Hosszabbításban, szabálytalannak tűnő góllal vesztette el a Derbit jégkorongcsapatunk

2018. szeptember 10., hétfő 22:48 | 4 hónapja 5 napja 15 órája 6 perce
Az újpestieknek 59 percen keresztül nem volt valódi esélyük, mégis egyenlítettek, végül a hosszabbításban egy szabálytalannak tűnő góllal vesztettük el az idény első Hokiderbijét.
Hosszabbításban, szabálytalannak tűnő góllal vesztette el a Derbit jégkorongcsapatunk

Jégkorongcsapatunk komoly menettel indította az Erste Liga 2018/19-es idényét: Fodor Szabolcs legénysége vasárnap este Pesterzsébeten egy DEAC elleni szétlövéses győzelemmel kezdte meg bajnoki menetelését, majd alig 24 órával később már Újpesten volt jelenése a szezon első Derbijén.

Némi csúszással indult a mérkőzés, ugyanis az Újpesti Jégcsarnok jégfelújító gépe meghibásodott, ám néhány perc után sikerült orvosolni a problémát. A találkozó előtt az újpesti műsorközlő rendkívül sportszerűen megemlékezett a Ferencváros labdarúgócsapatának legendás kapusáról, a mai napon elhunyt Géczi Istvánról, akit az egyperces gyászszünet után a két tábor közös tapssal búcsúztatott.

Az emlékezés percei után viszont már a játékosoké volt a főszerep. A hazaiak kezdték aktívabban a találkozót, a mérkőzés első szakaszában jóval több időt töltöttek a ferencvárosi harmadban, a remek napot kifogó Arany Gergely azonban állta a sarat az újpestiek próbálkozásainál. A legnagyobb helyzet a 9. percben Stefishen előtt adódott, aki azonban fölé vágta a korongot. Nem sokkal később elcseréltük magunkat, így a csapatbüntetés miatt emberelőnybe kerültek a lilák, ám remekül védekeztünk, sőt, a végén még nekünk volt helyzetünk Tóth Gergő és Pavuk összjátéka után. A 15. percben már mi támadhattunk emberelőnyben a Tóth Renátóval szembeni szabálytalanságot követően, azonban sem Walls, sem Hegyi távoli lövése nem talált utat Sila kapujába. Ami nem ment emberelőnyben, összejött viszont egyenlő létszámnál: Rafaj átadásából Jászai vette be a hazai kaput, megvolt tehát a rendkívül fontos vezető gól! (0-1) Látszik az előszezon kezdete óta emlegetett helyzetkihasználás fontossága: 12:8 volt a kapura lövések aránya a hazaiak javára, mégis mi vonulhattunk előnnyel a szünetre.

Nagy lehetőséget kaptunk a második játékrész elején: Hubát szórták ki magas bot miatt, majd szinte azonnal Florian Iberer is leült mellé a büntetőpadra a játék késleltetése okán, így némi hazai reklamálást követően 1 perc 43 másodpercig kettős előnyben támadhattunk. Sikerült felállni, azonban nem sikerült élni a kínálkozó eséllyel. Azonban egyenlő létszámnál is volt helyzetünk, a kilépő Tóth Richárd lövését hárította Sila. Nem sokkal később újabb emberelőnybe kerültünk, szépen felálltunk, megjárattuk a korongot, több jó lövés is volt, a kapuba azonban nem találtuk meg az utat. Nem sokkal a játékrész felét követően Pavuk szerzett korongot, és lépett ki ziccerben. Felborították, büntetővel jöhettünk, a sértett azonban túlságosan megemelte, és így fölé vágta a pakkot. Alig fél perccel később már Nagy Gergő bombázhatott távolról, a korong pedig a vasról vágódott vissza a mezőnybe. Ezek a Fradi percei voltak, de nem jött sajnos a megnyugtató második gól. A harmad legvégére feléledtek a lilák, Hebar lehetőségénél azonban Arany elképesztő spárgát mutatott be, és hárított. Ez a harmad a számok alapján is a miénk volt, 12:9 volt a kapura lövési arány a javunkra, gól azonban nem született.

