Küzdeni kellett, de megvan férfi jégkorongcsapatunk zsinórban 13. győzelme!

2018. október 26., péntek 20:25 | 2 hónapja 20 napja 17 órája 41 perce
Férfi jégkorongcsapatunk küzdelmes mérkőzésen, de végig kontrollálva a játékot, 6-2-es győzelmet aratott Dunaújvárosban, ezzel már zsinórban 13 mérkőzés óta nem talált legyőzőre!
Küzdeni kellett, de megvan férfi jégkorongcsapatunk zsinórban 13. győzelme!

Zsinórban 12 mérkőzés óta veretlen, vesztett pontok tekintetében a ligában a legjobban álló, eddig minden mérkőzésén pontot szerző férfi jégkorongcsapatunk Dunaújvárosba utazott az Erste Liga pénteki játéknapjának egyik rangadójára, annak a Dunaújvárosi Acélbikáknak az otthonába, amely a találkozót megelőzően a tabella hatodik helyén állt, és hazai jégen mindössze a Csíkszereda és a DEAC bizonyult jobbnak náluk.

A találkozó érdekessége, hogy a DAB színeiben több olyan játékos is ott volt a keretben, aki korábban megfordult a Ferencvárosban, Sevela Peter, Henrich Jaborník és az aktív játékhoz a szezon első néhány hónapjának kihagyása után visszatérő Dubek Vladimir pedig még az előző idényben is zöld-fehér mezben kergették a pakkot.

Ennek ellenére barátkozásról természetesen szó sem lehetett. Olyannyira, hogy a mieink rögtön magukhoz ragadták a kezdeményezést, és már az első percben emberelőnybe kerültek: a dunaújvárosi Tóth Gergelyt szórták ki 2+2 percre. Az emberelőnyt nem sikerült gólra váltanunk, egyenlő létszám mellett azonban megszereztük a vezetést: a 6. percben Aranynak kellett zsinórban háromszor is nagy bravúrt bemutatnia, majd az ellentámadásból fel tudtunk állni a hazai harmadban, Braden Walls pedig a kapuba vágta Rafaj az alapvonal mögül visszatett korongját. Két perccel később is egy gyors ellentámadásból bontottuk meg a hazaiak védekezését, Myles Fitzgerald húzott el a jobb szélen, visszatett korongjára Walls érkezett, kapu felé húzta, a korong pedig Sevela alatt a kapuba csúszott. Sőt, a 11. percben már hárommal vezettünk: Roczanov lövése kijött Seveláról, azonban nem a védők, hanem a mi Tóth Gergőnk kapcsolt a leggyorsabban, és kilőtte a bal alsót. A hazaiak mestere, Antti Karhula nem nézhette tovább tétlenül az eseményeket, lehívta a jégről korábbi kiváló kapusunkat, Sevelát, akinek helyén Garbacz Máté folytatta. Nem sokkal később Kärmeniemi kapott két percet a játék késleltetéséért, ezt még nem sikerült kihasználnia a DAB-nak, azonban a 15. perc elején Hardit is kiszórták akasztásért, majd egy szerencsétlenül kivágott korong telibe találta a Nagy Gergővel épp cserélő Tóth Adriánt, de mivel csapatkapitányunk még a jégen volt játékban, így technikai kisbüntetés lett a vége, 1 perc 13 másodpercig tehát öt a három ellen támadhattak az újvárosiak. Ezt kisvártatva ki is használták, az előző idény fradista aranysisakosa, a távoli bombáiról híres védő, Jaborník lőtt a hálónkba. Hamar visszaállt azonban a háromgólos különbség, egy hazai kapu előtti kavarodás végén Tóth Renátó kotorta a korongot a hálóba. A játékvezetők visszanézték az esetet, de a felső gólkamera képéből egyértelműen látszott, hogy támadónk ugyan korcsolyával sodorta kapu irányába a korongot, de még beleért az ütőjével, mielőtt az a gólvonal mögé került, így teljes joggal megadták a találatot, ezzel 4-1-es előnnyel mehettünk az első szünetre.

