Kettőből egy: győzelemmel távoztunk Brassóból, három pont a zsákban

2018. december 2., vasárnap 18:40 | 2 hónapja 13 napja 15 órája 30 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata magabiztos, végig kontrollált játékkal 4-2-es győzelmet aratott a Brassó vendégeként, így három ponttal tér haza a második erdélyi túráról, és tartja a lépést a listavezető Csíkszeredával.
Kettőből egy: győzelemmel távoztunk Brassóból, három pont a zsákban

Nem várt könnyű feladat férfi jégkorongcsapatunkra vasárnap kora este: a nehéz erdélyi túra második állomásaként a kiváló formában lévő, a tabella harmadik helyén álló Brassó otthonába látogatott Fodor Szabolcs csapata. A Csíkszereda ellen a kiváló játék sem volt elegendő a pontszerzésre, ám joggal bízhattunk abban, ha sikerül ugyanazzal a tűzzel és lendülettel jégkorongozni az Olimpiai Jégcsarnokban is, akkor nem térünk haza üres kézzel, vagyis pontok nélkül a szezon második túrájáról.

Régi harcostársak nagy találkozása volt ez a mérkőzés: a brassói mester, Greg Lindqvist korábban három évig vezette a Ferencvárost, és vele tartott a nemrég még a fradisták közönségkedvenceként gólokat szállító Jereme Tendler is, akinek a helyére Braden Walls érkezett az FTC-hez, éppen a Brassó alapszakasz-pontkirályaként. De a brassóiak rutinos támadója, Mihály Árpád is játszott együtt korábban több játékosunkkal, sőt, Fodor Szabolcs vezetőedzővel is.

Hamar nagyon nehézzé vált a dolgunk, ugyanis a Brassó szinte azonnal, már a második percben megszerezte a vezetést, Molnár Zsombor révén. Nem zuhantunk azonban össze a gyorsan bekapott góltól, jól beleálltunk a mérkőzésbe, és a munkának a 7. percben egyenlítő gól lett az eredménye, Switzer révén. Sőt, kevesebb mint két perc elteltével a vezetés is megvolt, egy az idei Fradira jellemző gyors kontra végén a bal oldalon érkező Pavuk értékesítette Nagy Gergő finom átadását. A hátralévő időben pörgős, hajtós hoki, néhány ütközés, és magabiztos kapusteljesítmény volt a jellemző mindkét oldalon, az állás pedig a szünetig már nem változott. (1-2)

A második játékrészben nyoma sem volt a Brassóra jellemző kemény fizikai hokinak, és szigorú védekezésnek, mind a lelátói hangulatot, mind a játék képét, mind a játékvezetést tekintve békés, sportszerű mérkőzés zajlott, amelyen remekül érvényesült a mieink gyors játéka. Igaz, egy emberhátrányt azonban ki kellett védekeznünk, miután Rantanent szórták ki fogásért, de ezen az estén remekül működött az emberhátrányos védekezés. Sőt, a kiegészülés után sikerült kétgólosra növelni az előnyünket, Fitzgerald átadásából Switzer duplázott. Ismét Rantanen volt a játékvezetők áldozata, ám ezt is kivédekeztük, igaz, a játékrész végén nem tudtunk élni az első emberelőnyünkkel. Erre azonban egyelőre nem is volt szükség. (1-3)

A záró harmadra a hazaiak láthatóan nagyobb elánnal érkeztek meg, mint az előző két játékrészben. Mindent megtettek azért, hogy közelebb zárkózzanak, ez meglátszott a kapura lövési arányon is, amit ebben a harmadban nagyobb fölénnyel, 14:10-re nyert meg a Brassó. Gól formájában azonban nem érvényesült az akaratuk, mindössze keményebb játékban. A 47. percben Lidhammar és Perrier akadtak össze, páros kiállítás lett a vége. Az 53. percben góllá érett a hazai nyomás, Zsók hozta fel egy gólra a brassóiakat. Az egyenlítés azonban nem jött össze, remekül kontrolláltuk a játékot, kivédekeztük Rantanen újabb kiállítását is, Arany pedig többször is remek védést mutatott be. Másfél perccel a vége előtt Greg Lindqvist időt kért, és lehozta kapusát, ám nem jött össze így sem az egyenlítés, egy korongszerzés után viszont sakk-mattig vittük az akciót, és végül Pavuk passzolt az üres kapuba. (2-4)

Az FTC-Telekom komoly erőről tett tanúbizonyságot, miután szerda este óta tartó erdélyi túrája második mérkőzésén, egy rendkívül fárasztó csíkszeredai csúcsrangadó után ilyen kontrollált, jó játékot tudott mutatni a szintén komoly erőkből álló Brassó otthonában, és nagyon fontos három ponttal térhet haza. Ezt emelte ki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Fodor Szabolcs vezetőedző is:

„Nagyon boldog vagyok, hogy felvettük a harcot ezzel a nagyon jó csapattal, főleg az elmúlt hetek kisebb hullámvölgye után, és egy ilyen nehéz erdélyi túra végén. Nagyot küzdöttünk, mindenki akarta ezt a győzelmet. A kapusunk is nagyon jó volt, de ez most 22 játékos közös akaratának, és szívvel-lélekkel való küzdelmének az eredménye. Remekül működtek a speciális egységek is, sikerült minden emberhátrányt kivédekezni, egyszóval, nagyon elégedett vagyok a srácok mai teljesítményével" - foglalta össze a mérkőzéssel kapcsolatos gondolatait trénerünk.

A csapat hétfőn a reggeli órákban érkezik meg Pesterzsébetre Brassóból, folytatás december 7-én, pénteken hazai jégen a Schiller-Vasas HC ellen.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
ASC Corona Brassó – FTC-Telekom 2-4 (1-2, 0-1, 1-1)
ASC Corona Brassó: Polc (Tőke) – Peretyagin, Carlson, Tendler, Gliga, Lishammar – Boriszenko, Dorofejev, Péter, Tranca, Zsók – Nagy I., Bors, Mihály E., Molnár Zs., Mihály Á. – Haraga, Bíró O., Bíró M., Molnár Z., Bíró G. Vezetőedző: Greg Lindqvist.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Kärmeniemi, Walls, Nagy G., Pavuk – Perrier, Jászai, M. Fitzgerald, Switzer, Tóth A. – Hegyi, Sarcia, Tóth Ri., Farkas, Tóth G. – Boros, Lengyel, Hardi, Roczanov, Pozsár. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (16:14, 10:17, 14:10) 40:41
Védések: (12:15, 16:10, 9:13) 37:38 / 90.24% : 95.00%
Kiállítás percek: (0:2, 2:4, 2:4) 4:10
Emberelőny kihasználás: (4 / 0) 0.00% / (1 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés: (0 / 1) 100.00% / (0 / 4) 100.00%
Gólszerzők: Molnár Zs. (01:47, Mihály Á., Mihály E.), Zsók (52:27, Tranca, Boriszenko), illetve Switzer (06:55, Rantanen, Tóth A.), Pavuk (08:53, Nagy G., Walls), Switzer (30:17, M. Fitzgerald), Pavuk (59:18, üres kapu, Switzer)

A mérkőzés összefoglalója: