Hosszabbításos győzelem

2017. november 27., hétfő 20:59 | 10 hónapja 20 napja 5 órája 39 perce
Jégkorongcsapatunk a ráadásban aratott kulcsfontosságú győzelmet a Csíkszeredai Sportklub elleni hatpontos rangadón Pesterzsébeten.
Hosszabbításos győzelem

Jégkorongcsapatunk kulcsfontosságú mérkőzésen fogadta az SC Csíkszeredát az Erste Liga alapszakaszában. A két csapat ugyanis kiélezett csatát vív egymással és az Újpesttel a tabella 3-4., felsőházi középszakaszt jelentő helyéért, és a találkozó előtt az erdélyiek három ponttal megelőzték a mieinket – igaz, egy mérkőzéssel többet játszottak. Nem számíthatott tehát könnyű találkozóra a zöld-fehér közönség, ráadásul Greg Lindqvist vezetőedző dolgát néhány kisebb sérülés is nehezítette: a lelátóról figyelte a társakat Sevela Peter, Preston Shupe, Roczanov Dezső, és a csapatkapitány Rafaj Attila is.

Ennek ellenére már az első másodpercektől kezdve látszott, hogy a Fradi más felfogásban lépett jégre, mint az elmúlt héten a Vasas, vagy a Dunaújváros ellen. Olyannyira, hogy egy villámgóllal már mindössze 12 másodperc elteltével sikerült megszerezni a vezetést: Jereme Tendler élesen lőtte be a korongot, a lecsúszott próbálkozás a kapu felé ment, és a vendégek kapusa, Onodi Ottó mamutjáról a hálóba pattant (1-0). A gól után is lendületben maradtak a mieink, éles volt a védekezés, sok volt az ütközés. Egy ilyen után Szappanos Dávidot kiállították, de sikerült kivédekezni az emberhátrányt. Sőt, a Vjacseszlav Bjelov szabálytalansága után megítélt emberelőnyt 13 másodperc alatt gólra váltottuk, Virág Tamás révén (2-0). A gól után a szeredaiak kicsit kijöttek a szorításból, sőt, négy perccel a harmad vége előtt Bjelov a szépítő találatot is összehozta (2-1). Ezután már nem esett gól az első harmadban, így bár Könczei kései kiállítása miatt áthúzódó emberhátránnyal, a gólok tekintetében viszont előnyben vonulhattunk szünetre.

A második játékrész elején sikerült kivédekezni az áthúzódó büntetést, majd ismét gyorsan magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, és Kovács Viktor révén újra kétgólosra növeltük az előnyünket (3-1). A vendégek szakvezetője, Leo Gudas rögtön reagált a játékhelyzetre, és lecserélte kapusát, Onodi helyén Ruczuj folytatta. Ha pedig már ott volt, bemutatott néhány remek védést. Nem sokkal később azonban már a mi védelmünknek kellett nagyot alakítania, ugyanis előbb Nick Owent szórták ki akasztásért, majd alig húsz másodperccel később Juhamatti Hietamaki csatlakozott hozzá a büntetőpadon akadályozásért, így öt a három ellen támadhattak a vendégek. Sikerült kivédekeznünk a nagy nyomást, azonban ebből nem tudtunk előnyt kovácsolni. Hiába kerültünk ugyanis emberelőnybe Papp Szabolcs büntetése után, egy kontrából Radim Valchar emberhátrányos góllal szépített (3-2). Sőt, a 37. percben Peter Fabus az egyenlítő gólt is összehozta (3-3). A mieink erejét mutatja, hogy a hirtelen jött egyenlítéstől nem estek össze, sőt, alig negyven másodperccel később Henrich Jaborník újra megszerezte a vezetést (4-3).

A parázs második után még élesebb záró harmad következett, és sajnos inkább a Csíkszereda irányított. Ekkor azonban főszereplővé lépett elő a Sevela sérülése miatt a ferencvárosi kaput védő Pleszkán József, aki több hatalmas védéssel tartotta az előnyünket. Az 56. percben azonban már ő is kevés volt, három zseniális bravúr után Andrej Taratukhin próbálkozásánál már ő is tehetetlen volt (4-4). A hátralévő percekben már nem esett gól, így következhetett a szezon első hazai hosszabbításos bajnoki meccsének végjátéka.

A hosszabbításban ismét fordult a kocka, nem hagytunk kérdést afelől, kié lesz a két pont, Könczei Áron a 63. perc elején belőtte a győzelmet jelentő találatot (5-4).

Az újabb – igaz, ezúttal csak kétpontos – hazai győzelemmel csapatunk visszajött a tabella negyedik, felsőházi középszakaszt érő helyére, és mindössze két ponttal áll mostani ellenfele, a Csíkszereda mögött, ám a mieink továbbra is egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC – SC Csíkszereda 5-4 (2-1, 2-2, 0-1, 1-0 – hosszabbítás után)
Gólszerzőink: Tendler, Virág, Kovács, Jaborník, Könczei