Hihetetlen vereség

2018. január 2., kedd 20:36 | 1 éve 14 napja 23 órája 55 perce
Jégkorongcsapatunk a sportágban szokatlanul gólzáporos, rekordszagú meccsen 12-6-os vereséget szenvedett a Dunaújvárosi Acélbikáktól, és elbúcsúzhat a felsőházi reményektől.
Hihetetlen vereség

Jégkorongcsapatunk a liga tabellájának harmadik helyén álló Dunaújvárosi Acélbikákat fogadta a Pesterzsébet Jégcsarnokban. Nem várta könnyű helyzetben a Ferencváros a találkozót, mert bár az idei szezonban hazai jégen kétszer is legyőzte a DAB-ot (ebből egyszer a Magyar Kupában, idegenben pedig két sima vereség árnyalja az egymás elleni képet), Greg Lindqvist együttese zsinórban nyolc vereséggel érkezett a mérkőzésre. Legutóbb december 30-án a MAC otthonában szenvedtünk kiütéses, 9-1-es vereséget, így lelkileg nem várt könnyű feladat a felsőházi középszakaszt már csak matematikailag elérni képes csapatra.

Ennek ellenére rég látott tempóban kezdett a Fradi, ha volt újévi fogadalom, akkor azt példás komolysággal igyekeztek végrehajtani a játékosok. Az első támadásban már megkavartuk a védelmet, és 18 másodperc után szabálytalanságra késztettük az ellenfelünket. Az emberelőnyt pedig ki is használta a csapat, Rafaj Attila passzát Juhamatti Hietamäki váltotta óriási rövid sarkos lövéssel gólra. (1-0) Egyenlő létszám mellett sem volt változás, óriási nyomás volt a DAB védelmén, azonban a 4. percben mégis vendéggól született Azari Zsolt révén. (1-1) Azonban nem törte le a bekapott gól a mieinket, továbbra is irányítottuk a mérkőzést. A 6. percben kis híján ismét vezetést szereztünk, Fliszár Zalán találta el a kapuvasat. A 8. percben emberelőnybe kerültünk, de jól védekezett ellenfelünk, sőt a végén még Pleszkánnak is be kellett mutatnia egy védést. A kiegészülés után Rafaj bulit követő kapáslövését védte bravúrral Duschek, de ezt követően is rengeteg dolga volt a dunaújvárosi kapusnak, óriási nyomás alatt tartottuk a kapuját. A lendületet kettős emberhátrány törte meg ideiglenesen, bár Tendler egy alkalommal még öt a három ellen is veszélyeztett egy letámadás végén. A kettős előnyt nem sikerült kihasználnia ellenfelünknek, pedig volt üres kapuig kijátszott helyzetük is, de Pleszkán nagy bravúrral védett. Közvetlenül a harmad vége előtt egy eladott korongot követően Daniel Nageler indulhatott meg, és élt a lehetőséggel, így nem Fradi-, hanem dunaújvárosi vezetésnél mehettek pihenőre a csapatok. (1-2)

A második játékrészben már nem menekült meg ellenfelünk a góltól. Először a 22. percben Preston Shupe egalizált (2-2), majd másfél perccel később Tóth Renátó szerezte meg a vezetést (3-2). Az öröm nem tartott sajnos sokáig, a 25. percben Hugo Turcotte egyenlített. (3-3) A 28. percben elcseréltük magunkat, és emberhátrányba kerültünk. Ezzel az előnnyel pedig élni tudott a Dunaújváros, Hugo Turcotte vetődött, hogy beüsse a Pleszkán lábai között átcsorgó korongot. (3-4) A 32. percben Könczei Áron és Daniil Skrypets akadt össze, mindkettejüket kiszórták, a négy a négy elleni játékban pedig Becze növelte a vendégek előnyét. (3-5) Védelmünk sajnos nem volt a helyén ezekben a pillanatokban, Pleszkán rendkívül sokat tett azért, hogy meccsben tartsa a csapatot. Azonban ez is kevés volt, a 37. percben Orbán Attila szerzett gólt (3-6), majd 8 másodperccel a vége előtt jött az újabb hidegzuhany, Jakub Izacky is betalált. (3-7)

Sajnos a záró harmadra sem találtunk ellenszert a vendégek játékára, a 44. percben Jászai Dávidot küldték ki fogásért, majd nem sokkal később Dominik Novotny felavatta a Pleszkánt a szünetben váltó Sevelát is (3-8). Két perccel később Bödök gólja némi szépségtapaszként szolgált a hazaiak számára (4-8), de az 51. percben Hári Norbert visszaállította az ötgólos különbséget (4-9). Sőt, egy perccel később eljött, amit mindenki szeretett volna elkerülni, Azari Zsolt meglőtte a tizedik vendéggólt is (4-10). Újabb egy perccel később folytatódott a gólzápor, Henrich Jaborník találata azonban sajnos a lényegi kérdéseken már nem változtatott (5-10). Az 57. percben Jereme Tendler révén még közelebb léptünk (6-10), de nem volt vége a gólzuhatagnak: Léránt René (6-11), és Sevela nagy hibája után Becze Tihamér is betalált (6-12), a mérkőzésről pedig mindent elmondott, hogy az utolsó másodpercekben Tendler üres kapura is a kapuvasat találta el…

A találkozó után Greg Lindqvist értetlenül állt a történtek előtt, egy olyan sok gólt hozó mérkőzés volt ez, amelyet saját bevallása szerint felnőtt pályafutása során még nem látott.

„Mit lehet mondani akkor, amikor tizenkét gólt kapsz hazai jégen? Az első harmadban még minden rendben volt, hamar megszereztük a vezetést, és a kapusuk tartotta meccsben a vendégeket. A második harmadban is jól kezdtünk, megvoltak a helyzetek mindkét oldalon, amit az elején sikerült is kihasználnunk, viszont utána váratlanul minden összeomlott. 5-3-ig teljesen meccsben voltunk, nem értem, mi történt utána. Úgy látszik, nincs elég erőnk, fejben nem vagyunk most elég erősek ahhoz, hogy az ilyen éles helyzeteket kezelni tudjuk, sajnos már sokadszorra történt hasonló. Ezzel eldőlt egy fontos kérdés, lemondhatunk a felsőházról, így az alapszakasz lényegében véget ért számunkra, bár még van hátra néhány mérkőzés, erre kell készülnünk.”

Vereségével a Ferencváros elbúcsúzhat a reménytől, hogy kiharcolhatja a felsőházi középszakaszban való részvételt, így az alapszakasz hátralévő mérkőzésein már az alsóházi rájátszásra készülhet.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC – Dunaújvárosi Acélbikák 6-12 (1-2, 2-5, 3-5)
Gólszerzőink: Hietamaki, Shupe, Tóth R., Bödök, Jaborník, Tendler