Majdnem meglepetést okozott a Vasas, de végül kiharcolta a győzelmet jégkorongcsapatunk

2018. szeptember 28., péntek 20:45 | 4 hónapja 20 napja 11 órája 2 perce
Jégkorongcsapatunk a vártnál sokkal keményebb csatára kényszerült a Schiller-Vasas HC otthonában, ám végül a hajrában kiharcoltuk a győzelmet.
Majdnem meglepetést okozott a Vasas, de végül kiharcolta a győzelmet jégkorongcsapatunk

A rendes játékidőben még veretlen, a játéknapot a tabella második helyén váró jégkorongcsapatunk az ezen a néven és ebben a formában ligaújonc, a tabella tízedik helyén álló Schiller-Vasas HC otthonába látogatott. Ismét ott volt a keretben a Hokiklub Budapest ellen másfél év kihagyás után a mérkőzésszituációban is a jégre visszatérő Hardi Richárd, valamint a szezon eleje óta sérüléssel bajlódó Myles Fitzgerald, A Hét Játékosának választott Leo ikertestvére is átesett Erste Liga-debütálásán.

A papírforma szerint a mieink voltak a találkozó esélyesei, és ennek megfelelően támadólag is léptünk fel a káposztásmegyeri Vasas Jégcentrumban, ezt mutatja az is, hogy az első játékrész végére a kapura lövési mutató 19:8 volt a Fradi javára. A helyzetkihasználással az első húsz percben azonban még gondjaink adódtak, naggyá tettük ellenfelünk észt kapusát, Villem-Henrik Koitmaa-t. A hazai oldalon Fliszár szólója végén kellett a Fradi kapuját először a szezonban zsinórban másodszor védő Pleszkánnak résen lennie, a túloldalon pedig Tóth Adrián a kapuvas tövéről kipattanó lövése volt a legnagyobb veszély, de a játékrész végül gól nélkül zárult. (0-0)

A második játékrész ott folytatódott, ahol az első abbamaradt: többet birtokoltuk a korongot, domináltunk, többet lőttünk kapura, ám a Vasas egy-egy gyors kontrából ijesztően nagy helyzetbe tudott kerülni Pleszkán kapuja előtt. Tóth Adriánt egyetlen másodperccel a szünet előtt szórták ki, így áthúzódó emberhátránnyal indult a játékrész, ám 50 másodperc után Bálint Tamást is kiállították gáncsolásért, a 22. percben pedig négy a négy ellen megtört a jég: mintaszerű akciót vezettünk három a kettő ellen, Hegyi-Nagy Gergő-Walls volt a korong útja, és utóbbi Koitmaa hálójába vágta a korongot. A hazaiak nem adták fel, sőt, ők is el tudtak menni kettő az egyben, ez azonban kimaradt, és nem sokkal később már Switzer szólózhatott, azonban kihagyta a kihagyhatatlant. A harmad során még kétszer kerültünk emberelőnybe, ezekkel azonban nem sikerült élnünk, sőt, a végén Walls még nagy helyzetben a vasat lőtte telibe, így hiába a már-már nyomasztó fölény, maradt az egyetlen gólos előny a második szünetre. (0-1)

Áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a záró harmadot, amivel nem sikerült élni. Továbbra is játszottunk a tűzzel, meddő fölényben voltunk, ez pedig, ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, megbosszulta magát: a 45. percben egy kontra végén Székely-Mádai révén egyenlített a Vasas. Tetézte a bajt, hogy nem sokkal később Hegyi Ádámot kiszórták akadályozásért, és sportszerűtlen magatartásért még megtoldották két perccel, így négy percig emberhátrányba kerültünk. A legjobb védekezés a támadás ősi elve alapján álltunk a helyzethez, ugyanis az utolsó percet leszámítva szinte végigtámadtuk a négy perc hátrányt, több lövésünk is volt, így megúsztuk még komolyabb baj nélkül. Sőt, Tóth Adrián mehetett ziccerben, de naggyá tette ellenfelünk észt kapusát. Egy kavarodás után a túloldalon Czakó szerezhette volna meg a vezetést, ám Pleszkán bravúrral útját állta. Nem volt megállás, fél percen belül már ismét Koitmaa volt a főszereplő, a hazai hálóőr nagyon nagy napot fogott ki. Hat és fél perccel a vége előtt megkaptuk az esélyt, Szlépka ült ki két percre magas bot miatt. Sikerült is felállnunk a támadó harmadban, és megsoroztuk Koitmaa-t, de sokáig egyszerűen nem tudtunk túljárni az eszén. Az emberelőny felénél aztán a debütáló Myles Fitzgerald lövését is fogta, a kipattanót azonban már nem lehetett kihagyni, Pavuk a félig üresen álló kapuba vágta a korongot. A gól nem fogta meg a Vasast, tovább harcoltak az egyenlítésért, sőt, Tóth Adrián bottal akasztása után emberelőnybe is kerültek, szűk három perccel a vége előtt. Az esélyt látva Ladányi Balázs ki is kérte a hazaiak idejét. Fel is álltak a harmadban, körbe is adogatták, egy eladott koronggal azonban kilőttünk, Switzer végigszólózta a pályát, majd Leo Fitzgerald elé tálalt, aki emberhátrányból bevágta a mindent eldöntő gólunkat.

A hátralévő időben már nem esett gól, így az FTC-Telekom bár nem várt nehézségek árán, de 3-1-re megnyerte a találkozót, és továbbra is pontegyenlőséggel üldözi a Csíkszeredát a tabella élén.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Schiller-Vasas HC – FTC-Telekom 1-3 (0-0, 0-1, 1-2)
Schiller-Vasas HC: Koitmaa (Tóth K.) – Bálint, Seregély, Fliszár, Szlepka, Varga T. – Bukor, Kováts, Csiki, Székely-Mádai, Turbucz – Surányi, Tornyai, Bödök, Czakó, Szlama – Bugár, Kiss B., Gágyor, Majoross, Rózsa. Vezetőedző: Ladányi Balázs.
FTC-Telekom: Pleszkán (Arany) – Rantanen, Boros, Tóth A., Nagy G., Pavuk – Hegyi, Sarcia, Walls, L. Fitzgerald, Switzer – Kärmeniemi, Jászai, M. Fitzgerald, Tóth G., Farkas – Tóth Re., Tóth Ri., Rafaj, Hardi. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapuralövések: (8:19, 5:20, 4:18) 17:57
Védések: (19:8, 19:5, 16:3) 54:16 / 94.74% : 94.12%
Kiállításpercek: (0:2, 8:0, 4:6) 12:8
Emberelőnykihasználás: (3 / 0) 0.00% / (7 / 1) 14.29%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 7) 85.71% / (0 / 3) 100.00%
Gólszerzők: Székely-Mádai (44:43, Turbucz, Csiki), illetve Walls (21:44, Hegyi, Nagy G.), Pavuk (54:19, M. Fitzgerald, Hegyi), L. Fitzgerald (58:29, Switzer, Rantanen)

A mérkőzés képgalériáját megtekintheti a szakosztály hivatalos Facebook oldalán, IDE kattintva.

A találkozó videós összefoglalója: