Gyergyószentmiklóson zárja első erdélyi túráját jégkorongcsapatunk

2018. szeptember 16., vasárnap 10:44 | 5 hónapja 1 napja 21 órája 3 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata vasárnap magyar idő szerint 17.30-tól a Gyergyói HK otthonában lép jégre az Erste Ligában.
Gyergyószentmiklóson zárja első erdélyi túráját jégkorongcsapatunk

Jégkorongcsapatunk első idei erdélyi túrájának utolsó napjához érkezett. Fodor Szabolcs együttese a Csíkszereda elleni pénteki parázs mérkőzés után vasárnap a ligaújonc Gyergyói HK otthonába látogat.

Gyergyószentmiklóson nem újkeletű a komoly hokiélet, a városban már 1882-ben korcsolyaegyletet alapítottak, saját pályával. A csapat nagyon sok átnevezésen és átszervezésen esett át az évtizedek során, 1982-ben átadták a fedett műjégpályát is a városban. A csapat 1958-ban és 1999-ben a harmadik helyen végzett a bajnokságban. Az egyesület legfényesebb korszakát 1995 után élte, amikortól Progym néven szerepeltek a romániai bajnokságban. A gyergyóiak történetének legemlékezetesebb szezonja a 2001/2002-es, amikor a bajnokság harmadik helyezettjeként, és a Ferencváros visszalépése után elindulhattak a Kontinentális Kupában, ahol csoportjuk harmadik helyén végeztek. A Román Kupában is harmadikok lettek, a bajnokságban pedig meglepetésre a fináléig meneteltek, és végül másodikként zártak. 2008/09-ben egy szezon erejéig indultak a MOL Ligában is.
2018-ban több befektető úgy döntött, segít a gyergyói jégkorongnak szintet lépni.

Felújították a pályát, a csapat pedig Gyergyói HK néven nevezett az Erste Ligába, a liga és a magyar szövetség pedig felvette őket soraiba. A csapat a székely mag mellett orosz játékosokkal és szakvezetéssel erősödött a nyár során. Vezetőedzőnek megnyerték a játékosként U20-as válogatottságig és az orosz élvonalig jutó Alekszandr Trofimovot, emellett hazacsábítottak olyan rutinos székely játékosokat, mint a kapus Ruczuj Gellért, vagy Péter Zsolt, és tehetséges fiatalokat is szerződtettek, mint Orbán Szilárd vagy Robert Timaru. Légiósok terén az orosz vonal volt meghatározó: érkezett a 36 éves, kétszeres KHL-bajnok, NHL-t is megjárt Pavel Vorobjov, a több mint 400 KHL-meccs rutinjával rendelkező kazah Alekszej Vaszilcsenko, a VHL-ből érkező Kirill Jelagin, a junior világbajnok, több mint 800 orosz élvonalbeli és KHL-meccset játszott Dmitrij Pesztunov, vagy a Lada Togliatti KHL-csapatának tavalyi kapitánya, Gyenyisz Jezsov.

A névsorból is látszik, Gyergyóban rögtön élcsapatot akarnak építeni. Ennek ellenére a felkészülésük nem volt különösebben veretes: a Gyilkostó Kupán a Csíkszereda és a DEAC is le tudta győzni őket, így a harmadik helyen végeztek. A romániai bajnokságban azonban begyűjtöttek egy komoly skalpot, 3-2-re verték Greg Lindqvist Brassóját, majd a kézdivásárhelyi pálya történetének első élvonalbeli meccsén 7-3-ra legyőzték a nem túl acélos Steauát.

A közönségük azonban nagyon várja az Erste Liga bemutatkozást, és a Ferencváros vendégjátékát, így ezen a találkozón sem lesz könnyű dolga a Fradinak, amelynek játékosainak a két meccs közötti regenerációra, és a szeredai találkozón felmerült hibák kiküszöbölésére is oda kellett figyelni a szombati szünnapon, ahogy arra Pavuk Attila is felhívta a figyelmet:

A találkozó magyar idő szerint 16.30-kor, helyi idő szerint 17.30-kor kezdődik a Gyergyószentmiklósi Műjégpályán.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Gyergyói HK – FTC-Telekom
2018. szeptember 16., vasárnap magyar idő szerint 17.30 (helyi idő szerint 18.30)
Gyergyószentmiklósi Műjégpálya