Fontos szabályváltozások

2017. augusztus 25., péntek 14:52 | 10 hónapja 22 napja 18 perce
Fontos, a lebonyolítást és a szabályokat illető kérdésekben döntött a jégkorong ERSTE Liga 2017/18-as szezonjára vonatkozóan az MJSZ szakmai bizottsága.
Fontos szabályváltozások

Amint arról korábban ITT beszámoltunk, hivatalossá vált a jégkorong ERSTE Liga új, szeptember 8-án induló szezonjának sorsolása. Így kiderült, hogy a Ferencváros a Fehérvári Titánok ellen kezdi meg az idényt. Maradtak azonban még a lebonyolítást, és a mérkőzések menetének pontos szabályát illetően fontos kérdések, amelyekre a jegkorongblog.hu értesülései szerint sikerült választ találnia a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai bizottságának.

Az egyik fontos kérdés az idei szezontól bevezetett középszakasz pontrendszerével kapcsolatos. Idéntől ugyanis a kétkörös alapszakasz lezárultával kettéválik a mezőny felső- és alsóházra. A legjobb négy csapat a felsőházban már biztos rájátszás-résztvevő, ők az ellenfélválasztás szempontjából fontos helyezésekért vívnak egymással egy teljes kört, összesen hat fordulót. Az öt alsóházi csapat pedig a kiesés elkerüléséért mérkőzik szintén egy teljes körben, nyolc fordulóban. A most elfogadott szabály szerint a középszakaszra a csapatok nem hozzák magukkal az összes eredményüket, hanem bónuszpontokkal vágnak neki. A felső- és az alsóházban egyaránt a legjobb 3-3 csapat 4, 2, illetve 1 ponttal kezdi meg a küzdelmeket.

A másik fontos szabály a döntetlent követő hosszabbításra vonatkozik. Az alapszakaszban a nemzetközi szövetség elveivel összhangban 5 perces 3 a 3 elleni játékkal folytatódnak a mérkőzések szükség esetén. Ha gól esik, véget ér a találkozó, ha nem, akkor jöhetnek a büntetők, az eddig megszokott 3-3 lövés helyett azonban 5-5 lövéses lesz a büntetőpárbaj. A rájátszásban pedig visszatér a hirtelen halál, vagyis 4-4 ellen küzdenek a csapatok döntetlen után, 20 perces harmadokban, egészen a mindent eldöntő gólig.

Ami jó hír a látványos ütközeteket szerető szurkolók számára, hogy finomították a verekedésekkel kapcsolatos büntetések szabályait is. Az új idénytől kezdve úgynevezett „fair fight” esetén, vagyis ha egyszerre csak két ember talál egymásra a jégen, és a konfliktus kiváltó oka nem egy harmadik játékos, a feleket nem kötelező végleges fegyelmivel büntetni, hanem meccsenként egyszer az 5 perces kiállítás letelte után visszatérhetnek a jégre. Ha pedig a küzdelem kesztyűvel a kézen zajlik, és véget ér, amint az egyik fél a jégre kerül, vagy a vonalbírók közbeavatkoznak, nem jár 5 percesnél súlyosabb büntetés. A csapatok ráadásul a verekedés utáni páros kiállításnál kizárólag akkor kerülnek emberhátrányba, ha az egyik érintett felet pluszbüntetéssel sújtják.

A Ferencvárosra és a többi hazai csapatra nézve szintén előnyös döntés született a farmcsapatokra vonatkozó átjátszási szabály ügyében is. A Fehérvári Titánok és a Vienna Capitals ugyanis az Erste Liga mellett az EBEL-ben is működtet felnőtt csapatot, és a fehérváriak esetében az előző két szezonban joggal felmerülő probléma volt a korai EBEL-búcsút követően a komoly játékerőt képviselő játékosok „lefokozása” az ERSTE (akkor még MOL) Liga rájátszásába, ezzel hirtelen jelentősen megnövelve a Fehérvári Titánok játékerejét. A jövőben ezt már csak korlátozottan tehetik meg, a mostani döntés értelmében ugyanis a két érintett farmcsapat esetében az 1995. január 1-je előtt született játékosok közül kizárólag csak azok nevezhetőek a rájátszásba, akik az alap- és középszakasz találkozóinak legalább 30%-án jégre léptek. (Szezon közben érkező játékosok esetén a küszöböt időarányosan kell kiszámítani).

Az év végi egyéni díjazást érintő módosítás, hogy a jövőben nem a kanadai táblázat szerint dől el, hogy ki a liga legértékesebb játékosa, vagyis az MVP, hanem a szövetség szakmai bizottsága szavaz a kérdésben.

(Fotó: jegkorongblog.hu)