A második játékrész hazai emberelőnnyel kezdődött, Rafajt küldték ki akasztásért. Jól védekeztünk, ám épphogy letelt a kiállítás, támadónk még nem ért vissza védekezni, amikor egy elképesztően szerencsés góllal szépített a DAB: Turtiainen lőtte a kapu mögötti palánkra a korongot, Arany Gergely kikorcsolyázott a kapujából, hogy a körbecsúszó pakkot összeszedje, a játékszer azonban furcsa, váratlan szögben a mezőnybe pattant vissza a plexiről, éppen az érkező Nagy Márk Máté elé, akinek nem volt nehéz dolga az üres kapuba passzolni. A hazaiak felbátorodtak a szépítéstől, és próbálták minél többet birtokolni a korongot, a Fradi a szezonban már megszokott villámgyors ellentámadásaira épített. Az emberhátrányos játékot is gyakorolhattuk: előbb a 29. percben Nagy Gergő ült ki gáncsolásért, majd négy perccel később Hegyi Ádám akasztásért. A hazaiak egyik előnyt sem tudták kihasználni, pedig lőtték becsülettel Arany kapuját. Másfél perccel a vége előtt mi is kaptunk egy emberelőnyt, Németh Péter ült le, és mivel ezt a szünetig nem használtuk ki, így áthúzódó emberelőnnyel kezdhettük a záró harmadot. Ami jár, az jár: bár a kapura lövések nem mutattak nagy különbséget (a játékrészben 14:13 volt a hazaiak javára), ez a játékrész azért az Acélbikáké volt.

A záró harmad elején gyorsan lepergett az áthúzódó előnyünk, majd hamarosan mi kerültünk nehéz helyzetbe. Rafajt ültették le akasztásért, majd Walls ütőjére pattant egy korong, ahonnan a védő harmadból a palánkon túlra került, a játékvezetők pedig a játék késleltetése miatt őt is kiküldték. Így 1 perc 44 másodpercig kettős emberhátrányban kellett védekeznünk. Ezt egyszer nem sikerült megúszni, ezúttal viszont hősiesen védekeztünk, és sikerült kihúznunk kapott gól nélkül ezt a nehéz periódust. Sőt, 15 másodperccel a kettős hátrány vége előtt kissé véleményes módon hazai oldalról Salugát is kiszórták, ám egy percre Tóth Adrián is mehetett a padra, a kiállításkavalkádban így egy percig 4 a 4 ellen ment a játék, majd egy percig ismét mi voltunk hátrányban. Nem tudott vele élni a DAB, a Fradi pedig eldöntötte a meccset: előbb az 50. percben Tóth Renátó szúrt bele Rafaj lövésébe, ezzel második gólját szerezve a találkozón, majd két perccel később Myles Fitzgerald ütötte be a hatodikat. Ezután még kaptunk egy emberelőnyt, amely alatt már nem tettünk nagy nyomást a hazai kapura, így lassan véget ért a találkozó.

Az FTC-Telekom 6-2-re győzött Dunaújvárosban, ezzel zsinórban 13 meccs óta veretlen, és már csak 3 találkozóra van a MAC ligarekordjának beállításától. A Csíkszereda hazai jégen 4-0-s vereséget szenvedett a DEAC-tól, így a Ferencváros két pontra zárkózott fel a listavezető mögé úgy, hogy két mérkőzéssel kevesebbet játszott!


Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Dunaújvárosi Acélbikák – FTC-Telekom 2-6 (1-4, 1-0, 0-2)
Dunaújvárosi Acélbikák: Sevela (Garbacz M.) – Erdélyi, Jaborník, Josszafov, Turtiainen, Uski – Franssila, Léránt, Nagy M., Tóth G., Török – Hruby, Mestyán, Azari, Dubek, Saluga – Lencsés, Pinczés, Borbás, Makovics, Németh. Vezetőedző: Antti Karhula.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Boros, Rantanen, M. Fitzgerald, Nagy G., Tóth A. – Hegyi, Sarcia, Rafaj, Tóth Re., Walls – Jászai, Kärmeniemi, Farkas S., Pavuk, Tóth Ri. – Hardi, Roczanov, Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapuralövések:(18:16, 14:13, 14:14) 46:43
Védések:(12:17, 13:13, 12:14) 37:44 / 86.05% : 95.65%
Kiállításpercek:(4:6, 2:6, 4:6) 10:18
Emberelőnykihasználás:(11 / 1) 9.09% / (4 / 0) 0.00%
Emberhátrányos védekezés:(0 / 4) 100.00% / (1 / 11) 90.91%
Gólszerzők: Jaborník (16:02, EE2, Josszafov), Nagy M. (22:49, Turtiainen), illetve Walls (06:01, Rafaj, Sarcia), Walls (08:32, M. Fitzgerald), Tóth G. (10:44, Roczanov), Tóth Re. (18:15, Rafaj), Tóth Re. (49:49, Rafaj), M. Fitzgerald (51:38, Tóth A., Nagy G.)

A teljes mérkőzés: