switzer), Tóth A. (34:38, Hegyi, Tóth Re.), Walls (37:48, Nagy G., Hegyi), Walls (40:35, Rantanen), Tóth A. (44:16, Switzer), Tóth A. (54:43, Rantanen), Tóth A. (58:41), illetve Bauer (19:59, büntetőből)

A mérkőzés összefoglalója:
A találkozót követő sajtótájékoztató: