Nagy Gergő duplázott, a Fradi zsinórban 19. győzelmét aratta Székesfehérváron

2018. november 16., péntek 20:55 | 2 hónapja 30 napja 13 órája 17 perce
Az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata gól nélküli első harmad után a duplázó Nagy Gergő vezérletével, szoros csata végén egy üres kapus góllal szerezte meg zsinórban 19. győzelmét Székesfehérváron.
Nagy Gergő duplázott, a Fradi zsinórban 19. győzelmét aratta Székesfehérváron

Az FTC-Telekom listavezető, a rendes játékidőben még veretlen férfi jégkorongcsapata zsinórban 19. győzelme megszerzésének reményében utazott Székesfehérvárra, ahol az ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban az idény során először találkozott a Fehérvári Titánokkal.

Ahogy arra számítani lehetett, a székesfehérvári farmcsapat presztízsmérkőzésnek tekintette a zöld-fehérek elleni összecsapást, ráadásul alaposan felpaprikázva álltak bele a mérkőzésbe, ugyanis mindenképpen javítani szerettek volna a Vienna Capitals II elleni szerdai meglepetés vereséget követően. Ennek megfelelően a mieink nem tudtak komoly fölénybe kerülni, a hazaiak szervezett, a korongot jól birtokló, és hatékonyan megjátszó stílusával szemben az első játékrészben nem igazán érvényesült a Fraditól idén megszokott gyors játék. Mindkét oldalon záporoztak a lövések, a helyzetek, a két kapusnak együtt összesen 33 alkalommal kellett hárítania az első húsz perc alatt. Egyedül a Beukeboom kiállítása utáni emberelőnyben sikerült tartósan elfoglalnunk a hazaiak harmadát, gól azonban ebből sem született. Sőt, nem sokkal később már a mieinknek kellett emberhátrányban védekeznie, Pavuk Attila ráadásul 2+10 perces fegyelmi büntetést kapott palánkra lökésért. Nagy csata alakult ki, láthatott bőven helyzetet a közönség, gól azonban húsz perc alatt nem született. (0-0)

A második játékrésznek valamivel nagyobb elánnal ment neki a Fradi, mint az elsőnek, és ennek hamar meg is lett az eredménye: emberelőnybe kerültünk, amit egy kapu előtti kavarodás után Nagy Gergő használt ki. A bekapott gól után megpróbált a Fehérvár is magasabb fokozatra kapcsolni, nem tudtak azonban olyan hatékonyan játszani, mint az első húsz percben. A mieink viszont fokozatosan rátaláltak a tőlük megszokott játékra, és egy gyors mozdulat eredménye lett második gólunk is: Myles Fitzgerald fülelt le a saját térfelén egy passzt, majd villámléptekkel lépett ki egyedül, végül Kornakkerrel szemben is megcsinálta ugyanazt a cselt, amit hetekkel korábban Pesterzsébeten a Csíkszereda ellen láttunk tőle, és az elhúzás után a hálóba lőtt. Láthatóan megzavarodott a Fehérvár, egy kései ütközés miatt újra emberelőnybe kerültünk, ezt még nem sikerült kihasználni, egyenlő létszámnál azonban újabb gyors góllal növeltük előnyünket. Arany tette ki a korongot Hegyinek, aki remekül indította hosszan Nagy Gergőt, a hazai védők nagyon elaludtak, csapatkapitányunk pedig egyedül tört kapura, és könyörtelenül bevágta a ziccert. Ezzel a héten második meccsén már az ötödik gólját szerezte a válogatott center! Hogy ne legyen tökéletes harmad, arról végül Madácsi Benedek gondoskodott, aki a játékrész utolsó percében a saját lövése után Aranyról kipattanó korongot préselte a hálóba. Kärmeniemi még szabálytalankodott egyet egy másodperccel a dudaszó előtt, kapott egy kiállítást, az eset pedig szült némi dulakodást a jégen, ezzel ért véget a játékrész. (1-3)

Hazai emberelőnnyel indult a záró harmad, Roczanovot szórták ki akasztásért. Kivédekeztük, és sokáig kontrolláltuk a játékot, a kétgólos előny birtokában abszolút kézben tartottuk az eseményeket. Az 54. percben aztán Láday Tamás eresztett meg egy nagy lövést, ami szerencsétlenül csorgott át Arany Gergőn, ezzel egy gólra zárkózott a Fehérvár. A hazaiak vérszemet kaptak, komoly nyomás alá helyezték a kapunkat, sőt, az 58. perc végén időt kértek, és az utolsó két percre kapusukat is levitték a jégről. Hat az öt ellen még nagyobb nyomás alá helyezték a kapunkat, elképesztően izgalmasan teltek az utolsó másodpercek, hősies bevetődésekre, és sorozatos Arany-bravúrokra volt szükség. 25 másodperccel a végső dudaszó előtt Pavuk Attila döntötte el végül a mérkőzést, egy kipattanó korongot szedett össze, és a semleges harmadból a hazaiak üres kapujába lőtte.

4-2-es győzelmével az FTC-Telekom férfi jégkorongcsapata zsinórban 19. győzelmét aratta – itt jegyezzük meg egy pillanatra megállva, és tisztelettel adózva, hogy épp egy olyan csarnokban, ahol a 19-es számnak fontos, szimbolikus jelentése van… Következhetett a már-már szokásossá vált számolós rituálé a Fehérvárra is szép számban érkező drukkerek, és játékosaink közös előadásában. Ami ennél is fontosabb, hogy a Fradi továbbra is magabiztos előnnyel vezeti a tabellát.

Győzelmünkkel az is eldőlt, hogy már pontszámban sem érhet utol bennünket egyetlen együttes sem a Magyar Kupa selejtező minitabelláján, így az FTC-Telekom képviseli a sorozat január 3-ai elődöntőjében az Erste Ligát. A szlovák Extraliga aktuális játéknapján a MAC 4-2-re győzött a DVTK ellen, és mivel a szezonban már másodszor győzte le miskolci ellenfelét, így kettejük közül a budapesti kékek kapták az erősebb kiemelést, így ők lesznek a Fradi ellenfele.

Jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Fehérvári Titánok – FTC-Telekom 2-4 (0-0, 1-3, 1-1)
Fehérvári Titánok: Kornakker (Szeles) – Beukeboom, Láday, Kiss P., Lewis, Mihály – Reiter, Szabó B., Balogh, Bennett, Madácsi – Kiss R., Vas, Császár, Hamvai, Mazzag – Sándor, Vizi. Vezetőedző: Kiss Dávid.
FTC-Telekom: Arany (Pleszkán) – Rantanen, Boros, Tóth A., Nagy G., M. Fitzgerald – Hegyi, Sarcia, Rafaj, Pavuk, Hardi – Jászai, Kärmeniemi, Tóth G., Tóth Ri., Farkas – Lengyel, Pozsár, Tóth Re., Roczanov. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Kapura lövések: (16:17, 9:6, 11:5) 36:28
Védések: (17:16, 3:8, 4:10) 24:34 / 85.71% : 94.44%
Kiállítás percek: (2:12, 4:2, 0:2) 6:16
Emberelőny kihasználás: (4 / 0) 0.00% / (3 / 1) 33.33%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 3) 66.67% / (0 / 4) 100.00%
Gólszerzők: Madácsi (39:07, Bennett), Láday (53:49, Kiss P.), illetve Nagy G. (22:37, EE, Rantanen, Kärmeniemi), M. Fitzgerald (29:21), Nagy G. (33:25, Hegyi, Arany), Pavuk (59:35, üres kapu)

(Fotó: Soós Attila)

A mérkőzés összefoglalója: