Legendát igazoltunk!

2017. február 16., csütörtök 13:32 | 1 éve 2 hónapja 9 napja 23 órája 33 perce
Az FTC jégkorong-szakosztálya bejelentette, hogy a jövőben utánpótlás szakmai igazgatóként a zöld-fehéreket erősíti az újkori magyar jégkorongsport egyik legnagyobb edzőlegendája, Kercsó Árpád.
Legendát igazoltunk!

A ferencvárosi jégkorongozók háza táján nagy álmokat dédelgetnek. A klub, és a szakosztály vezetői egyaránt szeretnék, ha a 25-szörös bajnok, 13-szoros Magyar Kupa-győztes csapat újra a régi fényében tündökölne. Az álmok megvalósításához vezető úton pedig fontos állomáshoz érkeztek. Nem csupán a felnőtt-, hanem az utánpótláskorú játékosok képzésére is szeretnének a korábbiaknál is jóval nagyobb hangsúlyt fektetni. Ennek jegyében csatlakozott a szakosztály utánpótlásképző munkájához egy igazi edzőlegenda.

Kercsó Árpád mesteredző az újkori magyar jégkorongsport vitathatatlanul egyik legkiemelkedőbb alakja. 1985-ben települt át Erdélyből Magyarországra, Dunaújvárosban kezdte meg itteni edzői pályafutását. A legkisebb korosztályoktól kezdve építette fel a város legendás csapatát, amelyik később ötször lett magyar bajnok és tízszer hódította el a Magyar Kupát. Tizenhat éven át klasszis magyar jégkorongozók generációit nevelte, a dunaújvárosi (és a szomszédvár székesfehérvári) bázis adta a 2000-es évek végétől hatalmas sikereket elért, az A csoportba is feljutott magyar válogatott gerincét. A nemzeti csapat szövetségi kapitányaként is dolgozott, ő a válogatott eddigi utolsó magyar szakvezetője. Az ő nevéhez fűződik az 1998-as C csoportos világbajnokság, amelynek záró mérkőzésén az egykori Budapest Sportcsarnokban a válogatott Romániát legyőzve megnyerte a vb-t, ezzel feljutott a B csoportba. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar felnőtt válogatott sikereinek egyik megalapozója. Később utánpótlás-edzőként dolgozott Budapesten és Zalaegerszegen is, majd hét éven át volt a fehérvári Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia szakmai vezetője.

Kercsó Árpád 2017 februárjától már a Ferencváros sikereiért dolgozik, utánpótlás szakmai igazgatóként. Bízunk benne, hogy a mesteredző pályafutása legújabb szakaszában is hasonlóan sikeres lesz, mint a korábbi évtizedekben.

Hudák Gábor (szakmai igazgató): Ez a bejelentés egy mérföldkő a szakosztály életében. Kercsó Árpádot nem kell senkinek bemutatni. A mi kapcsolatunk nagyon régre datálódik, gyerekkorunktól kezdve ismerjük egymást, később pedig rengetegszer találkoztunk ellenfélként. Volt szerencsém vele együtt dolgozni a felnőtt válogatott mellett is. Most jött el a pillanat, hogy le tudtuk igazolni zöld-fehér színekbe is. Az ő szakmai múltja, elhivatottsága mindenki számára egyértelművé teszi, hogy a szakosztály szeretne előrelépni. Egyetlen MOL Ligás csapat vagyunk, amelynek nincs saját csarnoka. Ezért nagyon fontos bejelentés, hogy az FTC a ferencvárosi önkormányzat és a TAO segítségével egy nagyméretű sátras jégpályát tud építeni.

Kercsó Árpád (Utánpótlás szakmai igazgató): - Átfutott az agyamon, hogy gyerekkoromban a legnagyobb szerelmem a Ferencváros volt. Jégkorongban és labdarúgásban egyaránt. Mátrai volt az első, akinek a nevére felfigyeltem, majd jött az Albert. Egyet sajnálok, hogy a szüleim nem élték meg ezt a napot, hogy a Ferencvárosban dolgozhatok. Örülök, hogy most már a Ferencváros színeiben alkothatok. Bízok a sikerben. Az utánpótlásban a bajnoki cím a cél, és a döntő. A szakmai munkát a legkisebb korosztályoknál kezdjük el, de természetesen már a nagyobb UP-korosztályokban is tetten érezhető lesz a munkánk.

Pap Gábor (FTC Sportigazgatósági elnök): Kubatov Gábor elnök úr és Nyíri Zoltán operatív igazgató úr nevében is szeretném köszönteni Kercsó Árpádot. A Ferencváros életében nagyon fontos a jégkorong, mi vagyunk a legidősebb jégkorong-szakosztály a magyar hoki történelmében. A szakosztályunk a legeredményesebb a magyar jégkorong történelmében, ezt még reményeink szerint nem sikerül egy darabig megdönteni. Lehetőségünk nyílt egy nagyméretű, sátras jégpálya megépítésére. Ami még nagyon fontos, és ez a klub elhivatottságát mutatja, hogy a népligeti sportfejlesztés első ütemében megépül az FTC jégkorong-szakosztályának jégkorong-csarnoka. Remélhetőleg három év múlva már a felnőtt és az utánpótlás csapataink már ott játsszák a mérkőzéseiket.

Almássy Kornél (Szakosztály elnökségi tag): Nagy megtiszteltetés, hogy ennél a mérföldkőnél itt lehetünk. Ez a szakosztályvezetés 2011-ben kezdett el dolgozni. Azóta kisebb-nagyobb átalakítással ez a csapat vezeti a szakosztályt. Nem tűztünk ki nagyobb célt, mint hogy lépésről-lépésre javítsuk a ferencvárosi hoki lehetőségeit. Kercsó Árpád érkezése egy nagy lehetőség, hiszen nekünk ebben, az utánpótlás-nevelésben van a jövőnk. Nagy eredmény, hogy megépül a jégsátor, ami a Ferencváros tulajdona lesz, és ugyancsak fantasztikus, hogy megvalósul a népligeti jégcsarnok.