A záró játékrész újpesti emberelőnnyel indult el, Rantanent szórták ki, azonban viszonylag könnyedén kivédekeztük a hazai fórt. Az 50. percben Sikorcin gáncsolt, nálunk volt az emberelőny, igazi helyzet azonban nem született. Peregtek a másodpercek, a percek, és a Ferencváros magabiztos játékkal került egyre közelebb a győzelemhez. A védekező harmadban határozottak voltunk, jól járattuk a korongot, a kapuban Arany ihletett formában védett, kontrolláltuk a játékot, a lilák nem tudtak érdemben áttörni a sorainkon. Sőt, hat perccel a vége előtt Walls lépett ki egy kontrával, és lőhetett, azonban Sila is remekül védett. Szűk négy perccel a vége előtt még emberelőnybe kerültünk, Huba kente a palánkra ellenfelét szabálytalanul. Nem sokáig voltunk azonban fórban, Nagy Gergőt is kiszórták gáncsolásért. A hazaiak nagy erőket mozgósítottak az egyenlítésért, Arany Gergő eszén azonban továbbra sem tudtak túljárni. 2:43-mal a vége előtt minden eddiginél közelebb jutottak a kapunkhoz, Walls csak szabálytalanság árán tudta megállítani ellenfelét, így majdnem a végéig 4 a 3 ellen kényszerültünk védekezni. Az újpestiek megérezték a lehetőség szagát, Szilassy Zoltán ki is kérte a hazaiak idejét. Sajnos ki is használták az óriási esélyt, két és fél perccel a vége előtt körbejáratott korong után Hebar kívülről bevágta az egyenlítő gólt. (1-1) Így még 28 másodpercig 4 a 4 ellen maradtak a jégen a csapatok, majd az Újpest egy percig emberelőnyben támadhatott. Sőt, a mérkőzést is hátrányban fejeztük be, mert épp amikor kiegészültünk volna, Rantanent is kiszórták. A rendes játékidőt kivédekeztük, az utolsó másodpercben Arany védett nagyot, Kocsis Ferenc odavert neki, amiért Kärmeniemi vett elégtételt az újpestiek támadóján. Kocsis nem hagyta annyiban, odavágott bottal, ezt Hegyi érkezett megtorolni, a vége páros kiállítás lett.

A ráadást tehát 1:16-ig négy a három elleni emberelőnnyel kezdhették az újpestiek. Fel is álltak a kapunk előtt, Hebar bombázott is távolról, ezt azonban Arany hárította. Egy újabb távoli lövést Arany szintén megfogott, a kipattanó elakadt a mamutjában, az újpestiek azonban odapiszkáltak, a korong csorgott a kapu felé, majd nem lehetett látni, hogy az előtt, vagy az után haladt át a gólvonalon, hogy a hazaiak kapusunkkal együtt a kapuba zuhantak. A játékvezető határozottan mutatta, hogy nincs gól, mégis videózás következett. A videót követően pedig megadták a gólt, a hazaiak ünnepelni kezdtek. Fodor Szabolcs azonban hevesen reklamált, és challenge-et kért, hiszen játékosai azt mondták, sípszó után jutott a korong a kapuba, így a játékvezetők ismét videózni vonultak. Ez sem segített azonban, másodszorra is megadták a szabálytalannak tűnő gólt, ezzel az Újpest hosszabbítás után 2-1-re megnyerte a Derbit.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
UTE - FTC-Telekom 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 1-0 - hosszabbítás után)
UTE: Sila (Ágoston) - Szaller, Huba, Ropret, Sikorcin, Hebar - Nagy N., Iberer, Csanyi, Stefishen, Benk - Varga A., Kiss P., Kocsis, Nemes, Sági - Schmál, Kovács A., Szalma, Horváth Á., Kovács S. Vezetőedző: Szilassy Zoltán
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) - Rantanen, Kärmeniemi, Tóth A., Nagy G., Walls - Jászai, Hegyi, L. Fitzgerald, Switzer, Pavuk - Sarcia, Lengyel, Tóth G., Roczanov, Tóth Ri. - Boros, Tóth Re., Farkas, Rafaj. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Kapuralövések: (12:8, 9:12, 18:9, 2:0) 41:29
Védések: (7:12, 12:9, 9:17, 0:1) 28:39 / 96.55% : 95.12%
Kiállításpercek: (2:2, 6:0, 6:10) 14:12
Emberelőnykihasználás: (5 / 1) 20.00% / (7 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés:(0 / 7) 100.00% / (1 / 5) 80.00%
Gólszerzők: Hebar (Iberer, Ropret), Hebar, illetve Jászai (Rafaj)

A mindent eldöntő gól:A mérkőzés összefoglalója: